Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας συμβάλλει, περίπου στο 4% του ΑΕΠ. Αν προστεθεί και η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, τότε η συμμετοχή του αυξάνεται σε διψήφια ποσοστά. Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) και ο στόχος αυτός υπηρετείται και από το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027.
Παράλληλα, ενδυναμώνεται από την μεταβατική περίοδο (2021 – 2022) και από τους πόρους που αυτή διαθέτει. Η μεταβατική περίοδος εμπεριέχει τις βασικές δράσεις που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ, δρώντας ως ένα βραχυπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, με δράσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ.
Είναι κυβερνητική απόφαση ο διπλασιασμός των διατιθέμενων πόρων που προορίζονται για το αναπτυξιακό τμήμα της ΚΑΠ (Πυλώνας ΙΙ), το οποίο περιλαμβάνει ενισχύσεις κομβικών κλάδων του πρωτογενή τομέα, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους, γίνεται στροφή από τις επιδοτήσεις στις αναπτυξιακές δράσεις.
Συγκεκριμένα, το σχέδιό μας ενισχύει: α) Την παραγωγή προϊόντων που θα είναι ασφαλή και υγιεινά, β) την στήριξη παραγωγικών επενδύσεων με φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα, γ) την ηλιακή ανανέωση του πρωτογενούς τομέα, δ) την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων και ε) την εκπαίδευση των αγροτών, προσφέροντάς τους παράλληλα δωρεάν συμβουλές.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει ήδη αποφασιστεί και υλοποιείται, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιδιώκουμε να σπάσουμε την γραφειοκρατία και να φέρουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στο τρέχον «Πρόγραμμα Νέων Γεωργών», προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, η πρώτη φάση των αιτήσεων έκλεισε βάσει του χρονοδιαγράμματος, χωρίς να δοθεί παράταση. Στόχος να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους σε 6 έως 7 μήνες, όταν στα παλιότερα προγράμματα απαιτούνταν από 9 έως 18 μήνες.
Τέλος, το Στρατηγικό Σχέδιό μας θέτει ψηλά την Κλιματική Κρίση, ατζέντα η οποία είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, όπως φάνηκε και από την συμβολικού χαρακτήρα ομιλία του στην διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προς την κατεύθυνση αυτή, η νέα ΚΑΠ επιδιώκει να συναντήσει την Πράσινη Συμφωνία και να συμπορευτούν τα επόμενα χρόνια.
Στρατηγική επιδίωξή μας είναι να δημιουργηθεί μία αγροτική οικονομία με αναπτυξιακό χαρακτήρα και πράσινο πρόσημο. Μία οικονομία που θα διευκολύνει τον παραγωγό και τον επιχειρηματία του αγροδιατροφικού τομέα να κάνουν επενδύσεις, να παράγουν προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και να αποφέρουν περισσότερα κέρδη τόσο στους ίδιους όσο και στην ελληνική οικονομία.