Αν το νόημα της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι να τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη και να κερδίζοντας χρόνο και χρήμα, τότε το Τμήμα Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, κατόρθωσε να κάνει ένα… άλμα προς το μέλλον.

Στελεχωμένο τα τελευταία χρόνια από εξειδικευμένο προσωπικό, εκμεταλλεύτηκε όλους τους ψηφιακούς χάρτες συνδέοντας τις πλατφόρμες που οδηγούν σε ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις εκτάσεις γης σε όλο τον νομό.

Το Τμήμα, πλέον, είναι σε θέση να εξυπηρετεί τον πολίτη από απόσταση, βλέποντας και δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για εκτάσεις μέσα από ψηφιακούς χάρτες που έχουν προ- σαρμόσει τρεις διαφορετικές πλατφόρμες. Τους νέους χάρτες που έχουν αναρτηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους αντίστοιχους Δασικούς που ολοκληρώνονται και αναρτώνται, αλλά και εκείνους της Google. Στην τελική ψηφιακή απεικόνιση που έχει θέσει σε εφαρ- μογή, εκτός από τις συντεταγμένες κάθε αγροτεμαχίου ξεχωριστά, προσαρμόζονται ψηφιακά και όλα τα υπόλοιπα δεδομένα, όπως δημόσιες εκτάσεις, δημοτικές αντίστοιχες, ενεργειακές υποδομές, ανεμογεννήτριες κλπ.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πατάπιος Δημητρίου, τον οποίο συναντήσαμε στο γραφείο του, επισήμανε προς τον «Τ» την χρησιμότητα της ψηφιακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε, λέγοντας: «Μπορούμε πλέον να δίνουμε στοιχεία στον πολίτη που πχ έχει κάποια στρέμματα γης και θέλει να δει αν και σε ποιο σημείο υπάρχει υπερκάλυψη από τον γείτονα. Ή στον πολίτη που θέλει να γνωρίζει ακριβώς τα στοιχεία της αγροτικής του γης για να προχωρήσει σε μια επένδυση. Στον μηχανικό που βρίσκεται σε κάποιο σημείο και άμεσα μπορεί να μάθει τις συντεταγμένες του. Στον συμβολαιογράφο που έχει μια πράξη σχετική με μια έκταση και χρειάζεται τα στοιχεία της. Στον δικηγόρο, ο οποίος πιθανόν έχει σχετική υπόθεση και χρειάζεται ταυτοποίηση στοιχείων της έκτασης».

Ειδικά για τον πολίτη, η εφαρμογή είναι πολύ σημαντική καθώς σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε για παράδειγμα να επισκεφθεί έως και 10 διαφορετικές υπηρεσίες στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει τα ίδια στοιχεία για τους τίτλους κυριότητας. Η αμεσότητα στην παροχή στοιχείων για κάθε αγροτεμάχιο με τη νέα εφαρμογή, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, εξασφαλίζεται από απόσταση. «Ηλεκτρονικά με μια αίτηση απευθύνεται στο Τμήμα και με τον ίδιο τρόπο λαμβάνει τα στοιχεία ακόμα και αν βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στην Άρτα», εξήγησε.

Δυνατή ομάδα

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πατάπιος Δημητρίου είναι οικονομολόγος. Ο Σωτήρης Κουτσιαύτης που μάς έδειξε από κοντά πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή, μηχανικός-αρχιτέκτονας. Η διοικητική υπάλληλος Παναγιώτα Ψαθά και ο τοπογράφος-μηχανικός Στέφανος Μπακόλας, συμπληρώνουν μια ομάδα δυνατή αλλά κυρίως ενωμένη.

Ειδοποιός διαφορά για το συγκεκριμένο Τμήμα αποτελεί όχι μόνο η ειδίκευση αλλά και η διάθεση για προσφορά. Όλοι, όπως πληροφορηθήκαμε, έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα με πρώτο τον προϊστάμενο, ο οποίος υπήρξε ει- δικός συνεργάτης στο πρώην ΤΕΙ κι όπως, μεταξύ άλλων, μας ανέφερε «δεν έκανα κάτι διαφορετικό από το να εφαρμόσω στην πράξη όλα όσα στο παρελθόν δίδασκα στους φοιτητές μου».

Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε ότι για έξι μήνες περίπου όλο το Τμήμα με την συμβολή και του διευθυντή της ΔΑΟΚ (Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) Ανδρέα Βαρέλη, εργάστηκε εντατικά. «Χρειάστηκαν έξι μήνες δουλειάς και συνεργασίας όλων για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που βλέπετε εσείς σήμερα», δήλωσε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε: «Ένα αποτέλεσμα πολύ σημαντικό για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Θέλουμε το Τμήμα να είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό και για το λόγο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους-συνεργάτες που δούλεψαν ως ομάδα, αλλά κυρίως τον διευθυντή μας, τον κ. Βαρέλη, του οποίου είχαμε την στήριξη όλο το διάστημα κατάρτισης του προγράμματος».

Ο εκσυγχρονισμός του εν λόγω Τμήματος έχει προχωρήσει ήδη και σε άλλες κατευθύνσεις. Όπως μας έγινε γνωστό όλη η επικοινωνία και η υπηρεσιακή αλληλογραφία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλες υπηρεσίες και τους Δήμους, γίνεται ηλεκτρονικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ