Μπορεί μια ατομική περιπέτεια υγείας να έχει ελάχιστο ενδιαφέρον ή καθόλου για το πλατύ αναγνωστικό κοινό, όμως η δημοσιοποίηση του γεγονότος ενδέχεται να παράσχει πληροφορίες πολύτιμες για τη ζωή άλλων συμπολιτών μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι το άρθρο δεν περιέχει στοιχεία προτροπής κι ούτε υποκαθιστά τους ειδικούς.
Η καρδιά είναι το πιο ζωτικό όργανο του οργανισμού μας, αλλά και το πιο ευαίσθητο. Το επιβαρημένο οικογενειακό μου ιστορικό, το ένστικτο, κάποια ασυνήθη συμπτώματα και η απόφασή μου για διερεύνηση του θέματος απέτρεψαν μια ενδεχόμενη τραγωδία. Με πολύ απλά λόγια κουβαλούσα μέσα μου μια ενεργοποιημένη ωρολογιακή βόμβα και δεν το γνώριζα. Να σημειώσω εδώ ότι εβδομαδιαίως έκανα τριάντα χιλιόμετρα, ήμουν υπερκινητικός, δεν κάπνιζα, είχα ρυθμισμένη τη χοληστερίνη, την πίεση, και το αλκοόλ μόνο με πολύ μέτρο.
Να, λοιπόν, η πορεία μου προς την αποκατάσταση σε πέντε βήματα.
9 Αυγούστου. Λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος και τεχνητή διέγερση (stress eco) στο νοσοκομείο της πόλης μας από τον εξαιρετικό γιατρό Γιάννη Ντάλα. Με την εξέταση αυτή διαγνώστηκε βλάβη στις στεφανιαίες αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον καρδιακό μυ.
16 Αυγούστου. Στεφανιογραφία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων από τον κ. Δημήτριο Νίκα και την ομάδα του. Η διάγνωση ήταν σαφής: στεφανιαία νόσος και η μόνη επιδεχόμενη λύση ήταν εγχείρηση με τη μέθοδο του baypas. Λύση με αγγειοπλαστική δεν μπορούσε να εφαρμοστεί λόγω εκτεταμένης ασβέστωσης των αγγείων.
19 Αυγούστου. Επίσκεψη και συνεργασία με τον φίλο και καρδιολόγο της πόλης μας κ. Ηλία Τασούλα για λήψη αποφάσεων και επιλογή καρδιοχειρουργού με αυστηρά κριτήρια. Ανάμεσα στα πολλά ονόματα γιατρών που πρότεινε, ανάφερε κι ένα όνομα που, είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που όλα τα μοσχεύματα που τοποθετεί στο baypas είναι αρτηριακά. Τα αρτηριακά μοσχεύματα έχουν εξαιρετική βατότητα, αντοχή στο χρόνο και δεν καταστρέφονται. Απεναντίας τα φλεβικά καταστρέφονται εύκολα και σε πολλές περιπτώσεις σε σύντομο χρόνο.
27 Αυγούστου. Πολλαπλό baypass σε πρότυπο καρδιοχειρουργικό κέντρο ολικής αρτηριακής επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου από τον κ. Γιάννη Χλωρογιάννη σε πασίγνωστη ιδιωτική κλινική των Αθηνών, χωρίς λίστα αναμονής.
Οποιαδήποτε αναφορά για το χειρουργείο θα ήταν προϊόν μυθοπλασίας. Η Σοφία, ο Γιώργος, ο Βαγγέλης βίωσαν όλη την ένταση και την αγωνία. Λέξεις, όροι, έννοιες που έχουν να κάνουν με την ιατρική, μπήκαν στη ζωή μου τις επόμενες ημέρες. Είναι οι ώρες που αντιλαμβάνεσαι τη σχέση ζωής, οξυγόνου και αίματος. Ο χρόνος χάνεται προσωρινά, το αίμα ξανακυκλοφορεί ελεύθερα, το στέρνο έχει κοπεί για να ρίξει τις δικές του γέφυρες στο μέλλον.
1η Σεπτεμβρίου. Έξοδος από την κλινική. Όλα πήγαν καλά και οι εκλεκτοί γιατροί έκαναν άριστα τη δουλειά τους. Πρώτη αιτία θανάτου σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια. Κάτι που δεν φαίνεται να ανατρέπεται σύντομα. Το ένστικτο, η γνώση και η πρόληψη είναι οι βασικοί παράγοντες που αποτρέπουν τα χειρότερα. Καμιά προειδοποίηση δεν πρέπει να αγνοούμε κι ούτε τις γονιδιακές μας καταβολές. Η άγνοια και η υποτίμηση του κινδύνου οδηγούν εκ του ασφαλούς σε εμφράγματα που αφήνουν βαθιά σημάδια στο μυοκάρδιο ή μας οδηγούν στο θάνατο.
Πολύ κόσμο σήμερα η υγειονομική κρίση και η ψυχολογική πίεση τον κρατούν μακριά από την ιατρική φροντίδα. Κλονίζονται και λυγίζουν στη σκέψη ότι θα κολλήσουν covid στο νοσοκομείο, στην κλινική ή στο ιατρείο. Δεν είναι άδικο, αντί να απολαμβάνουμε μια μακροζωία, να εισπράττουμε από τον περίγυρό μας ένα στιγμιαίο «κρίμα, κι ήταν καλός άνθρωπος»; Μια επαφή ήταν στο κινητό μας και τη διαγράψαμε.
Έχω νωπή μια φράση του αείμνηστου πατριώτη μας γιατρού Βασίλη Καρατισώλη που την επαναλάμβανε κάθε τόσο. «Τι ανακοπές κι αηδίες λέτε; Ο άνθρωπος είχε σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του και δεν το γνώριζε». Κι είχε απόλυτο δίκιο. Σήμερα οι επεμβατικές τεχνικές έφτασαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα προόδου για να μας χαρίζουν ανώδυνα και πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής. Τα αρτηριακά μοσχεύματα είναι μια τρομακτική πρόοδος και η χώρα μας σ’ αυτόν τον τομέα είναι πολύ μπροστά.
Ευχαριστώ όλους όσοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για μένα και μου συμπαραστάθηκαν. Για άλλη μια φορά εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον κορυφαίο καρδιοχειρουργό Γιάννη Χλωρογιάννη με παγκόσμια αναγνώριση (το πιο πρόσφατο και πληρέστερο σύγγραμμα που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2018, το κεφάλαιο της ολικής αρτηριακής επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου, το έχει γράψει ο ίδιος). Σε ελάχιστο χρόνο έχω επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα ζωής και λειτουργίας. Ζείτε τη ζωή σας, απολαύστε τις μικρές χαρές και προσέχετε τον εαυτό σας.