Ενα ακόμα σοβαρό πλήγμα δέχθηκε το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Άρτας, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί και ο αξονικός τομογράφος που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού.
Ο λόγος για την παραίτηση του γιατρού – ακτινολόγου Κωνσταντίνου Σίντου, που είχε επιλεγεί για την θέση με βαθμό διευθυντή, μετά την προκήρυξή της μέσω ΑΣΕΠ. Το συγκεκριμένο Τμήμα απασχόλησε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ την εφημερίδα μας. Κι αυτό διότι η αναστολή μέρους του τεχνικού προσωπικού του, όπως και οι αναγκαίες άδειες υγείας σε εργαζόμενους έχουν θέσει εκτός εργασίας πάνω από το 50% των τεχνολόγων-ακτινολόγων, που σύμφωνα με τον κανονισμό του νοσοκομείου απαιτούνται για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Τμήματος.
Ενώ οι διαμαρτυρίες επί του προβλήματος από το προσωπικό συνεχίζονται – και βέβαια απασχολούν το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος προκειμένου με προσλήψεις επικουρικών να δοθεί προσωρινή λύση – έρχεται να προστεθεί η παραίτηση του διευθυντή Ακτινολογικού.
Το γεγονός της παραίτησής του επιβεβαίωσε ο κ. Σίντος σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Τ». Ο γιατρός, ωστόσο, απάντησε θετικά στο ένα σκέλος της ερώτησης που του υποβλήθηκε, λέγοντας: «Παραιτήθηκα πράγματι στις 21 Δεκεμβρίου, όμως ποτέ δεν ανέλαβα την θέση διευθυντή – συντονιστή, για την οποία αναφέρεστε».
Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Υγείας, ο κ. Σίντος επιλέχθηκε για τη μια από τις δύο θέσεις που αυτό (το υπουργείο Υγείας δηλαδή), είχε προκηρύξει, ήτοι εκείνη που αφορούσε στην οργανική θέση ακτινολόγου επιμελητή Α’, διευθυντή του Τμήματος.
«Πράγματι», απεφάνθη όταν ρωτήθηκε σχετικά και πρόσθεσε: «Ορκίστηκα και ανέλαβα καθήκοντα στις 18 Αυγούστου, αλλά ουδέποτε ορκίστηκα στην θέση διευθυντή – συντονιστή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και αυτό αποτέλεσε στοιχείο που οδήγησε στην απόφασή του να παραιτηθεί.
Ο γιατρός, κατέχοντας τα προσόντα, υπέβαλε αντίστοιχα αίτηση και ήδη κατέβαλε θέση γιατρού – ακτινολόγου, επιμελητή Β’, που είχε προκηρυχθεί στο Κέντρο Υγείας Άρτας. Έγκυρες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως υπέγραψε την πρόσληψή του παραμονές Χριστουγέννων, προσφέροντας υπηρεσία από τη νέα του θέση του στο Κέντρο Υγείας, μια θέση σαφώς χαμηλότερης βαθμίδας και αποδοχών.
Καταφατικά απάντησε και στην ερώτηση του «Τ» για το αν επιμένει στην παραίτησή του, λέγοντας: «Όχι, δεν αλλάζει κάτι στην απόφασή μου». Απόφαση που ήρθε μόλις τέσσερις μήνες μετά την πρόσληψή του και που δικαίως προκαλεί αρκετά ερωτηματικά…
Την ίδια στιγμή, ως «αρνητική μεν εξέλιξη» σχολίασε το γεγονός της παραίτησης του γιατρού από το εν λόγω Τμήμα ο διοικητής του νοσοκομείου Άρτας Ευάγγελος Ντάκουλας, ο οποίος όμως παράλληλα τόνισε: «Από τη στιγμή που ένας γιατρός θέλησε να παραιτηθεί η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να ζητήσει ως πρώτη προτεραιότητα την προκήρυξη εκ νέου της θέσης από το υπουργείο Υγείας».
Ο κ. Ντάκουλας ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Άρτας λειτουργεί με προσωρινό κάθε φορά ορισμό προϊσταμένου – συντονιστή έως ότου το υπουργείο προκηρύξει οργανική θέση διευθυντή. Κάτι που βέβαια το υπουργείο έπραξε και η θέση καλύφθηκε από τον κ. Σίντο τον Αύγουστο. Οπότε το ερώτημα ήταν αν και γιατί δεν τοποθετήθηκε στην εν λόγω θέση. Ο κ. Ντάκουλας επισήμανε ότι ομόφωνα το Επιστημονικό Συμβούλιο που λαμβάνει την απόφαση αυτή έκρινε να οριστεί συντονιστής άλλος γιατρός. «Αυτή είναι η διαδικασία η οποία ακολουθείται σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές» πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κ. Ντάκουλας αναγνωρίζει – όπως είπε – τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Τμήμα λόγω απουσίας εργαζομένων με αναστολή και άδειες, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που από την αρχή του έτους έχουμε ως προτεραιότητα – και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου – να πάρουμε έναν επικουρικό τεχνολόγο, ενώ στη νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας ζητήσαμε ως νούμερο ένα προτεραιότητα την επαναπροκήρυξη θέσης για γιατρό – ακτινολόγο».
Σε κάθε περίπτωση πάντως το Τμήμα λειτουργεί με το προσωπικό να εργάζεται χωρίς καθόλου ρεπό και πηγές αναφέρουν πως ίσως από το νέος έτος επέλθει και περαιτέρω μείωση του δυναμικού του. Οπότε προβάλλει αμείλικτο το ερώτημα τόσο προς την διοίκηση όσο και στην 6η ΥΠΕ αν και πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην λειτουργία του.
Επίσης, είναι γνωστό ότι κάθε νέα θέση που προκηρύσσεται στον κλάδο της δημόσιας υγείας χρειάζεται να περάσουν μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κάλυψή της. Συνεπώς η θέση γιατρού – ακτινολόγου που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του κ. Σίντου θα περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να καλυφθεί, με το Τμήμα να μένει με μόνο τρεις εν ενεργεία γιατρούς σε Ακτινολογικό και Αξονικό.
Όσον αφορά για το αν τηρούνται ή όχι οι διοικητικές διαδικασίες για τον καθορισμό κάθε θέσης, δηλαδή διευθυντή – συντονιστή ή προσωρινού προϊσταμένου συντονιστή, είναι άλλες οι αρμόδιες αρχές να το ελέγξουν και να αποφανθούν.
Για τους πολίτες που πληρώνουν με τα χρήματά τους από την φορολογία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα είναι βέβαιο: Ότι πληρώνουν για ορθή λειτουργία του Τμήματος και πως ούτε ο εξοπλισμός, ούτε οι θέσεις προσωπικού αποτελούν περιουσία ή αλλιώς χωράφια του πατέρα κανενός! Ούτε του διοικητή και της διοίκησης, ούτε των εργαζομένων γιατρών ή νοσηλευτών στο ΕΣΥ, ούτε ακόμη – ακόμη του εκάστοτε υπουργού Υγείας. Αποτελούν περιουσία όλων των πολιτών και εν προκειμένω των Αρτινών και Ηπειρωτών που δικαιούνται ορθής διαχείρισης, χρηστής διοίκησης, ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας.