ΓΙΑ να κάνεις μια τέτοια πρόταση πρέπει να είσαι βαθύς γνώστης της ιστορίας, κι αν είσαι και Γιαννιώτης χρειάζεται γενναιότητα.
«Η Άρτα δικαιούται τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ηπείρου», ανέφερε σε σύντομη ομιλία του ενώπιον της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Κάστρο της πόλης μας ο γνωστός συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης.
ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ να σημειώσουμε ότι μέρος από την σπάνια συλλογή του παρουσιάζεται σ’ αυτή την έκθεση με τίτλο «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες».
Ο Φώτης Ραπακούσης δεν είναι από την Άρτα, είναι από τα Ιωάννινα όπου διαμένει μόνιμα από τότε που γεννήθηκε, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ζωής του στην αναζήτηση και ανάδειξη ιστορικών στοιχείων και αντικειμένων που πράγματι εντυπωσιάζουν.
ΑΥΤΟ που ποτέ κανείς Αρτινός έως τώρα δεν διατύπωσε, το έκανε ο ίδιος, αδιαφορώντας αν θα προκαλέσει ή όχι αντιδράσεις μεταξύ των άλλων νομών της Ηπείρου.
ΤΟ σημαντικό, όμως, είναι πως δεν το είπε τυχαία και το πλέον σπουδαίο ότι τεκμηριώνει ιστορικά την πρότασή του, καθώς έχει μελετήσει εις βάθος τον αρχαιολογικό πλούτο της Άρτας, αλλά και την βυζαντινή περίοδο όταν αποτέλεσε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ημέρες μετά τους διθυράμβους για την τοπική μας ιστορία και την πρόταση που έγινε δεκτή με ζωηρά χειροκροτήματα στο Κάστρο, είχαμε μια συνομιλία μαζί του που ήταν αποκαλυπτική του θαυμασμού του προς ό,τι συνοψίζει τον πολιτισμό τον οποίο κληρονομήσαμε.
ΟΧΙ μόνο πιστεύει αυτά που λέει, αλλά είναι αποφασισμένος να τα επαναλαμβάνει δημοσίως κάθε φορά που θα τού παρέχεται η ευκαιρία, όμως το ερώτημα είναι αν την σκυτάλη θα πάρουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών για να την προχωρήσουν μπροστά ώστε η πρότασή του να μετουσιωθεί σε πράξη.
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι την αρχή μπορεί να κάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, αφού πρώτα απευθυνθεί στους περιφερειακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του νομού, έχοντας βεβαίως την υποστήριξη των δημάρχων και των εκπροσώπων φορέων.
ΕΝ ανάγκη, για του λόγου το αληθές, ας καλέσουν εδώ προς απόδειξη όχι μόνο τον περιφερειάρχη αλλά και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους κι αν κάνοντας μια βόλτα στην πόλη δεν θα πέφτουν συνεχώς πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, τότε να πουν «όχι».
ΣΧΕΔΟΝ μια ολόκληρη μέρα χρειάστηκε η υπουργός Πολιτισμού για να επισκεφθεί μόνο οκτώ σημεία ιστορικής αναφοράς, χωρίς στην περιοδεία της να συμπεριλάβει το Γεφύρι, το Ιμαρέτ, το ναό του Απόλλωνα, τον βυζαντινό ναό του Αγίου Βασιλείου, το Φεϋζούλ τζαμί, για να μην απαριθμήσουμε τα πέριξ της πόλης, όπως πχ τη Μονή Βλαχερνών και τα υπόλοιπα σ’ ολόκληρο το νομό.
ΣΤΗΝ Άρτα, όμως, γίνεται ένα πολύ μεγάλο λάθος και το λάθος είναι διαχρονικό.
ΤΟ αίτημα για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων εμείς τουλάχιστον το ακούμε από την δεκαετία του ’80 αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
ΑΥΤΟ το λάθος διαπίστωσε επισκεπτόμενος πριν λίγα χρόνια την πόλη και ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, ο οποίος θαυμάζοντας τον αρχαιολογικό θησαυρό διατύπωσε την απορία του για το γεγονός ότι δεν έχει αντιγραφεί ακόμα σε μικρογραφία το αντίστοιχο που συνέβη με τις πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.
Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, νομίζουμε ότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την μεγαλύτερη ανάδειξη και προβολή τους και συνάμα όρο για την προσέλκυση επισκεπτών ώστε η γνωριμία τους μ’ αυτά να μην έχει αποσπασματικό χαρακτήρα.
ΣΤΗΝ σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ετέθη μεν από τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, ωστόσο πρέπει να το δουν πάρα πολύ σοβαρά και με την Περιφέρεια που κρατάει το «κλειδί» για ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ.
ΕΧΕΙ, ως εκ τούτου, απόλυτο δίκαιο ο Φώτης Ραπακούσης, η Άρτα δικαιούται να ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου και ευτυχώς που το είπε αυτό Γιαννιώτης, διότι έτσι η πρόταση προσλαμβάνει προστιθέμενη αξία.