«Δύσκολο χειμώνα» για την πτηνοτροφία, προέβλεψε ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Άλκης Μπανταλούκας, με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα σιτηρά και καλαμπόκια καθώς και την αντιστοίχηση του ρεύματος όπως και κάθε άλλης πηγής ενέργειας.
Τα μηνύματα που έφτασαν προς την εφημερίδα μας αναφορικά με το δυσβάσταχτο κόστος εκτροφής από πλευράς των παραγωγών, επιβεβαίωσε πλήρως ο κ. Μπανταλούκας, καθόσον όπως επισήμανε «από 180 ευρώ ο τόνος πέρυσι, η τιμή για τις πτηνοτροφές σκαρφάλωσε σήμερα σε 250 ευρώ ανά τόνο. Μιλάμε για τα παραγόμενα σιτηρά και καλαμπόκια στην περιοχή μας. Αν η προμήθεια γίνει από άλλες περιοχές φτάνει στα 280 με 290 ευρώ λόγω κόστους μεταφοράς».
Με αυτές τις τιμές δεν είναι λίγοι οι πτηνοτρόφοι που θα σκεφτούν αν θα προχωρήσουν σε χειμερινή εκτροφή, δεδομένου ότι αρκετοί επισημαίνουν παράλληλα και τον διπλασιασμό της τιμής στα τιμολόγια του ρεύματος. Κι αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με αύξηση κατά 50% της τιμής και του υγραερίου σε σχέση με την περυσινή περίοδο, καθώς χρησιμοποιείται στην πτηνοτροφία. Να σημειωθεί ότι πτηνοτρόφοι που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό, υπογραμμίζουν την αύξηση που είδαν στο πιο πρόσφατο τιμολόγιο στο ρεύμα. «Πλήρωναν 700 ευρώ και έλαβαν λογαριασμούς με 1.500 ευρώ», ανέφερε προς τον «Τ» ο κ. Μπανταλούκας.
Εις ότι αφορά τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό τελεί εν αναμονή για το ενεργειακό κόστος. «Δεν έχουμε λάβει ακόμα τιμολόγιο για να δούμε τυχόν μεταβολές», επισήμανε ο ίδιος σε σχετική μας ερώτηση. Ωστόσο, εκείνο που αποτελεί δεδομένο είναι ότι μέχρι σήμερα σ’ όλες τις μονάδες και δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, το ενεργειακό κόστος ανέρχεται 80.000 ευρώ το μήνα. «Είναι ένα έξοδο που βαραίνει πράγματι πολύ την επιχείρηση», σχολίασε, χωρίς βέβαια να θέλει κανείς να αναλογιστεί την πιθανότητα τα νέα τιμολόγια να έρθουν στο διπλάσιο…
Εκτός από το υψηλό κόστος, δυσκολία παρουσιάζεται εξάλλου και στην εξασφάλιση τροφής. Όσοι καλλιεργούν καλαμπόκια στην περιοχή μας, είτε δεν πουλάνε για να εξασφαλίσουν τις δικές τους πτηνοπαραγωγικές ανάγκες, ενώ άλλοι περιμένουν παρακολουθώντας την ανηφορική πορεία της τιμής τους.
Ταυτόχρονα έλλειψη παρατηρείται φέτος και στις βασικές χώρες εισαγωγής. Ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα αυτό, μας εξήγησε ότι «ο μεγάλος όγκος τροφών από τις γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία και Ρουμανία που αποτελούν τους κύριους εισαγωγείς-προμηθευτές στην Ελλάδα, έχουν ήδη φύγει προς Κίνα και μάλιστα με υψηλές τιμές, ενώ το Ουκρανικό σιτάρι προς Ρωσία».
Στο ερώτημά μας αν και πώς θα σταθεί ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της χώρας όσο και της περιοχής, ο γενικός διευθυντής επισημαίνει την δυσκολία ισορροπίας αν δεν ληφθούν μέτρα τα οποία ήδη ο κλάδος μέσω της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας έχει μεταφέρει προς τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, με σχετικό υπόμνημα από 23 Σεπτεμβρίου.
Κι αυτό διότι βασική προϋπόθεση αποτελεί να παραμείνει ζωντανός ο κλάδος παραγωγής. «Για να ζήσει ο παραγωγός πρέπει να λάβει μια τιμή σε καλό επίπεδο ώστε να συνεχίσει την δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση στην τιμή πώλησης του προϊόντος στην αγορά, κάτι που όμως έχει άμεση αντανάκλαση στον καταναλωτή», επισήμανε ο κ. Μπανταλούκας και πρόσθεσε: «Ήδη για τον Συνεταιρισμό, με αύξηση κόστους παραγωγής από 30% έως 50% σε όλα (τροφή, ενέργεια, υλικά συσκευασίας, μεταφορά κλπ), το κόστος του τελικού προϊόντος αυξήθηκε τουλάχιστον από 15% έως 20% αναλόγως τον κωδικό. Από την επιχείρηση προχωρήσαμε σε μια αναπροσαρμογή από 5% έως 7% ανά είδος κωδικού και εισπράττουμε τεράστια αντίδραση από τα σούπερ μάρκετ».
Παράλληλα, ο κλάδος δέχθηκε πλήγμα αναφορικά με την κατανάλωση κατά το διάστημα της καραντίνας, όταν δηλαδή η εστίαση, ο τουρισμός κλπ ήταν καθηλωμένα, όμως -όπως τόνισε- η πολιτεία τελικά δεν προχώρησε σε καμιάς μορφής στήριξη προς τον κλάδο. «Αρχικά έγινε λόγος για αποζημίωση μιας τουλάχιστον εκτροφής, όμως στη συνέχεια κόπηκε κι αυτή και δεν προχώρησε κανενός είδους αποζημίωση της πτηνοτροφίας», πρόσθεσε.
Πλέον το μείζον πρόβλημα που απειλεί συθέμελα τον πτηνοπαραγωγικό κόσμο της χώρας και της περιοχής μας, έχει περιγραφεί αναλυτικά στο υπόμνημα που διαβιβάστηκε αρμοδίως στον κ. Κεδίκογλου, μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του στις 14 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία απάντηση και οι εκπρόσωποί του σε πανελλαδικό επίπεδο τελούν εν αναμονή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ