Βόλτα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας με οδηγό τις παραδοσιακές ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες έκαναν όσοι παρακολούθησαν την εξαιρετική εκδήλωση του τμήματος «Ελληνικών χορών» του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» το Σάββατο της περασμένης εβδομάδας.


Η εκδήλωση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με φιλοξενούμενη την γνωστή κατασκευάστρια παραδοσιακών φορεσιών της χώρας μας, Αρετή Παστελή, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Η ίδια ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Συλλόγου έφτασε στην Άρτα με μια μεγάλη συλλογή, παρουσιάζοντας την παραδοσιακή φορεσιά των Ελλήνων, από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως τα νησιά του Αιγαίου. Τις στολές φόρεσαν συνολικά 30 μέλη του χορευτικού τμήματος. Η κ. Παστελή τις παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια στο Αρτινό κοινό, μοιραζόμενη μ’ αυτό το απόσταγμα της έρευνας και της γνώσης που κατέχει για κάθε παραδοσιακή φορεσιά του 1821.
Θυμίζουμε ότι η κ. Παστελή αποτελεί μια από τις καλύτερες δημιουργούς παραδοσιακής φορεσιάς στη χώρα μας. Την προτίμησή τους στο ταλέντο και την εμπειρία της δείχνουν επί σειρά ετών οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι όλης της Ελλάδας, ενώ είναι η δημιουργός των στολών της προεδρικής φρουράς.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο φιλόλογος, συνεργάτης του «Τ» και μέλος του Συλλόγου Κώστας Κωσταβασίλης, ο οποίος είχε και ρόλο αφηγητή στο ταξίδι του κοινού πίσω στο χρόνο και από τόπο σε τόπο. «Πάμε τώρα μέχρι την Θράκη» σημείωνε ο κ. Κωσταβασίλης και καθώς επί σκηνής έπαιρναν την θέση τους με τις αντίστοιχες φορεσιές μέλη του χορευτικού, ο ίδιος έδινε εν συντομία βασικά στοιχεία από την ιστορία, την συμβολή και τον ρόλο κάθε περιοχής στην Ελληνική Επανάσταση. Έτσι, έκανε το ταξίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον για όλους.
Αμείωτο κράτησε, επίσης, το ενδιαφέρον του κοινού ο χοροδιδάσκαλος και μελετητής της Ηπειρωτικής παράδοσης, Σπύρος Νεραϊδιώτης, ο οποίος παρουσίασε αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές των ανατολικών Τζουμέρκων. Ο και συνεργάτης του «Τ» Σπύρος Νεραϊδιώτης έχει διασώσει τρεις παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς όπως σημείωσε, οι περισσότερες καταστράφηκαν στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και πυρπόλησης των χωριών, αλλά και μετέπειτα σ’ εκείνα της μετανάστευσης και της αστυφιλίας¸ μέσα σε κλειστά σπίτια και μπαούλα.
Σήμερα αποτελούν πολύτιμο θησαυρό του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα». Αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η παρουσίαση ενδυμάτων που εξάλλου αποτελούν κειμήλια, όπως το μαντίλι του 1897 που ανήκε στην μητέρα του παπά Θωμά, ιερέα σήμερα 98 χρονών. Επίσης, το υφασμένο στον αργαλειό, καρό φόρεμα, που η Τζουμερκιώτισσα ιδιοκτήτριά του είχε φτιάξει για να παντρευτεί. Όπως σε κάθε τόπο, οι φορεσιές των ανθρώπων «μιλούν» για τον τρόπο ζωής, έτσι και οι των Τζουμέρκων, με την λιτότητά τους καταδεικνύουν το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο στην φτωχή από οικονομικούς πόρους περιοχή.
Στην σκηνή της Πνευματικής Στέγης του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ», με αφορμή αυτή την εκδήλωση πέρασαν Κρήτες, Θρακιώτες, Σπετσιώτες, Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Στερεοελλαδίτες, Πελλοπονήσιοι, Υδραίοι και από κάθε άλλη γωνιά του τόπου μας, «αφηγούμενοι» με έναν διαφορετικό, βιωματικό τρόπο την ιστορία του Ελληνικού γένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here