Παρά την οικονομική κρίση και την προβλεπόμενη επισιτιστική για την οποία γίνεται λόγος, όπως όλα δείχνουν οι νέοι άνθρωποι στην Ήπειρο δεν προχωρούν σε επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.
Τουλάχιστον δεν το επιλέγουν μαζικά και οι αιτίες μάλλον πρέπει να προβληματίσουν. Ίσως αξίζει τον κόπο να αναζητηθούν ακόμα και στα κίνητρα που δίνονται μέσω των σχετικών προγραμμάτων, σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας ή ακόμα και Περιφέρειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πάντως αποτελεί το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, καθώς στην καλύτερη περίπτωση 7 εκατ. ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος για την Ήπειρο θα μείνουν αδιάθετοι. Κι αυτό διότι το ενδιαφέρον από πλευράς νέων δεν υπήρξε ιδιαιτέρως υψηλό.
Συνολικά στην Ήπειρο έχουν υποβληθεί 750 φάκελοι που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της αξιολόγησης. Αυτοί συνοδεύουν τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν (εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά αυτή τη φορά) έως το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, εκ των οποίων 248 αφορούν στα Ιωάννινα, 215 στην Άρτα, 145 στην Θεσπρωτία και 142 στην Πρέβεζα.
Η συνολική πίστωση για την Ήπειρο ανέρχεται στο ποσό των 33.200.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι όλοι οι φάκελοι αξιολογηθούν θετικά και εγκριθούν, τότε 7 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον μένουν αδιάθετα. Όμως το σενάριο αυτό είναι υπεραισιόδοξο, καθόσον θα υπάρξουν αρκετές από τις αιτήσεις που θα απορριφθούν για διάφορους λόγους. Οπότε η απώλεια σε πιστώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ο προβληματισμός όσων γνωρίζουν το εν λόγω πρόγραμμα αυτή τη φορά είναι εύλογος για δυο βασικούς λόγους: Το νέο πρόγραμμα αφορά και πάλι υποψηφίους νέους αγρότες ηλικίας έως 40 ετών, όμως το ποσό επιχορήγησης υπήρξε μεγαλύτερο. Πιο συγκεκριμένα ανέρχεται σε 35.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 2.500 ευρώ αν αφορά σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση και ακόμα 2.500 ευρώ εάν η επένδυση, γεωργική ή κτηνοτροφική, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή. Ειδοποιό διαφορά αποτελεί, επίσης, η άμεση καταβολή του 70% αυτού του ποσού με το που θα εγκριθεί η πρότασή τους και το υπόλοιπο 30% με την σταδιακή ανάπτυξη της επένδυσης.
Βέβαια, σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εξής δεδομένα: Ότι δηλαδή ο σχεδιασμός του προγράμματος με στόχευση όσοι θα ενταχθούν να το κάνουν με προοπτική στον πρωτογενή τομέα και όχι ευκαιριακά, έθετε ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι για παράδειγμα υπαγωγής ως νέοι αγρότες στην φυτική παραγωγή όφειλαν να διαθέτουν καλλιεργήσιμη γη αξίας 12.000 ευρώ και πάνω (δείκτης οικονομικής κατοχής χωραφιών), ενώ εκείνοι που προσβλέπουν στον κτηνοτροφικό κλάδο αντίστοιχα ζωικό κεφάλαιο και εγκαταστάσεις ισοδύναμο με 16.000 ευρώ και πάνω.
Άγνωστο παραμένει αν η εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων αποτέλεσε για κάποιους αποτρεπτικό στοιχείο. Πάντως όσοι γνωρίζουν καλύτερα τον αγροτικό χώρο, επισημαίνουν προς τον «Τ» πως «δέκα στρέμματα ακτινίδια -για παράδειγμα- που πολλοί φυτεύουν το τελευταίο διάστημα δεν είναι ικανά για να εκπληρώσουν τον όρο του ισοδύναμου των 12.000 ευρώ και άνω που αναζητά το πρόγραμμα». Ταυτόχρονα, υπήρχε η δυνατότητα για ένα νέο ενδιαφερόμενο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, να ενοικιάσει εκτάσεις προκειμένου να καταθέσει πρόταση υπαγωγής.
Παρόλα αυτά τελικά η Ήπειρος με την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων συμπλήρωσε εν συνόλω μόνο 750 αιτήσεις και η δυνατότητα που είχε, βάση πίστωσης, για ακόμα 150 αιτήσεις περίπου, χάθηκε οριστικά. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τα 6 εκατ. ευρώ που με βάση τον αριθμό αιτήσεων έμεναν αδιάθετα έχουν ήδη αποσυρθεί από την Ήπειρο και οδηγήθηκαν σε άλλες Περιφέρειες, εκεί όπου υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον.
«Δείτε τι συνέβη στην Κεντρική Μακεδονία. Ακόμα και με τις επιπλέον πιστώσεις που έλαβαν, καλύπτουν τις αιτήσεις τους στο 80%. Τόσο υψηλό ενδιαφέρον υπήρξε εκεί! Σε εμάς από τη στιγμή που έγιναν όλα ηλεκτρονικά και κατατέθηκαν 750 αιτήσεις, το πλεονάζον ποσό αφαιρέθηκε αυτόματα. Τα 6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη οδηγηθεί αλλού», επισήμανε ο ίδιος, προς τον «Τ».
Η απώλεια των 6 εκατ. ευρώ βασίστηκε στον αριθμό των αιτήσεων. Μένει, λοιπόν, να μάθουμε και πόσα ακόμα χρήματα θα μείνουν αδιάθετα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων και ορισμένες εξ αυτών απορριφθούν.