Για άλλη μια σεζόν αναστατώθηκε η κυνηγετική οικογένειά μας. Ποιος ο λόγος; Άλλη μια προσφυγή στο ΣτΕ από τους φίλους μας αντικυνηγούς. Τι ζητάνε πάλι; Τα γνωστά σε μας και στη δικαστική έδρα. Αλλαγή της Ρυθμιστικής, συρρίκνωση των ημερών της άσκησης θήρας και φυσικά, κάποια στιγμή, την οριστική διακοπή του κυνηγίου στην Ελλάδα.


Ο λόγος που δεχόμαστε οι κυνηγοί μια τέτοια επίθεση ακούγεται ατράνταχτος και πολύ σοβαρός: «Οι κυνηγοί έχουν εξαφανίσει τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας». Στην αρχή αυτό το επιχείρημα το είχαμε πάρει σαν το καθιερωμένο αστείο της κυνηγετικής σεζόν και δεν μίλαγε κανένας από εμάς. Κι έτσι, από αστειάκι που ήταν κατάντησε ένα κακόγουστο αστείο για όλους όσοι ασχολούνται και ξέρουν τι σημαίνει «κυνηγάω ελεύθερα στην Ελλάδα».
Έχοντας αγανακτήσει πια μ’ αυτό το αστείο θέλω να μιλήσω κι εγώ προς εκείνους που μάχονται για την ελευθερία των θηραμάτων, αλλά ειδικά για τη φύση, μια και εμείς οι κυνηγοί υποτίθεται ότι την κακοποιούμε συνεχώς.
Φίλοι μου αντικυνηγοί, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως στη χώρα μας έχουμε τις περισσότερες απαγορευμένες περιοχές συγκριτικά με την έκτασή μας σ’ όλη την Ευρώπη, όπως είναι τα καταφύγια θηραμάτων, οι δρυμοί, τα εθνικά πάρκα και όλες σχεδόν τις λίμνες.
Έχουμε τις περισσότερες απαγορεύσεις θηραμάτων και περιορισμούς της κάρπωσης από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το μόνο πλεονέκτημά μας σε σχέση με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πως – μέχρι στιγμής – μπορούμε να κυνηγάμε ελεύθερα στην επικράτεια και χωρίς να αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε ρεζέρβες.
Τώρα θα μου πείτε που θέλω να καταλήξω και τα λέω όλα αυτά στους φίλους μου, τους αντικυνηγούς; Σ’ ένα απλό συμπέρασμα, πως δεν φταίει το κυνήγι για τη μείωση της πανίδας στη χώρα μας, αλλά διαφορετικοί παράγοντες και αν δεν ξέρουνε ή απλώς έχουν επιλεκτική αμνησία, πρέπει να τους τα θυμίσω.
-Καμένα δάση που ποτέ δεν αναδασώνονται, μόνο περιφράζονται και χτίζονται σπίτια και βίλες. -Παράνομη βοσκή, όπως και παράνομη υλοτόμηση. -Αλόγιστη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από μερικούς αγρότες. -Άσκοπος καθαρισμός χωραφιών με χρήση φωτιάς. -Ρίψη αποβλήτων σ’ όλα τα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας που έχουν γίνει υπόνομοι. Φυσικά, αυτά δεν τα πετούν οι κυνηγοί αλλά οι βιομήχανοι. -Παράνομες χωματερές που ξεφυτρώνουν σχεδόν στους περισσότερους Δήμους της χώρας, αλλά και στα δάση.
Φίλοι αντικυνηγοί, συγκρίνετε, τελικά, ποιος ευθύνεται για την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας στη χώρα μας και αλλάξτε την προσφυγή από εμάς, σ’ όλους αυτούς που τελικά κάνουν κακό. Και δώστε μια εξήγηση για το φαινόμενο όπου έχει απαγορευτεί το κυνήγι η αντίστοιχη περιοχή να έχει ερημώσει και γεμίσει σκουπίδια.
Μπορείτε να δικαιολογήσετε για μία φορά τον τίτλο που έχετε πάρει μόνοι σας ως «οικολόγοι αντικυνηγοί και σωτήρες της ελληνικής φύσης» και να πείτε έστω μία φορά το ποιος φταίει πραγματικά για να μάθουν κι αυτοί που δεν έχουν πατήσει στο βουνό και η μόνη επαφή με τη φύση που έχουν είναι μέσω ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση τους; Γιατί πάντα πρέπει να δικαιολογείτε τη θέση που σας έχουν δώσει, χτυπώντας εμάς, που μας αφαιρούν τη δύναμη να φωνάξουμε;
Τελικά, φίλοι μου, έχετε βρεθεί έστω σε μια φωτιά στο δάσος; Έχετε μοιράσει τροφή το χειμώνα στα άγρια ζώα όταν έχει πέσει χιόνι ή είναι παγωμένες οι λίμνες; Έχετε βάλει ποτίστρες στο δάσος το καλοκαίρι για να μπορούν να έχουν τα άγρια ζώα νερό;
Και το κυριότερο; Έχετε βρεθεί στο δάσος, να το κοιτάξετε κατάματα και να το ρωτήσετε τελικά ποιος φταίει και έχει γίνει έτσι; Κι αν σας πέφτει λίγο μακριά ή αγριεύεστε μέσα στη μοναξιά του δάσους, ρωτήστε εμάς που το ζούμε και το έχουμε ρωτήσει, για να σας πούμε υπεύθυνα το ποιος πραγματικά ευθύνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here