Του Φώτη Χαχούλη *

Τα γεγονότα και οι ειδήσεις τρέχουν και ο σχολιασμός τους έχει διπλό σκοπό, την ενημέρωση και τον προβληματισμό.
1. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η γνωστή ΠΕΔ, στην συνεδρίασή της ανέδειξε για μια ακόμη φορά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όταν εμφανίζονται έκτακτα γεγονότα και καιρικά φαινόμενα και τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Ιδιαίτερα οι ορεινοί Δήμοι δεν έχουν πρόσβαση στην κεντρική εξουσία. Έχουν χάσει την επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Ορεινών Δήμων και το κυριότερο δεν έχουν την διαφορετική αντιμετώπιση και προστασία που επιτάσσει ο νομοθέτης. Πλείστα τα προβλήματα και η φωνή των δημάρχων πνίγεται.
2. Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου με αίτημα πολλών συμβούλων (οι περισσότεροι απουσίαζαν στην συνεδρίαση) για μια καταγραφή και αποτίμηση των προκληθέντων ζημιών εξαιτίας της κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Έγινε μεγάλη συζήτηση για το τοιχίο στην Κορακάδα που πλακώθηκε από χώματα. Στην τεχνική έκθεση και αυτοψία καλόν θα είναι να υπάρχουν αποτελέσματα από δοκίμια μπετόν και αν ο σιδηρο-οπλισμός ήταν ο επιβαλλόμενος, συμφώνως με τους κανόνες τέχνης και επιστήμης. Επιπλέον να γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των ζημιών. Στον Δήμο επιβάλλεται να πρυτανεύσει η συλλογική συστράτευση. Να υπάρξει μια διαπαραταξιακή επιτροπή με οργανωμένη, τεκμηριωμένη, συντονισμένη καταγραφή και έκθεση, προβαίνοντας στις δέουσες ενέργειες σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να απαιτήσει λύσεις. Λόγια αέρος μέσα στο Συμβούλιο είναι παρωχημένη πολιτική και πρέπει όλοι μαζί να ενεργοποιηθούμε.
3. Η απογραφή σιγά – σιγά εμφανίζει όσα διατυμπανίζουμε ότι πράξαμε όλοι οι Ηπειρώτες την περασμένη δεκαετία. Έργα και διθύραμβοι, έπαινοι και φιέστες, μας φέρνουν πάλι στα τελευταία σκαλοπάτια των προηγούμενων απογραφών. Γερασμένοι Δήμοι, φθίνοντες από ερήμωση και εγκατάλειψη. Τα βήματα αντί για μπροστά πάνε προς τα πίσω. Έτσι μείον δύο βουλευτές, μείον δημοτικοί σύμβουλοι, μείον τοπικοί σύμβουλοι. Ένας εκπρόσωπος σε κάθε Κοινότητα για έξι οικισμούς. Μένει να δούμε αν ο νομοθέτης μεταξύ μόνιμου και νόμιμου θε- λήσει να αλλάξει το γράμμα «μι» με το γράμμα «νι» ώστε να μην έχουμε αλλαγές. Όλα γίνονται σ’ αυτή την σπάνια χώρα… ως και του σπανού τα γένια αρχίζουν να γίνονται.
4. Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας αξίζει να επισημανθεί ότι κυριάρχησε η είδηση ότι με επιτυχία αντιμετώπισε την κακοκαιρία. Αν πραγματικά είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα και μετρίασαν την κατάσταση, αξίζουν έπαινοι. Αν, όμως, στην επόμενη κακοκαιρία η τύχη δεν θα είναι με το μέρος μας τότε πως θα αντιμετωπισθεί με επιτυχία; Είναι εύλογο ερώτημα. Εκείνο που πρέπει να σχολιασθεί είναι η θέση των περιφερειακών συμβούλων στην απόφασή τους για αρνητική γνωμοδότηση στο έργο του Αχελώου. Είναι μια εμπεριστατωμένη απόφαση που τιμά τους συμβούλους, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν σέρνονται από κεντρικές κατευθύνσεις. Βλέπουν μακριά και τον δήθεν ενεργειακό παράδεισο από άλλη άποψη. Ένα μεγάλο μπράβο δικαιώνει τους δημότες που τους ψήφισαν. Εμπεριστατωμένη η γνωμοδότηση και το ΜΥΗΕ Μικροσπηλιάς με εύλογες παρατηρήσεις για ύδρευση, υδρομάστευση, ιδιοκτησίες. Εδώ προβλέπονται δικαστικές διαμάχες για επίλυση αυτών των θεμάτων.
5. Για την Περιφέρεια έχω ξαναγράψει την σχετική πρόταση για αρμοδιότητα επαρχιακών δρόμων εντός Δήμων. Είναι πρόταση και υπάρχει μελέτη ότι η αρμοδιότητα έπρεπε να είναι του Δήμου για άμεση εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων, άμεσης αντιμετώπισης . Σε μεγάλες καταπτώσεις σήμερα που η είδηση και η εικόνα φθάνει σε λεπτά στο κέντρο εξουσίας, είναι διαφορετική η αντιμετώπιση. Είναι όμως παράλληλα απαράδεκτο για δύο πέτρες που έπεσαν στον δρόμο, στην απόμακρη ορεινή κοινότητα, Σύλλογοι, δεκάδες με facebook εικόνες, να διαμαρτύρονται δέκα φορές μέχρι το μεσημέρι για μια εργασία 10 λεπτών που μπορεί κάλλιστα ο πρόεδρος να αποφασίσει να την εκτελέσει. Λίγο μυαλό χρειάζεται. Οι υπερβολές δεν βοηθάνε τον τόπο. Τον εκθέτουν.
6. Για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας έχω να επισημάνω ότι ανάμεσα από Σκοτωμένο και Μικροσπηλιά, πέρα από τον δρόμο που αποκατέστησε η Περιφέρεια, υπάρχουν επτά κλειστές στροφές και τα παρακείμενα δέντρα περιορίζουν την ορατότητα στο μηδέν. Τώρα τον χειμώνα είναι αρκετά αυτά που εμποδίζουν και η κοπή τους είναι αναγκαία για την μείωση της επικινδυνότητας του δρόμου. Δεν θέλει μεγάλη δαπάνη. Βούληση και ενέργεια χρειάζεται.
7. Να αναφερθώ στα παράπονα των Κέντρων Υγείας Αγνάντων και Βουργαρελίου. Εκεί που έκανα την τρίτη δόση, βρήκα μόνο αγροτικούς γιατρούς που κάνουν την θητεία τους. Ευγενέστατοι, πρόθυμοι, εξυπηρετικοί αλλά οι γνώσεις τους δεν βρίσκουν έρεισμα τόσο από έλλειψη πείρας όσο και από έλλειψη μέσων. Οι απαντήσεις τους ότι πρέπει να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο πάλι, δεν παίρνουν απάντηση. Λείπουν τα ασθενοφόρα κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Κέντρα Υγείας. Πρέπει να διεκδικηθεί το αίτημα από τον Δήμο και τους δημότες για να βρεθεί λύση. Η αδράνεια, η αδιαφορία και η απραξία δεν λύνουν προβλήματα.
8. Το μεγάλο SOS έρχεται από το Νοσοκομείο Άρτας. Ένα δραματικό SOS από τους εργαζόμενους που βρίσκονται εκτός ορίων ψυχικής αντοχής. Όλο το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε απόγνωση και σε δυσμενή θέση. Εφημερία κάθε μέρα, πολλοί νοσηλευόμενοι. Τέσσερις γιατροί παθολόγοι και τρεις πνευμονολόγοι για όλη αυτή την αντιμετώπιση. Την αληθινή εικόνα κατ’ επανάληψη η εκπρόσωπος των εργαζομένων μεταφέρει από τον ART TV αλλά και όλες τις εφημερίδες όπου με πρωτοσέλιδα και άρθρα γράφουν για την εικόνα του νοσοκομείου στο τέταρτο κύμα πανδημίας. Αλήθεια, υπάρχουν αποδέκτες να ακούν τι γίνεται στα περιφερειακά νοσοκομεία και γιατί υπολείπονται σε ικανότητα σε ποσοστό 40% σε σχέση με τα κεντρικά της Αθήνας; Δυστυχώς, οι μελέτες των επιστημόνων όταν είναι επαχθείς και ετεροβαρείς, πίπτουν στον Καιάδα. Και εσείς εκεί στην μεγάλη πλατεία, στην Άρτα, αραχτοί μεταξύ φρέντο, καπουτσίνο και νεσκαφέ, τυρβάζετε περί των σπουδαίων…
9. Διαβάζω και βλέπω Αρτινό Τύπο για ύμνους που εκπέμπονται από Δήμο, Περιφέρεια και λοιπούς κομματικούς όταν επισκέπτεται την Άρτα υπουργός ή υφυπουργός. Μεγάλη σύναξη και εσμός συνοδεύουν και ακούς: «Πρώτη φορά μπαίνει η Άρτα στον τουριστικό χάρτη». «Πρώτη φορά έρχεται υπουργός διαβασμένος για τα αρχαία». «Πρώτη φορά υπουργός για γεωργία, για απασχόληση, για εγγειοβελτιωτικά». Όλα για πρώτη φορά. Πόσο άραγε επικρατεί ασθενική μνήμη;
10. Ευχές σε όλους και ιδιαίτερα στην εκδότρια Βίκυ Καινούργιου και στον σύζυγό της Βασίλη Παππά, στους αρθρογράφους του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» και σε όλο τον κόσμο. Ευχές για καλύτερη περίσκεψη, καλύτερες αποφάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Η απουσία μου για μερικές εβδομάδες είναι αναγκαία και η επάνοδος στη νέα χρονιά με ανανεωμένα δημοσιογραφικά άρθρα για την αυτοδιοίκηση. Με πολλές ευχές για Καλή Χρονιά.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρ. Τζουμέρκων και είναι ιδρυτής Μουσείου «Λαογραφικές Ρίζες»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ