Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των παραγωγών της Άρτας που καλλιεργούν μανταρίνια περιμένοντας ακόμα την ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν το 2020 από τα μέτρα της πανδημίας και την τότε πανευρωπαϊκή καραντίνα που καθήλωσε τις εξαγωγές.

Στις αρχές Φεβρουαρίου (9 του μηνός) διάβασαν την είδηση σχετικά με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ποσού 31,5 εκατ. ευρώ «για στήριξη των παραγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για διασπορά του ιού».
Στην ίδια απόφαση σημειώνονταν: «Το μέτρο απευθύνεται σε γεωργούς που παράγουν σύκα για αποξήρανση, λεβάντα, επιτραπέζιες ελιές, βιομηχανική και φθινοπωρινή πατάτα, μανταρίνια και καπνό». Επίσης, σημειώνονταν ότι η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων το αργότερο έως 30 Ιουνίου 2022».
Εν τω μεταξύ, μόλις προχθές (18 του μηνός), οι παραγωγοί που περίμεναν την ενίσχυση για τα απούλητα μανταρίνια, πληροφορήθηκαν όσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την καταβολή λόγω της σοβαρής μείωσης του εισοδήματος κατά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ που υπογράφηκε ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αφορά σε ποσό 26.308.252 ευρώ που θα καταβληθεί έως 30 Ιουνίου 2022. Με έκπληξη, και πάντως δυσάρεστη, οι παραγωγοί (και) της Άρτας βλέπουν ότι η ΚΥΑ δεν συμπεριλαμβάνει τα μανταρίνια. Σύμφωνα μ’ αυτή αφορά παραγωγούς λεβάντας, ξηρών σύκων, επιτραπέζιας ελιάς και καπνού.
Συγκρίνοντας την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ΚΥΑ, διαπιστώνουν ότι οι δύο αποφάσεις διαφέρουν ως προς την βιομηχανική πατάτα και τα μανταρίνια, τα οποία δεν συγκαταλέγονται στην ΚΥΑ των δύο υπουργείων.
Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι αν θα υπάρξει κάποια επόμενη ξεχωριστά για τα μανταρίνια ή άλλος τρόπος για την καταβολή της ενίσχυσης των 70 ευρώ το στρέμμα, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί σε τοπικό επίπεδο σε δηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου.
Καλλιεργητές μανταρινιών πάντως διαβάζοντας την είδηση για την υπογραφή της ΚΥΑ χωρίς να αναφέρεται στα μανταρίνια δεν κρύβουν τον προβληματισμό, την αγωνία και την ανησυχία τους. Κι αυτό διότι αν η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε το «πράσινο φως» προς την χώρα μας ώστε τηρώντας το καθεστώς περί ανταγωνισμού να δώσει κορωνοενισχύσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως και τα μανταρίνια, τίθεται το ερώτημα για ποιο λόγο οι ενισχύσεις για το συγκεκριμένο προϊόν δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη ΚΥΑ.
Το ερώτημα που αμείλικτα τέθηκε από πλευράς πολλών παραγωγών που επικοινώνησαν με τον «Τ» είναι: «Τί ισχύει τελικά; Θα καταβληθούν και πότε οι ενισχύσεις στους παραγωγούς μανταρινιών (και) της Άρτας;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ