Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Άρτας της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος (φωτο), ενόψει κατάθεσης του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) 2023-2027.


Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το σχέδιο του υπουργείου θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την ελληνική αγροτική οικονομία. Το μοντέλο αυτό εστιάζει στην βελτίωση της παραγωγής, με αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους Έλληνες παραγωγούς του αύριο.
Ως προς το θέμα των πόρων, ο κ. Στύλιος υπογράμμισε πως «χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση είναι το θέμα του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Σ’ όλη την ΕΕ αποφασίστηκε στο συνολικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ μείωση 10 έως 15%. Στην μοναδική χώρα που δεν έγινε μείωση είναι η Ελλάδα. Αυτό αποτελεί προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πόροι, δηλαδή, για την Ελλάδα, για την περίοδο 2021-2027, διατηρούνται στο ποσό των 19,3 δισ. ευρώ».

Ενίσχυση Ηπειρώτικων προϊόντων
Εις ότι αφορά την Άρτα και ευρύτερα την Περιφέρεια της Ηπείρου, η νέα ΚΑΠ προβλέπει ενισχύσεις σε κτηνοτροφία και μελισσοκομία, ενώ διατηρεί στις Συνδεδεμένες ενισχύσεις τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση.
«Στόχος μου, από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι να βοηθήσω με όλες τις δυνάμεις μου την ενίσχυση των Ηπειρώτικων αγροτικών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας και ανταγωνιστικά όχι μόνο σε εγχώριο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Στύλιος.

Κτηνοτροφία
Αναφορικά με την κτηνοτροφία «το Ελληνικό σχέδιο που καταθέσαμε προβλέπει ενισχυμένους πόρους μέσω των συνδεδεμένων κατά επιπλέον 17 έως 18 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρόκειται για έναν κλάδο, στον οποίο πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση και να τον ενισχύσουμε όσο μπορούμε. Μην ξεχνάμε ότι είναι σταθερά ελλειμματικός σε όρους εμπορικού ισοζυγίου, στα επίπεδα του 1 έως 1,1 δισ. ευρώ εδώ και πολλά χρόνια, παρά την μικρή βελτίωση που εμφάνισε πέρυσι (με έλλειμμα 940 εκατ. ευρώ)» ανέφερε ο ίδιος.
Ειδικότερα, με τις σημαντικά αυξημένες ενισχύσεις στο βόειο κρέας, στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να μειωθεί το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εισαγωγή του εν λόγω κρέατος. Σημειώνεται ότι η εγχώρια παραγωγή βοδινού κρέατος καλύπτει σταδιακά λιγότερο την εγχώρια κατανάλωση, με τον δείκτη αυτάρκειας να παρουσιάζεται πτωτικός (ποσοστό αυτάρκειας κάτω του 25%), ενώ και η εγχώρια κατανάλωση βόειου κρέατος μειώνεται.
Στο αιγοπρόβειο κρέας, η συνδεδεμένη στοχεύει στην υποστήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής (που υπολείπεται της φυτικής), μέσω της γέννησης εριφίων και αρνιών. Ως παράλληλη συνέπεια αυτής της παραγωγικής διαδικασίας προκύπτει και παραγωγή γάλακτος από τις αίγες και τις προβατίνες που γέννησαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ