Δεν ξέρω εσείς τι κάνετε αλλά εγώ νηστεύω κάθε χρόνο τις σαράντα ημέρες. «Μα εσύ είσαι άπιστος και βουτηγμένος στην αμαρτία, η νηστεία θα σε σώσει;», μου λένε όσοι ξέρουν την τρικυμία που έχω στα βάθη της ψυχής μου!


Φυσικά και δεν την κάνω για να σώσω την κολασμένη μου ψυχή. Μου αρέσει αυτή η αποχή από το κρέας, το τυρί, ακόμα και από τα θαλασσινά και τα ψάρια.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος του κρέατος όπως το βλέπω στα τσιγκέλια με τις πράσινες και μπλε σφραγίδες να θαμπίζουν πάνω στα μπόλια. Αν εξαιρέσω το κρέας του κυνηγίου δύσκολα γεύομαι άλλα κρέατα, δεν αντιστέκομαι όμως στο πασχαλιάτικο αρνί που κι αυτό άγριο είναι-και αν δεν είναι, το κυνηγάω και αγριεύει!
Η νηστεία, η εγκράτεια του λόγου επίσης -ξύλινου ή πύρινου- διακρίνει την περίοδο που διανύουμε εκείνους που έχουν λόγο στα κυνηγετικά δρώμενα. Δεν είναι καθόλου περίεργη η σιωπή αυτή που θα λάβει τέλος λίγο μετά το Πάσχα.
Επιβάλλεται από τις «άγιες ημέρες» που ζούμε. Την καλή άνοιξη που ανοίγει ο ανθός θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και τα κέντρα των αποφάσεων ώστε να αρχίσει η διαβούλευση (βλέπετε δίχως αυτή βήμα δεν κάνουμε) και μέσα από διαλόγους, σκέψεις, πιστεύω, νόμους, θα αποφασίσουν οριστικά και αμετάκλητα για το κυνήγι στη Ελλάδα.
Κάνοντας κανείς μία βόλτα στα κυνηγετικά πράγματα της Ευρώπης ασφαλώς και μελαγχολεί συγκρίνοντάς τα με τα του οίκου μας. Καλό όμως είναι για όλους τους έχοντας το μαχαίρι, να λάβουν υπόψη τους και τα της Ευρώπης πράγματα αφού σ’ αυτή ανήκουμε και όλοι μία μεγάλη οικογένεια είμαστε.
Πολλοί κατηγορούν τον υπουργό για πολλά, ιδιαίτερα για τις επιλεκτικές αναφορές που έκανε για το κυνήγι. Πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα και μιλώντας μόνο για το κυνήγι δεν επιρρίπτω καμία ευθύνη στον υπουργό.
Δεν ευθύνεται αυτός αν εμείς δεν φροντίσαμε να ενημερώσουμε όχι μόνο τον ίδιο αλλά και την κοινωνία για το έργο του κυνηγού – για το περιβάλλον που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα, για το πολυποίκιλο έργο που διεκπεραιώνει και λέγεται «απελευθερώσεις, φύλαξη, προστασία της φύσης» και τόσα άλλα.
Οι πελατειακές σχέσεις κυνηγών-πολιτικών κάποτε πρέπει να σταματήσουν, έχουν εμποδίσει έως σήμερα το πραγματικό κυνήγι – που δεν κινδυνεύει μόνο από φανατικούς οικολογούντες μα περισσότερο από τις δικές μας πρακτικές. Την ήττα των ρυθμιστικών οι δικοί μας φορείς την εμφανίζουν ως επιτυχία. Και η ρυθμιστική έγινε χρόνια πάθηση εξυπηρετώντας ουσιαστικά την απουσία κυνηγετικής πολιτικής.
Δεν μπορεί να έχει μέλλον μια πολιτική που στηρίζεται σε κομματικές επιταγές. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και πολύπλοκο. Όλοι αυτοί που τόσα χρόνια δεμένοι στην εκάστοτε εξουσία το δημιούργησαν, δεν μπορούν δυστυχώς να το λύσουν τώρα καταφεύγοντας σε αποτυχημένες πρακτικές. Οφείλουν να αλλάξουν ρότα, να σκεφτούν ρεαλιστικά ώστε να λυθεί δια παντός το άρρωστο πρόβλημα που μας υποτιμά ως ανθρώπους, ως κυνηγούς.
Την άνοιξη που το φως αλλάζει και την διάθεσή μας, θα αρχίσουν τα «έργα και αι ημέραι» των εμπλεκόμενων φορέων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η λύση που θα βρεθεί δεν θα έχει καμία σχέση με τις άθλιες ρυθμιστικές που μας τις πάσαραν ως πανάκεια οι «δικοί μας και οι άλλοι».
Και ως αισιόδοξος που είμαι από φύση μου, ελπίζω σ’ ένα καλύτερο και καθαρότερο από πάσης άποψης νομοσχέδιο που δεν θα αφήνει τρύπες για δικονομικά τερτίπια, μα ούτε και για κομματικές θολούρες. Μην καταντήσουμε να μας κουμαντάρουν εσαεί οι μονόφθαλμοι, δεν είμαστε τυφλοί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here