ΕΙΔΗΣΗ δεν είναι μόνο οι θεομηνίες και οι καταστρεπτικές τους συνέπειες, είδηση είναι και όταν, ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής που ζούμε, μια περιοχή βγαίνει αλώβητη από την μανία των φυσικών φαινομένων.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο που συνδυάστηκε με σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε όλη την Ελλάδα (και την Ήπειρο), η αλήθεια είναι ότι ανησυχία μεταξύ των συμπατριωτών μας υπήρχε για το αν στον κατάλογο με τις πλημμυρισμένες περιοχές θα εγγράφονταν και ο νομός μας. Διότι και στην περίπτωσή μας είναι καταγεγραμμένα στην συλλογική συνείδηση σημεία SOS, όπως για παράδειγμα το ρέμα «Μπούση», οι λίμνες που σχηματίζονταν κυρίως στην πεδιάδα, το φράγμα Πουρναρίου που τα νερά του αρχές του 2015 απείλησαν ακόμα και το ιστορικό γεφύρι, οι πολλές κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, οι πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες και τόσα άλλα.
Άλλωστε είδαμε τι συνέβη στους άλλους νομούς της Περιφέρειάς μας, ο καθένας μετρούσε και τις δικές του πληγές από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Φαινόμενα τα οποία το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πέρασαν ξώφαλτσα από τον δικό μας νομό. Το αντίθετο μάλιστα. Εκτός από τα Θεοδώριανα , που σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών εμφάνισε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, κι άλλα χωριά του νομού βρέθηκαν στο άγριο μάτι του κυκλώνα.
Ενώ όλα αυτά ήταν στοιχεία που θα μπορούσαν να δραματοποιήσουν την εικόνα, εντούτοις ο νομός Άρτας άντεξε. Δεν είμαστε εις θέση να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα συμβεί σε επόμενο νέο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, όμως σ’ αυτό που ζήσαμε τις προάλλες, η περιοχή μας άντεξε.
Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν μπορεί να αποδοθεί σε τυχαίο γεγονός. Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς γνωρίζουμε καλά από το ρεπορτάζ πως κατά το παρελθόν υπήρχαν νύχτες που χρειάστηκε να μην πάει για ύπνο από τον φόβο μην συμβούν τα χειρότερα.
Ιδιαίτερα εκείνη την δύσκολη περίοδο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2015 όταν κατακρημνίστηκε η γέφυρα Πλάκας, θα πρέπει να έμεινε αξημέρωτος αρκετά μερόνυχτα! Νομίζουμε, παρ’ όλα αυτά, πως δεν συνέβη το ίδιο από την περασμένη Παρασκευή έως την Κυριακή, διότι αυτή την φορά τον βρήκαμε πολύ ήρεμο. Και δικαιολογημένα βέβαια, διότι παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη του εν πολλοίς ακραίου φαινομένου, δεν κατέστη μάρτυρας πλημμυρών στα επίμαχα σημεία, δεν είδε γέφυρες να γκρεμίζονται σε ποταμούς και χειμάρρους, δεν είδε τον κάμπο να μετατρέπεται σε απέραντη λίμνη, δεν χρειάστηκε να ξημεροβραδιάζεται στο ρέμα «Μπούση», δεν ελάμβανε μηνύματα για έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, δεν δέχθηκε τηλεφωνήματα για καταστροφές σε κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες, δεν άκουσε ιδιοκτήτες να μιλάνε για βύθιση σπιτιών στα νερά, ούτε για αύλακες και ρέματα να ξεχειλίζουν.
Ως εκ τούτου θα πρέπει, αυτή τουλάχιστον η μπόρα, να ήταν για τον ίδιο η λιγότερο ήπια, αν και πολύ άγρια τα χαρακτηριστικά της. Έχεις, εν τω μεταξύ, ήσυχο το κεφάλι σου όταν προηγούνται όσα οι συνθήκες επιβάλλουν ότι πρέπει να γίνουν. Και για να απορρέει ένα αποτέλεσμα χωρίς τα απόνερα ελλείψεων, παραλείψεων, καθυστερήσεων και αβελτηριών, κάτι πολύ σοβαρό έχει γίνει. Μάλλον θα πρέπει να ακολουθήθηκε σωστά η λαϊκή ρήση που λέει «καλύτερα το προλαμβάνει παρά το θεραπεύειν»…