Χειμώνας βαρύς στα ορεινά και είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος. Οι καιρικές συνθήκες δύσκολες και αναμενόμενες για όσους ζουν μόνιμα, καθώς επίσης απρόβλεπτες και προβληματικές για τους περιστασιακά διαμένοντες. Η διαβίωση με την ελλιπή θέρμανση, με τα απρόβλεπτα της ΔΕΗ, με τα δευτερεύοντα σπίτια, με έλλειψη υποδομών και εξυπηρετήσεων από τον Δήμο θέτουν εύλογα το ερώτημα: Να κατοικεί κανείς στα ορεινά ή να μην κατοικεί;


Έκπληξη προκαλεί η ΔΕΗ με τις συνεχείς βλάβες, τρεις το τελευταίο δεκαήμερο και η μια να υπερβαίνει τις 16 ώρες, όταν η απόσταση από Άρτα είναι μια ώρα. Εξακολουθεί να παραμένει το άλυτο πρόβλημα των βλαβών των ηλεκτρικών συσκευών των κατοίκων του Άνω Γραικικού που ετοιμάζουν γραπτή διαμαρτυρία για ΔΕΗ και Cosmote, διότι δεν γνωρίζουν ποιος έχει την υπαιτιότητα. Κεραυνοί πέφτουν, αλεξικέραυνα δεν υπάρχουν, τί γίνεται; Υπομονή για περαιτέρω έρευνα και ενέργειες.
Δυστυχώς, η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει τον χαρακτηρισμό των ορεινών Δήμων με προνόμια και με ξεχωριστή αντιμετώπιση. Αυτό έμεινε στον τύπο και στα χαρτιά. Έτσι ο ορεινός Δήμος είναι εξ αντικειμένου απρόσφορος να αντιμετωπίσει τα πλείστα προβλήματα των 96 οικισμών του και στην τελική τσακωνόμαστε μεταξύ μας με μικροπολιτικές θέσεις αντί να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και με επιχειρήματα πώς θα χαράξουμε την νέα στρατηγική του Δήμου και να δρομολογήσουμε όσα άλλοι, έξυπνοι Δήμοι ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, υιοθέτησαν και υλοποίησαν στον τόπο τους.
Βροχές και πλημμύρες πνίγουν όλες τις πολιτείες. Το βλέπουμε στην τηλεόραση καθημερινά. Δεν είναι μόνο τα δυτικά και η Ήπειρος. Υπάρχει η πρόβλεψη, αλλά υπάρχει και η αντιμετώπιση και η επίλυση. Έτσι και εδώ στα δυτικά Τζουμέρκα, στο οδικό δίκτυο ανάμεσα από Άγναντα και Καταρράκτη, έπεσε ολόκληρη πλαγιά και απέκλεισε τον δρόμο. Το ίδιο εδώ και ένα χρόνο στον παράλληλο επαρχιακό δρόμο μετά από Σγάρα, κάτω από τον Άϊ Γιώργη υπάρχει μεγάλο χάος άνωθεν και από κάτω γκρεμός και ο Θεός βοηθός! Έγινε καμία μελέτη από την Περιφέρεια;
Εκεί στην Σγάρα, το περίφημο γεφύρι θα δοκιμασθεί σκληρά κι αυτόν τον χειμώνα με τα πολλά νερά, γιατί το μεσαίο βάθρο παρουσιάζει προβλήματα. Δεν θέλω να σκεφθώ τίποτε, το γεφύρι το κλείδωσε ο παππούς μου και με πονάει ιδιαίτερα.
Αθαμάνιο και Κορακάδες. Οι Κορακάδες είναι οικισμός του Αθαμανίου και όπως όλοι οι οικισμοί είναι σε δεύτερη ή και σε τελευταία μοίρα. Είναι ζωντανός οικισμός με κτηνοτροφικές μονάδες. Είχε γίνει και μελέτη για διέλευση του δρόμου Αθαμάνιο – Θεοδώριανα μέσω Κορακάδων με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ. Όμως δεν ευδοκίμησε και έγινε απέξω από το Αθαμάνιο με συν πέντε χιλιόμετρα, συν 3 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ για τον οικισμό.
Έτσι ο μοναδικός δρόμος δέχθηκε την κατολίσθηση εδαφών και το τοιχίο που πήγε να γίνει για να προστατευθεί ο δρόμος κατέστη απρόσφορο. Πριν ξεκαλουπωθεί, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έφεραν μεγάλο όγκο χωμάτων και το παρέσυραν εν τη γενέσει του, αφού δεν είχε πάρει τα όρια αντοχής. Ο εργολάβος δεν πρόλαβε ούτε κροκάλα στο πίσω μέρος να τοποθετήσει και έτσι το τοιχίο στην Κορακάδα έσβησε σαν λαμπάδα.
Η ευθύνη είναι Γόρδιος Δεσμός. Δήμος, μελέτη, εργολάβος, εδάφη, καιρικές συνθήκες. Τελικά το τοιχίο κατέστη απρόσφορο για τον σκοπό που προορίζονταν. Πρέπει να γίνει νέα μελέτη και θα πρέπει επίσης να ζητηθεί περαιτέρω ενίσχυση γιατί οι δυνάμεις του Δήμου είναι περιορισμένες.
Πρέπει να ζητηθεί και άποψη της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), διότι κάνουμε μελέτες πρόχειρες, αβάσιμες, καταχρηστικές και ως ξερόλες παραμερίζουμε υπεύθυνους φορείς. Να διαμαρτυρόμεθα για προβλήματα και γεγονότα που επαφίενται στην δική μας ευθύνη δεν είναι δεοντολογικό, αλλά μικροπολιτική τακτική. Επιτέλους, να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Και όσοι δεν είναι ικανοί, καλό θα είναι να παραιτηθούν. Τα Τζουμέρκα θα επιζήσουν και χωρίς αυτούς.
Τα Χαμπέρια θέλουν να στείλουν και ένα άλλο μήνυμα στην Περιφέρεια όπου εκκρεμεί μελέτη για πλημμυροπαθείς δρόμους στην κοινότητα Γραικικού, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ με ΦΠΑ. Αφορά δρόμους, τσιμεντοστρώσεις που θα εξυπηρετήσουν 25 ηλικιωμένους ανάπηρους κατοίκους χωρίς πρόσβαση κλπ.
Στο ερώτημα γιατί δεν πάτε στον Δήμο σας, απαντάμε ότι ο Δήμος για ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) Γραικικού έχει κατ’ έτος 12.000 ευρώ και μπορεί να φτιαχτεί δίκτυο δρόμων μέχρι 120 μέτρα. Η Κοινότητα Γραικικού έχει ανεκτέλεστο ακόμα οδικό δίκτυο 9.600 μέτρων και 80 σπίτια δεν έχουν δρόμο, που σημαίνει ότι 9.600 δια 120 μέτρα κάθε χρόνο, 80 χρόνια για περαίωση;
Εσείς κύριε Χαχούλη τί κάνατε σαν αυτοδιοικητικός τα πέντε χρόνια; Στα πέντε χρόνια έγιναν 3.700 μέτρα δρόμοι στην κοινότητα Γραικικού. Τα χρήματα για τα 1.700 μέτρα ήλθαν από το ΕΣΠΑ, αγροτική ανάπτυξη και ΣΑΤΑ. Τα υπόλοιπα 2.000 τα έδωσε η Περιφέρεια με παρεμβάσεις πολλών και ιδιαίτερα τον επιβλέποντα μηχανικό Γιώργο Στάμου. Επίσης, η Περιφέρεια συνέδραμε στα πολλά έργα που δημοσιεύθηκαν σε μια ολόκληρη σελίδα. Τότε χρήματα ερχόταν και υπήρχαν.
Σήμερα γιατί δεν έρχονται τα 50.000 ευρώ, όταν σε όμορους Δήμους δίνονται πολλαπλάσια και με άρθρο 32 εν μέσω χειμώνα; Να παρακαλούμε με δεκάδες τηλέφωνα για αυτονόητα είναι δουλοπρεπές και μεσαιωνικό! Κάποιοι που έχουν την νομή της εξουσίας υποχρεούνται να αφουγκράζονται και να ιεραρχούν αιτήματα, και τουλάχιστον να απαντούν στο τηλέφωνο.
Θεωρώ ότι δεν χρειάζονται περισσότερα. Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της διαδρομής του. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Χρειάζονται πολλές σελίδες. Οι Τζουμερκιώτες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Είναι βέβαιο ότι θα σηκωθούν από τις καρέκλες τους διότι ο πατριωτισμός τους επιβάλλει την αφύπνιση και τον επαναπροσδιορισμό της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου.
* Ο Φώτης Χαχούλης είναι δικηγόρος. Υπήρξε δημοτικός σύμβουλος,
πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Κεντρ. Τζουμέρκων και είναι ιδρυτής
Μουσείου «Λαογραφικές Ρίζες»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ