ΤΑ έργα ζωγραφικής του αείμνηστου μεγάλου δασκάλου εικαστικών Γιάννη Μόραλη, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από 4 Δεκεμβρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2022 στην έκθεση που συνδιοργανώνουν Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο «Γιάννης Μόραλης», έχουν ήδη μεταφερθεί και τοποθετούνται στην Δημοτική Πινακοθήκη που φέρει το όνομά του.
Στην Άρτα, εν τω μεταξύ, βρίσκεται ήδη η ανιψιά του σπουδαίου καλλιτέχνη Χριστίνα
Μόραλη που εκπροσωπεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργαστηρίου και η οποία επιβλέπει αυτοπροσώπως την όλη διοργάνωση. Είναι μάλιστα η ίδια που ο Δήμος επικοινώνησε εξ αρχής, κάνοντας γνωστή την απόφασή του για την έκθεση «… Στη γενέτειρα», κάτι που αποδέχθηκε αλλά υπό αυστηρούς όρους και κυρίως εις ότι αφορά την ασφάλεια των έργων. Προς τούτο συμφωνήθηκε τόσο κατά την μεταφορά όσο και κατά την διάρκεια της έκθεσης να υπάρξει φύλαξη από ιδιωτική αστυνομία 24 ώρες το 24ωρο για όσο διάστημα θα διαρκέσει, όπερ και εγένετο.
Όσο για την Χριστίνα Μόραλη να σας πούμε ότι οδηγείται στα καλλιτεχνικά μονοπάτια του θείου της. Σπούδασε κεραμική. Γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 1969 έως το 1972 σπούδασε εσωτερική διακόσμηση στο «Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Σχολή Δοξιάδη)» με καθηγητές τους Δημήτρη και Χαρίκλεια Μυταρά, Γιώργο Γεωργιάδη κα. Από
το 1972 έως το 1975 σπούδασε κεραμική στην Αγγλία στο «Hammersmith College of Art» του Λονδίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της, έργο της επιλέχθηκε και τοποθετήθηκε σε εξωτερικό τοίχο μεγάλου κτιρίου στο City of London.
Από το 1976 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα έχοντας δικό της εργαστήριο κεραμικής και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνικών Κεραμιστών Ελλάδας, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από το 1980 έως 1988. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει κεραμική σε ενήλικες στο εργαστήριό της. Έχει διοργανώσει εκθέσεις από το 1975 σχεδόν ανελλιπώς κάθε χρόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Μιλώντας σε συνέντευξή της 11 Δεκεμβρίου 2020 για τον θείο της, είπε μεταξύ
άλλων: «Ήταν αδερφός του πατέρα μου. Ήταν τέσσερα αδέλφια με πολύ στενές
σχέσεις. Ήταν λογικό να έχω μεγαλώσει με την παρουσία του μέσα στην οικογένεια. Η
τέχνη υπήρχε γύρω μου… Ο Γιάννης Μόραλης ήταν αυτός που μου μίλησε για τις εφαρμοσμένες τέχνες (δεκαετία του ’70) και μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει ότι είναι η τέχνη του μέλλοντος. Ο ίδιος μού σύστησε την Σχολή Δοξιάδη όταν αποφάσισα να ακολουθήσω τον δρόμο των εφαρμοσμένων τεχνών».
Με πλούσιο έργο, πολλές βραβεύσεις και διεθνή αναγνώριση, θα προσθέταμε εμείς.
Ιδού η ευκαιρία και για μια δική της έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας