Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές, Αμφιβολίες τρελές.
Ο φίλος μου ο Κωστής είναι λίγα χρόνια μεγαλύτερος από εμένα και Ταύρος στο ζώδιο. Μπορεί να φαίνεται λίγο μαζεμένος και υποτονικός, αλλά σαν γνήσιος Ταύρος, λατρεύει τις υλικές απολαύσεις, όσο κανένα άλλο ζώδιο.
Οι αλλαγές είναι γι’ αυτόν ιδιαίτερα δυσάρεστες και δύσκολα μπορεί να μετακινηθεί από τις απόψεις και τις πεποιθήσεις του. Είναι Κρητικός στην καταγωγή, Ρεθυμνιώτης και στα 18 του χρόνια μπήκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Στα τελευταία χρόνια του πτυχίου καταπιάστηκε και με τα πολιτικά. Έτσι κατάφερε να εκλεγεί γραμματέας φοιτητικής οργάνωσης και μέλος της ΕΦΕΕ (Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας). Οι γονείς του φοβήθηκαν ότι η πολιτική θα του κατέστρεφε τις σπουδές, αλλά ο Κωστής, με το που τέλειωσε τη Νομική, συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Βέβαια, το μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοι- νωνία, δεν είχε άμεση σχέση με το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά «δεν πάνε χαμένα τα γράμματα», που έλεγε κι ο πατέρας μου.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1992, αντί να βρει την πρώτη του δουλειά ως δικηγόρος, εκλέγεται πρόεδρος στη νεολαία του κόμματος. Πότε πρόλαβε και επέστρεψε, πότε έγινε τόσο γνωστός για να βγει και πρόεδρος, το λες και «τζακ-ποτ». Στη θέση αυτή έμεινε δυο χρόνια. Φαντάζομαι ότι αυτά τα δύο χρόνια έψαχνε για δουλειά, αλλά επειδή δεν βρήκε κάποια ικανή πρόκληση για τις γνωστικές του δεξιότητες, κατάφερε και εξελέγη ευρωβουλευτής. Μια και ο μισθός μαζί με τα επιδόματα και τις διευκολύνσεις είναι τουλάχιστον 20 φορές πάνω από τον μέσο μισθό στην Ελλάδα, αποφάσισε να αναβάλει προς το παρόν την αναζήτηση μιας πραγματικής δουλειάς και επανεκλέγεται ευρωβουλευτής, και δεύτερη και τρίτη φορά.
Πριν καν ολοκληρώσει την τρίτη θητεία του, ως ευρωβουλευτής, αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλαδίτσα μας. Για άλλη μια φορά όμως, δεν επιλέγει να βρει μια δουλειά, για να βοηθήσει τον εαυτό του, αλλά εντελώς ανιδιοτελώς αποφασίζει να βοηθήσει την πατρίδα. Έτσι το 2007 εκλέγεται βουλευτής στην Β1′ Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών. Τώρα, τι σχέση έχει το Ρέθυμνο, απ’ όπου κατάγεται, με την Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Μαρούσι, Παπάγου, Πεντέλη, Πεύκη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι και Ψυχικό που εκλέχθηκε, δεν ξέρω να σας πω.
Αυτό ήταν! Τελικά πήρε την απόφαση της πλήρους αφοσίωσης στην πατρίδα. Κι αντί να ψάχνει να βολέψει τον εαυτούλη του σε καμιά δουλίτσα, επέλεξε να υπηρετεί την πατρίδα ως βουλευτής και υπουργός, ανελλιπώς μέχρι και σήμερα, με αποκορύφωμα τις εκλογές του 2019, όπου επανεξελέγη πρώτος των πρώτων σε σταυρούς των 300 βουλευτών.
Βέβαια, οι κακές γλώσσες λένε ότι, παρά την δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απαγόρευση διορισμού πρώτου και δευτέρου βαθμού συγγενών των υπουργών, αυτός κατάφερε με το υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 700/6.09.2019, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ., να διορίσει την αδελφή της συζύγου του ως μετακλητή σύμβουλο στο γραφείο της υφυπουργού Παιδείας. Επίσης, οι κακές γλώσσες λένε ότι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2021, με αυτόν επικεφαλής, προβλέπεται η ελαστικοποίηση του εργασιακού 8ώρου. Σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθετήθηκε δυνατότητα 10ωρης εργασίας, χωρίς να θεωρείται υπερωρία. Ψιλοπράγματα.
Κι όλα τα παραπάνω τα κατάφερε χωρίς ούτε ένα ένσημο. Έτσι, αντί για Κωστή Χατζηδάκη θα μπορούσες να τον φωνάζεις Θόδωρο Γκρούεζα. Αφού στην ερώτηση του Μαυρογιαλούρου, τι δουλειά κάνει για να ζήσει, απαντά: «Μα εγώ είμαι του κόμματος, υπουργέ μου». Ένας άνθρωπος που δεν εργάστηκε ποτέ στη ζωή του κατάφερε και έγινε υπουργός ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Το λες και «τζακ-ποτ». Γι’ αυτόν. Για εμάς όμως;
Εμείς θα μείνουμε με Αμφιβολίες πολλές, Αμφιβολίες τρελές, πως τόσα χρόνια οι Γκρούεζοι πληθαίνουν, ενώ οι Μαυρογιαλούροι εξαφανίζονται. Και όχι μόνο πληθαίνουν, αλλά βγαίνουν και πρώτοι σε σταυρούς.
Αθώος, λόγω Αμφιβολιών