Του Μιχάλη Κατσιμπόκη
Αγαπητοί συμπολίτες, συμπολίτισσες, επειδή – δυστυχώς – όπως φαίνεται αν και όταν υλοποιηθεί το περίφημο «Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας», μάλλον δεν θα ζει κανένας απ’ όλους εμάς, θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω συνοπτικά τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:0. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν μεσουρανούσε το «κάθε χωριό και σχολειό, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο», ξεκίνησε η ιδέα για την χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου στον νομό Άρτας.
1. Στις 29 Ιουλίου 2008, μετά από επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησαν τεχνικοί της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στην υποψήφια για την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου θέση «Κρεκούκια» Αμμοτόπου Δήμου Ξηροβουνίου, προέβησαν σε αξιολόγηση της εν λόγω έκτασης. Στα πλεονεκτήματα της θέσης βρήκαν την καλή ποιότητα εδάφους και το ότι μελλοντικά θα περάσει από την περιοχή η Ιόνια οδός με απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον πλησιέστερο κόμβο. Στα μειονεκτήματα της θέσης ήταν η μέτρια έως αρκετή κλίση και το ότι η συνολική έκταση των 520 στρεμμάτων, χωρίζεται σε δύο τμήματα των 170 και 350 στρεμμάτων περίπου και ανάμεσά τους μεσολαβούν ξένες ιδιοκτησίες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το σχετικά υψηλό προϋπολογισμό των έργων υποδομής, καθιστούν το Σχέδιο λιγότερο ελκυστικό, διότι απαιτούν υψηλές τιμές πώλησης για τα δεδομένα της περιοχής.
2. Στις 4 Απριλίου 2012 παρουσιάστηκε η μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας και χωροθέτησης νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΒΕΠΕ) στους νομούς της Ηπείρου, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ηπείρου. Σκοπός της μελέτης είναι η σύνταξη ενός τεκμηριωμένου και αξιολογημένου «καταλόγου» περιοχών, κατάλληλων για την οργανωμένη υποδοχή επιχειρήσεων, που θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για την ίδρυση ΒΕΠΕ στην Ήπειρο.
Με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης της μελέτης, διαμορφώθηκε ο κατάλογος των δέκα προτεινόμενων περιοχών για την χωροθέτηση ΒΕΠΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου. Με βάση την πολυκριτηριακή αξιολόγηση των εξεταζόμενων ΒΕΠΕ και την ιεράρχηση προτεραιότητας της επιλογής θέσεων για την Άρτα, διαμορφώθηκε η εξής κατάταξη: Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β’ (ΒΙΠΑ) Καλαμιάς στην ΔΕ Φιλοθέης Άρτας, εκατέρωθεν της εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας (ΠΕ Άρτας), με τελική βαθμολόγηση 7,86. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ’ (ΒΙΟΠΑ) Λιμίνης, νότια του οικισμού της Λιμίνης Άρτας (ΠΕ Άρτας), με τελική βαθμολόγηση 6,89.
3. Στις 8 Οκτωβρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της Καλαμιάς, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (18 «ναι», 11 «όχι» και 2 «παρόν»): «Α. Εκφράζει καταρχήν την πρόθεση διάθεσης της δημοτικής έκτασης στη θέση Λιβάδια της ΤΚ Καλαμιάς, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης ΚΥΑ για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και εφόσον αυτή η έκταση εξεταστεί και κριθεί κατάλληλη από τον Τεχνικό Σύμβουλο ο οποίος θα επιλεγεί, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο θα επανέλθει για να εξετάσει το θέμα της παραχώρησής της οριστικά ή μη για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Αναθέτει κάθε παραπέρα ενέργεια στον κ. δήμαρχο. Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 493/2012».
Η συνεδρίαση εκείνη υπήρξε επεισοδιακή και η συζήτηση διεξήχθη με εντάσεις και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους και κατοίκων της ΤΚ Καλαμιάς και ΔΕ Φιλοθέης, οι οποίοι αντιδρούσαν στην παραχώρηση της έκτασης. Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, παρενέβη το Επιμελητήριο Άρτας, που ανακοίνωσε την ανάθεση όλων των απαραίτητων μελετών, με στόχο την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Λιβάδια, στην Καλαμιά.
4. Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, με απόφαση της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΕΧΩΠ) Περιφέρειας Ηπείρου, χαρακτηρίζεται η θέση «Λιβάδια» στην Καλαμιά ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (Πρακτικό 99/20-12-2013). Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την εκφρασμένη αρνητική θέση των κατοίκων της Φιλοθέης, τυπικά και ουσιαστικά ακυρώνει την όποια δυνατότητα κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου στην εν λόγω περιοχή.
5. Στις 2 Μαΐου 2014, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας κατέθεσε και δημόσια την νέα της πρόταση, για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Κρεκούκια» Αμμότοπου, αντιλαμβανόμενη την αδυναμία για τεχνικούς και κοινωνικούς λόγους, κατασκευής του Πάρκου στη θέση «Λιβάδια» Φιλοθέης.
Σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες της διοίκησης για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, τη νέα πρότασή της, αλλά και στους λόγους για τους οποίους αναγκάζεται να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να προτείνει άλλη θέση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπάζογλου τόνισε τα εξής: «Η συγκεκριμένη θέση καλύπτει τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να μπορέσουμε σύντομα να κατασκευάσουμε – επιτέλους – το Επιχειρηματικό Πάρκο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η επιχειρηματική κοινότητα, που δικαίως θεωρεί το έργο αναγκαίο και εκσυγχρονιστικό, θα “μας πάρει με τις πέτρες”. Η εμμονή στην θέση Λιβάδια Φιλοθέης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι αντιπαραγωγική, αναποτελεσματική και πάντως απαγο- ρευτική».
6. Στις 17 Οκτωβρίου 2014, στο Δημαρχείο Άρτας, μόλις 1,5 μήνα αφού είχε αναλάβει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Παπάζογλου, αφού τόνισε ότι το Επιμελητήριο θα σταθεί αρωγός στο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής, ενημέρωσε τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους για σειρά θεμάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της Άρτας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Επιχειρηματικό Πάρκο. Ειδικότερα, ο κ. Παπάζογλου – όπως καταγράφηκε σε σχετική ανακοίνωση – ζήτησε και πήρε την δέσμευση του κ. Τσιρογιάννη ότι θα δρομολογήσει άμεσα τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου.
7. Στις 21 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση της κοινότητας Αμμοτόπου με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και συμφώνησαν να παραχωρηθεί η έκταση στην θέση «Κρεκούκια» για την κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου.
8. Στις 18 Απριλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, αφού έλαβε υπόψη τον Ν.3852/10, N.3463/06 ,την αριθμό 2/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου και γενομένης ψηφοφορίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (26 «ναι», 0 «όχι» και 1 «παρόν»): Α. Την καταρχήν παραχώρηση της δημοτικής έκτασης στη θέση «Κρεκούκια» για την υλοποίηση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β’ χαμηλής και μέσης όχλησης με τα παρακάτω αντισταθμιστικά οφέλη, όπως περιγράφονται στο σκεπτικό μέρος της παρούσας.
Β. Την συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας για τις διαδικασίες εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών (τοπογραφικές, περιβαλλοντικές μελέτες, γεωλογικές, πολεοδομικές κλπ), με τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι η εν λόγω έκταση είναι πλέον κατάλληλη για Επιχειρηματικό Πάρκο.
Γ. Στη συνέχεια, το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αποφασιστεί η οριστική παραχώρηση της εν λόγω έκτασης στο φορέα ίδρυσης και λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, στον οποίο ο Δήμος θα συμμετέχει με εισφορά σε γη.
Δ. Εξουσιοδοτείται ο δήμαρχος Αρταίων για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την οριστική παραχώρηση της εν λόγω έκτασης. Αναθέτει κάθε παραπέρα ενέργεια στον κ. δήμαρχο. Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 156/2016.
9. Στις 8 Φεβρουαρίου 2017, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ενέκρινε ομόφωνα την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας, για την προετοιμασία φακέλου που αφορά την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου σε έκταση του Δήμου.
Το θέμα εισήχθη στην συνεδρίαση εκτός ημερήσιας διάταξης, με την πρόεδρο της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη, να υπογραμμίζει ότι η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή που πρέπει να προχωρήσει.
Όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης, πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα ο φάκελος προκειμένου στην συνέχεια να προωθηθεί προς ένταξη το έργο, σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. 10. Στις 5 Απριλίου 2017, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου με Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας, με τίτλο: «Προετοιμασία φακέλου για την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΠΑ) στον νομό Άρτας».
Η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση αφορά το σύνολο των εργασιών, δράσεων, μελετών και εγκρίσεων που απαιτούνται να γίνουν και να εκπονηθούν προκειμένου να καταδεχτεί η σκοπιμότητα δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, η βιωσιμότητά του καθώς και η καταλληλότητα της δημοτικής έκτασης που έχει υποδειχθεί από το Δήμο στη θέση «Κρεκούκια» της ΔΚ Αμμότοπου.
11. Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, ο δήμαρχος Αρταίων κ. Χρ. Τσιρογιάννης στέλνει επιστολή προς την Περιφέρεια Ηπείρου, με την οποία ζητά την ενοποίηση τριών μελετών σε μία συνολική προκαταρκτική μελέτη. Ειδικότερα: «Σε συνέχεια της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Αρταίων και Επιμελητηρίου Άρτας, δόθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου και ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό Δήμου Αρταίων: Ποσό 33.451,83 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) για σύνταξη “Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας”. Ποσό 30.878,60 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) για σύνταξη “Μελέτης τεχνικής οργάνωσης κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας” και ποσό 24.800 ευρώ με ΦΠΑ 24% για “Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας – βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας”, ορίζοντας κάθε φορά ποιος είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση της κάθε μελέτης ή Υπηρεσίας. Σύνολο κόστους: 89.130,43 ευρώ με ΦΠΑ 24%.
Επειδή η υπηρεσία μας, ως διευθύνουσα υπηρεσία υλοποίησης των μελετών, διαβλέπει κίνδυνο μη συμβατότητας μεταξύ των ξεχωριστών μελετών και υπηρεσιών, προτείνει αυτές όλες να ενοποιηθούν και να προκύψει μία συνολική προκαταρκτική μελέτη που θα περιλαμβάνει και τα τρία σκέλη των παραπάνω μελετών και υπηρεσιών.
Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε χρόνο (προκήρυξη μιας μελέτης και όχι δύο) και δημιουργούμε έναν κοινό στόχο από μελετητές διάφορων ειδικοτήτων που θα αναλάβουν και την ευθύνη της συγκεντρωτικής συνολικής πρότασης, μειώνοντας την πιθανότητα αστοχίας του εγχειρήματος.
Επίσης, πιστεύουμε ότι το κόστος της συνολικής μελέτης μετά την ενοποίηση μπορεί να μειωθεί, διότι αυτός που θα μελετήσει την τεχνική οργάνωση είναι εύκολο να κατευθύνει έναν οικονομολόγο στην σύνταξη του φακέλου σκοπιμότητας βιωσιμότητας, από το να την ξεκινήσει κάποιος μόνος του από την αρχή και να συλλέξει στοιχεία. Για όλα τα ανωτέρω έχει ενημερωθεί και συμφωνεί και ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Ιωάννης Γκολομάζος. Παρακαλούμε για την έγκρισή σας».
12. Στις 28 Φεβρουαρίου 2018, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης στέλνει απαντητική επιστολή προς τον δήμαρχο Αρταίων, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Σε απάντηση των όσων αναφέρονται στο ανωτέρω σχετικό, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ήδη έχει παρέλθει άπρακτος ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος από την ημερομηνία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την σύνταξη των μελετών και του φακέλου για την δημιουργία του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΠΑ) στην Άρτα.
Το αίτημα που υποβάλλεται – σχεδόν ένα χρόνο μετά – για ενοποίηση των τριών μελετών σε µια προκαταρκτική μελέτη, ουσιαστικά απαιτεί την έναρξη των διαδικασιών (εγκρίσεις πιστώσεων, σύναψη προγραμματικής σύμβασης) από μηδενική βάση, που θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του φακέλου.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η υπάρχουσα προγραμματική σύμβαση και να διευθετηθούν στην συνέχεια όποια τυχόν ζητήματα προκύψουν».
13. Στις 9 Ιουλίου 2018, υπεγράφη από το Επιμελητήριο Άρτας η Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών για την «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας» με την ανάδοχο εταιρεία.
14. Τον Μάρτιο 2019, ολοκληρώθηκε και παρελήφθη ο φάκελος «Σκοπιμότητας/ βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας». Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο Άρτας σε δήλωσή του «μετά από την μελέτη των παραδοτέων της εργασίας, προκύπτει η δυνατότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου σε δύο εναλλακτικές θέσεις, στην περιοχή «Κρεκούκια Αμμοτόπου». Μετά από την μελέτη των παραδοτέων της εργασίας αποφασίστηκε η συνέχιση των προσπαθειών των φορέων μας για την ανάπτυξη διχωρικού Επιχειρηματικού Πάρκου σε δύο διακριτές θέσεις στη ίδια περιοχή (Κρεκούκια Αμμοτόπου).
Η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου, ταυτόχρονα ή διαδοχικά, στις δύο εν λόγω θέσεις, όπου οι μείζονες εκτάσεις τους ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου είναι αντικείμενο επόμενου σταδίου, αφού προηγηθεί περαιτέρω εξονυχιστικός έλεγχος και εξέλιξη των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, με σκοπό την λήψη οριστικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω για την συνέχιση των προσπαθειών μας, χρειαζόμαστε αναθεώρηση του περιεχομένου και του προϋπολογισμού της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συμφωνηθεί. Ιδίως επισημαίνεται η ανάγκη τροποποίησης του περιεχομένου της Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των δράσεων που σ’ αυτή περιγράφονται…».
15. Στις 29 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε νέα λαϊκή συνέλευση της Κοινότητας Αμμοτόπου και συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι ο χώρος αυτός (εννοεί τα «Κρεκούκια») έχει δοθεί για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου του νομού Άρτας, με την σύμφωνη γνώμη της κοινότητας και οι κάτοικοι επιθυμούν την επίσπευση των ενεργειών για την δημιουργία του που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής μας.
16. Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο δήμαρχος κ. Χρ. Τσιρογιάννης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Ευάγγελο Πήχα, ανακοίνωσε ως ακα- τάλληλη περιοχή για ΒΙΠΕ την περιοχή «Κρεκούκια» και πρότεινε την περιοχή της Καλαμιάς.
Η παραπάνω πρόταση του δημάρχου, εν έτει 2021, μας γυρίζει πάλι στο σημείο νούμερο 4, στις 20 Δεκεμβρίου 2013, τότε που με απόφαση της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΕΧΩΠ) Περιφέρειας Ηπείρου χαρακτηρίζεται η θέση «Λιβάδια» στην Καλαμιά ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.
Οκτώ χρόνια πίσω. Θα πει κάποιος ότι δεν είναι και πολλά. Εδώ για όλα τα θέματα της πόλης μας κάποιοι μάς εκπαιδεύουν να περιμένουμε δεκαετίες ολόκληρες! Τι είναι οκτώ ψωροχρονάκια;
Κοίτα να δεις, φίλε μου, αν οδηγείς στην Αττική οδό ανάποδα και βλέπεις όλα τα αυτοκίνητα να έρχονται κατά πάνω σου, είναι τουλάχιστον ανόητο να πεις «Πω, πω, ρε φίλε, σήμερα όλοι ανάποδα πάνε!». Αυτό δηλαδή που κάνει η Δημοτική Αρχή σε όλα τα θέματα της πόλης μας, χρόνια τώρα. Πολλά θα μπορούσα να πω και να αναλύσω, με βάση τα παραπάνω γεγονότα. Αντί γι’ αυτό, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω αντιδράσεις συμπολιτών μας, όταν μετέφερα το παραπάνω ιστορικό σε καφενείο της πόλης μας.
1η αντίδραση: Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες/ ΠΑΡΚΟ-ν-εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι./ Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν./ Μοιριολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι μαθητάδες:/ «Αλίμονο στους κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,/ ολημερίς να χτίζουμε, το βράδυ να γκρεμιέται!».
2η αντίδραση: Όπως αποδεικνύουν τα παραπάνω γεγονότα, κάποιοι παίζουν παιχνίδια. Κάποιοι κάνουν rotation (ροτέισιον). Κάποιοι πέφτουν για καθυστερήσεις. Αυτό το Πάρκο, θα το κάνει κανείς;
3η αντίδραση: «Με στραβό αν κοιμηθείς, το πρωί θ’ αλληθωρίσεις» ή «όποιος κοιμάται με σκύλους σηκώνεται με ψύλλους».
4η αντίδραση: Ξυπνάτε αδέρφια! Δεν βρέχει! Μας φτύνουν! Τα συμπεράσματα δικά σας.
* Ο Μιχάλης Κατσιμπόκης είναι
μηχανολόγος μηχανικός