ΣΕ μια περίοδο κατά την οποία δύσκολα θα βρεθεί οικογένεια να μην έχει μέλος της προσβεβλημένο από κορωνοϊό, το σκηνικό με τις απίστευτες ουρές – και στην Άρτα – για rapid test καταδεικνύει το μέγεθος της έντονης ανησυχίας που επικρατεί μεταξύ του πληθυσμού και από την άλλη το αλαλούμ με τα διαγνωστικά τεστ που οι εργαζόμενοι χρειάζονται για να δηλωθούν κρούσματα και να αποκτήσουν πιστοποιητικό νόσησης.
Προχτές Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έκανε γνωστό ότι θα εκδίδονταν ανακοίνωση εντός της ημέρας (Δευτέρα 3 Ιανουαρίου δηλαδή), σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε PCR για να δηλωθούν ως κρούσματα. Ως εκ τούτου αρκεί το αποτέλεσμα του rapid test. Την ίδια στιγμή ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με καταγγελία εργαζόμενου, δεν έκανε δεκτό το θετικό rapid test προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του από τη δουλειά μετά τη νόσησή του από κορωνοϊό.
Το περιστατικό αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Παρόμοια καταγράφονται σ’ όλη την Ελλάδα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα την πρόκληση χάους. Ενώ, λοιπόν, ο φόβος της διασποράς έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις και παρά το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας βγαίνουν θετικοί μέσω διαγνώσεως με rapid test, ζητείται από την εργοδοσία (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μοριακός έλεγχος προς επιβεβαίωση. Ελπίζεται ότι με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που αναμένονταν, αυτή η σύγχυση τουλάχιστον να λάβει ένα τέλος.
Στην Άρτα
Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Άρτα απίστευτες είναι οι ουρές που σχηματίζονται στις εγκαταστάσεις που στήνει ο ΕΟΔΥ για rapid test, ενώ ανάλογες είναι οι εικόνες στο νοσοκομείο καθώς σε φαρμακεία και σε μικροβιολογικά εργαστήρια.
Στο νοσοκομείο υπήρξαν ουρές που έφταναν έως το ύψος του δρόμου που οδηγεί προς το Δημοτικό Περίπτερο. Ατέλειωτες ήταν ταυτόχρονα οι ουρές στο Εκθεσιακό Κέντρο όπου πριν και μετά την Πρωτοχρονιά λειτούργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Σε επικοινωνία που είχαμε με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, οι ίδιοι μας μετέφεραν την αθρόα προσέλευση στα Κέντρα Υγείας προκειμένου να διενεργηθούν σε συμπατριώτες μας rapid test. Υπολογίζεται ότι μετά την έκρηξη κρουσμάτων, κυρίως από την μετάλλαξη «Όμικρον» (και στην Άρτα), οι προσερχόμενοι για διαγνωστικά τεστ ξεπερνούν τους 600 με 700 καθημερινά.
Προχθές Δευτέρα για rapid test οι συμπολίτες μας προσέρχονταν στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας όπου και λειτούργησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Ο δήμαρχος Αρταίων
Παρήγορο χαρακτηρίζει το γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος σπεύδει να εξεταστεί για να προφυλάξει τους γύρω του, στην περίπτωση που είναι ασυμπτωματικός, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
«Όμως – προσθέτει – οι δομές πλέον φαίνεται να μην επαρκούν, αφού οι ουρές αναμονής όλο και μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα οι δημότες μας να ταλαιπωρούνται.
Για αυτό, επικοινωνώντας σήμερα με τους αρμοδίους του ΕΟΔΥ, τους πρότεινα να αναλάβει ο Δήμος μαζί με το νοσοκομείο τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, ώστε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που κάνει τώρα τους εμβολιασμούς να διατεθεί ώστε να δημιουργηθεί καθημερινά ένα επιπλέον σημείο δειγματοληπτικών rapid test για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Αναμένουμε την θετική απάντηση του ΕΟΔΥ και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)».
Το αλαλούμ και στην πόλη μας
Η ιστορία είναι αληθινή και συνέβη την περασμένη Κυριακή. Πατέρας πήγε με τον γιο του για έλεγχο στο Εκθεσιακό Κέντρο. Με το rapid test ο γιος του βγαίνει θετικός. Ρωτάει ο γονέας: «Για το πιστοποιητικό νόσησης χρειάζεται και μοριακός έλεγχος»; Η απάντηση: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα διότι έγιναν κάποιες αλλαγές». Ταυτόχρονα ζήτησαν από πατέρα και γιο να στείλουν σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση το αποτέλεσμα και για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσουν με το 1135.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα φέρεται δηλώσασα στην τηλεόραση ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι αποκτούν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με το rapid test. Επικοινώνησαν με το Κέντρο Υγείας Άρτας (παλαιό νοσοκομείο) απ’ όπου δεν γνώριζαν να απαντήσουν τι ισχύει.
Παράλληλα, για καλό και για κακό, ζήτησαν ραντεβού για μοριακό έλεγχο αλλά απ’ ότι ανέφεραν δεν μπορεί να γίνει τις δύο επόμενες ημέρες διότι διενεργείται μόνο 7:30 με 8:30 το πρωί, προσθέτοντας ότι τα ραντεβού είναι κλεισμένα και ότι προηγούνται ειδικές κατηγορίες ανθρώπων.
Λίγο έως πολύ δηλαδή αποφαίνονται ότι τους αναγκάζουν να οδηγηθούν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, πληρώνοντας για τον συγκεκριμένο έλεγχο 50 και 60 ευρώ.
Σε όλη αυτή την περιπετειώδη διαδρομή με έντονο το συναίσθημα της δικαιολογημένης ανησυχίας, έρχονται να καταμαρτυρήσουν την μεγάλη ταλαιπωρία από το στήσιμο στις απίστευτες ουρές στο Εκθεσιακό Κέντρο και παράλληλα την έλλειψη πληροφόρησης από υπαλλήλους που οφείλουν να εξηγούν στους πολίτες ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουν προκειμένου να βρουν άκρη.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι συντεταγμένες κρατικές υπηρεσίες σε μια δύσκολη φάση λόγω πανδημίας πιάνονται αδιάβαστες, αφήνοντας ακάλυπτους όσους πληρώνουν τους φόρους για πρόσβαση στο κατά τα άλλα αγαθό της υγείας, αλλά και την εξυπηρέτησή τους από το δημόσιο σύστημα.