Πολύ σοβαρά και με βραχυχρόνιες επιπτώσεις αξιολογεί τα προβλήματα στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων της χώρας αλλά και της Άρτας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο ειδικός σύμβουλος εξαγωγέων του Incofruit Hellas.

Ο Γιώργος Πολυχρονάκης μιλώντας στον «Τ» προέβη σε μια ρεαλιστική καταγραφή των έως σήμερα δεδομένων όσο και σε μια αντίστοιχα αντικειμενική εκτίμηση για το αποτύπωμα του πολέμου σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων στο εξωτερικό. Εκτίμηση που σύμφωνα με τον ίδιο θα την δούμε να καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας (και της Άρτας) σε νωπά φρούτα και λαχανικά από το τρέχον έτος (2022).
Την πρώτη αποτύπωση των σοβαρών επιπτώσεων θα την δούμε στην διάθεση της φράουλας και των πυρηνόκαρπων και ακολούθως – σε μέγεθος ανάλογο των συνθηκών – σε όλα τα υπόλοιπα εξαγώγιμα προϊόντα. «Για εκείνα που θα ακολουθήσουν, όπως και της περιοχής σας, θα έχουμε εικόνα τους επόμενους μήνες όταν θα είναι ξεκάθαρα τα δεδομένα της κατάστασης» επεσήμανε ο ίδιος.
Χάνονται οι αγορές
Ο κ. Πολυχρονάκης υπογράμμισε ότι δεν έρχονται καλύτερες ημέρες εφόσον μετά το εμπάργκο εξαγωγών στην Ρωσία χάνονται δύο ακόμα μεγάλες αγορές, αυτή της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Έχοντας ωστόσο πλήρη γνώση των πραγμάτων επισήμανε ότι «χάνονται και οι εξαγωγές προς Ρωσία τις οποίες η χώρα μας είχε αποκαταστήσει με διακίνηση προϊόντων με άλλους τρόπους». Ως προς αυτό ανέφερε ότι μεσοσταθμοί εξαγωγών προς τη Ρωσία ήταν η Σερβία, η Μολδαβία, η Λευκορωσία, η Λετονία, η Λιθουανία κλπ. Πλέον με την εφαρμογή των κυρώσεων παύει κάθε διάδρομος για τις εξαγωγές προς Ρωσία.
Οι αριθμοί
Όλες οι παραπάνω περιφερειακές χώρες συγκέντρωναν περί τους 40.000 τόνους ελληνικών προϊόντων, ενώ επίσης προς Ουκρανία εξάγονταν άλλες 60.000 τόνοι και προς Λευκορωσία ακόμα 20.000 τόνοι.
Ως εκ τούτου περίπου 110.000 με 120.000 τόνοι προϊόντων από τη χώρα μας βαίνουν προς αναζήτηση νέων αγορών. «Σ’ αυτούς – είπε ο κ. Πολυχρονάκης – πρέπει να προσθέσετε και συνδυαζόμενα με εξαγωγές προϊόντα προς Ρωσία όπως κομπόστες και χυμούς, δηλαδή άλλους 40.000 που σχετίζονται με την πρώτη ύλη». Από πού θα απορροφηθούν αλήθεια όλα αυτά τα προϊόντα είναι το ερώτημα που προβάλλει αμείλικτο σήμερα για την ελληνική παραγωγή.
Χωρίς μέτρα η παραγωγή
μένει στο χωράφι
Η απάντηση στο ερώτημα του «Τ» για το που οδηγείται από την παρούσα κρίση η κατάσταση με τις ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής αντίστοιχης, δεν είναι καθόλου αισιόδοξη.
Ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Περίπου 120.000 τόνοι νωπών φρούτων και λαχανικών της Ελλάδας θα αναζητούν πλέον αγορές εντός της Ευρώπης, στην οποία όμως να σκεφτείτε ότι θα στραφούν και όλες οι άλλες χώρες της με παραγωγές που εξήγαγαν προς τις “χαμένες” αγορές για όλους. Αποτέλεσμα θα είναι η υπερπροσφορά προϊόντων και η μείωση των τιμών πώλησης.
Αυτό σε συνδυασμό με την τρελή αυξητική τάση τιμών ενέργειας, καθώς επίσης τις αυξήσεις υλικών παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ) των υλικών συσκευασίας και την αύξηση κόστους μεταφοράς των προϊόντων, θα καταστήσει τις τιμές τόσο ασύμφορες ώστε οι πωλήσεις αναμένεται να γίνονται κάτω του κόστους. Δηλαδή ίσως να μην έχει πια νόημα η συγκομιδή κάποιων προϊόντων μας».
Αν αναλογιστούμε μόνο…
Η χώρα μας πρόκειται να καταγράψει άμεσα τις πρώτες συνέπειες στις φράουλες και τα πυρηνόκαρπα. Μόνο για τα δεύτερα αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εξήγαγε στην Ουκρανία 34.000 τόνους, άλλους 6.000 τόνους στην Λευκορωσία και σ’ όλες τις περιφερειακές αυτών χώρες άλλους 6.000 τόνους περίπου.
«Όσο για τις κλημεντίνες (μανταρίνια) που ενδιαφέρουν και την περιοχή σας» ο κ. Πολυχρονάκης μάς είπε: «Αναλογιστείτε ότι 13.000 έως και 14.000 τόνοι πήγαιναν στην Λευκορωσία. Υπάρχουν μάλιστα εξαγωγείς έμποροι με μονοκατεύθυνση. Δηλαδή πήγαιναν μανταρίνια μόνο στην εκεί αγορά».
Επισημαίνοντας στον κ. Πολυχρονάκη πως ενδιαφέρον για την Άρτα παρουσιάζει και το μέλλον του ακτινιδίου λάβαμε ως «δείγμα» της κατάστασης το εξής στοιχείο: Μόνο στην Ουκρανία στέλνονταν 9.000 τόνοι και άλλοι 6.000 τόνοι στην αγορά της Λευκορωσίας. Χωρίς να υπολογίζονται οι ποσότητες και σ’ όλες τις περιφερειακές αυτών χώρες…
Ενδεικτικά
Σύμφωνα με τον Πολυχρονάκη ενδεικτική είναι η εικόνα όσων θα ακολουθήσουν στις εξαγωγές από το εμπάργκο που ίσχυε σε Ουκρανία και Λευκορωσία από την έναρξη του πολέμου.
Κι αυτό διότι από 1η Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου σ’ αυτές τις αγορές είχαν εξαχθεί 5.000 έως 6.000 τόνοι ελληνικών προϊόντων. Στο ίδιο διάστημα προς την Λετονία εξήχθησαν 1.070 τόνοι ενώ πλέον τώρα μόλις 54 τόνοι. «Παρεμφερή εικόνα παρουσιάζουν και όλες οι περιφερειακές χώρες» επισήμανε ο ίδιος.
750.000 τόνοι στην ίδια αγορά
Ο κ. Πολυχρονάκης στη συζήτηση που είχαμε μαζί του διευκρίνισε ότι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου δεν κινδυνολογεί όπως ίσως ορισμένοι πιστεύουν προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται για κινδυνολογική αλλά για απολύτως ρεαλιστική και αντικειμενική εκτίμηση… Για να μην πω και λίγο αισιόδοξη».
Προς τούτο διευκρίνισε ότι από την Ρωσία εισάγονται συνολικά περί τους 420.000 τόνοι και από Ουκρανία 350.000 τόνοι, σύνολο 750.000 τόνοι νωπά φρούτα και λαχανικά απ’ όλη την Ευρώπη. «Αυτές οι ποσότητες – πρόσθεσε – θα πέσουν όλες στην Ευρωπαϊκή αγορά. Την ίδια στιγμή που τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν κλονιστεί από την ενεργειακή κρίση και η αγοραστική τους δύναμη έχει επίσης περιοριστεί. Συνυπολογίστε και την αβεβαιότητα στην ψυχολογία του καταναλωτή που προσδίδει ο πόλεμος για να κατανοήστε ότι και στην Ευρώπη θα υπάρξει υποκατανάλωση. Οπότε οι τιμές θα βυθιστούν».
Μέτρα σ’ όλες τις κατευθύνσεις
Αναζητώντας την λύση σ’ ένα τόσο δύσκολο και τραγικό για την εγχώρια παραγωγή και οικονομία… σταυρόλεξο απευθύνθηκε σχετικό ερώτημα προς τον κ. Πολυχρονάκη, απαντώντας: «Μέτρα και μάλιστα άμεσα».
Τα είπε και στον υπουργό
Το πρωί της περασμένης Τετάρτης (η συνομιλία με τον «Τ» έγινε το ίδιο απόγευμα), ο κ. Πολυχρονάκης παραβρέθηκε σε μια σχετική για το θέμα σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την παρουσία του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά.
Στην σύσκεψη αυτή ανέλυσε την πλήρη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ επιπροσθέτως ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα. Κατατέθηκαν προτάσεις προκειμένου ο κ. Γεωργαντάς να προβεί σε διεκδικήσεις και στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.
Σχετικά με αυτά υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφασιστούν αντίστοιχα μέτρα τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας παράλληλα: «Είναι ανάγκη να ληφθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μέτρα για τον παραγωγό και το κόστος καλλιέργειας, μέτρα για το εμπόριο και αντίστοιχα για τους μεταφορείς. Κι αυτά χρειάζονται άμεσα σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το πρόβλημα αφορά όλους». Βέβαια εμφανίζεται μεγαλύτερο στη χώρα μας καθώς είναι μεγαλύτερη και η απόσταση από τις αγορές που απαιτείται για να διανύσει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ