Μεγάλη είναι η σημασία των συμβολισμών στην Χριστιανική Θρησκεία και λατρεία. Ο αμνός, τα ψάρια, το παγώνι, το λιοντάρι, ο πελεκάνος και τόσα ζώα της πλάσης έχουν το καθένα την δική του σημασία.
Στις ανασκαφές που έγινα στην Αρχαία Νικόπολη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήρθαν στο φως έργα της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α (Επισκόπου Δομετίου). Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει μια μαρμάρινη πλάκα, τμήμα θωρακίου με ανάγλυφη διακόσμηση και στις δύο όψεις. Αυτή ακριβώς είναι και η έννοια του αμφίγλυφου.
Στην μια όψη αποδίδεται ένα μοναδικό για τη Νικόπολη θέμα. Δύο αμνοί βρίσκονται εκατέρωθεν ενός σταυρού. Καθώς είναι σπασμένη από τη μία πλευρά σώζεται η κάθετη κεραία του σταυρού και ο εκ δεξιών αμνός με φωτοστέφανο στο κεφάλι. Έχει ανασηκωμένο το μπροστινό δεξιό του πόδι. Από τον δεύτερο αμνό διατηρείται τμήμα μόνο του ανασηκωμένου ποδιού.
Ο συμβολισμός του είναι προφανής. Το ποίμνιο που αποτελείται από τους πιστούς, δηλαδή από τους αμνούς, προσέρχονται στον Χριστό, που είναι η πηγή της Ζωής και αντικατοπτρίζεται στον σταυρό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Νικόπολης τα ζώα φέρουν φωτοστέφανο. Συμβολίζου τους κορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στους οποίους ο Χριστός μεταφέρει την διδασκαλία του.
Την άλλη όψη του θωρακίου κοσμεί ένα επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένο θέμα. Ομόκεντροι ρόμβοι σχηματίζουν πλαίσια, στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούνται διάφορα στοιχεία (σταυροί, ζώα, πτηνά). Σώζεται ένα πτηνό, ένα παγώνι και τμήμα σταυρού στον κεντρικό ρόμβο και ένα ψάρι στην αριστερή γωνία.
Το συγκεκριμένο λίθινο θωράκιο είναι του 6ου αιώνα μΧ. Γενικότερα αποτελούν το πρώιμο στάδιο που εξελίχθηκε στην πορεία στο σημερινό τέμπλο, που διαχωρίζει το Ιερό Βήμα από τον κυρίως ναό.
Πηγή ιστοσελίδα Αρχαιολογικού
Μουσείου Νικόπολης