Να σηκώσουν το ανάστημά τους, καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους η ΟΑΣΝΑ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας) και να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από μικρούς και μεγάλους αγώνες, θα κερδηθούν μικρές και μεγάλες ανάσες.
Σε συνεδρίαση του ΔΣ, επισημάνθηκε πως «ό,τι καταφέραμε, το καταφέραμε με συντονισμένους πανελλαδικά αγώνες με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ)». Στην ίδια συνεδρίαση έγινε λόγος για το μεγάλο κόστος παραγωγής και το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα που δημιουργούν όλο και πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης με τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται. «Ορισμένοι -τονίζεται με έμφαση- φτάνουν στο σημείο να δίνουν τα ζώα τους, να εγκαταλείπουν καλλιέργειες, να δυσκολεύονται να μείνουν στα χωριά τους».
Κοροϊδία από κυβέρνηση
Αναφορά έγινε επίσης στις ενισχύσεις που …προσπέρασαν την Άρτα, τονίζοντας παράλληλα: «Η κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στους μανταρινοπαραγωγούς της περιοχής μας που ενώ αποδεδειγμένα είχαν πέρυσι μειωμένο εισόδημα από πολλούς παράγοντες (εξευτελιστική τιμή, ασθένειες κλπ), παρ’ όλο που πέρασε ένας χρόνος, η κυβέρνηση έχει μείνει στο να “παρακολουθεί” το φαινόμενο και δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση».
Επίσης, την συζήτηση απασχόλησε η μεγάλη ακαρπία στις καλλιέργειες που «στην ελιά φτάνει ακόμη και στο 90%, στα εσπεριδοειδή στο 70%, στα ακτινίδια στο 45%. Δεν είναι, όμως, μοιραίο στον 21ο αιώνα που η επιστήμη έχει κάνει βήματα και υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία, οι καλλιέργειες να μένουν απροστάτευτες λόγω των ανύπαρκτων υποδομών για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών;».
Ζωοτροφές
«Σημαντικό πρόβλημα -προστέθηκε- αποτελεί και η μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών που εξανεμίζει τα όποια ψίχουλα αύξησης της τιμής έπεσαν από την μεγάλη κερδοφορία που κατέγραψαν οι γαλακτοβιομηχανίες και κατά την περίοδο της πανδημίας. Ο ανταγωνισμός των γαλακτοβιομηχανιών είναι τόσο μεγάλος που στην πρώτη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής Φέτας βγήκαν τα μαχαίρια για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Αναδείχτηκε στην πράξη ο χαρακτήρας και αυτής της Διεπαγγελματικής ως όργανο των εμποροβιομηχάνων, καθώς επίσης και οι αυταπάτες που καλλιεργούσαν η κυβέρνηση και τα τοπικά στηρίγματά της, όπως ο περιφερειάρχης Ηπείρου και όσοι έχουν σημαία την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ και τα κόμματα που στηρίζουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων».
Για τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6%, υπογραμμίστηκε: «Είναι στάχτη στα μάτια των κτηνοτρόφων καθώς το πάγιο αίτημά μας είναι να υπάρξει επιδότηση στις ζωοτροφές που οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί και η κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, όπως επίσης σε βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης για τον λαό».
Καταγγελία για ΔΕΗ
Την συνεδρίαση απασχόλησαν ταυτόχρονα και οι καταγγελίες αγροτών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ που παρέλαβαν λόγω των τελευταίων κυβερνητικών εντολών και αποφάσεων για την επιβολή “Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεών Προμήθειας” που έχει τεθεί σε εφαρμογή από 5 Αυγούστου.
«Είναι το αποτέλεσμα -τονίστηκε- της περίφημης “πράσινης ανάπτυξης” που για να ανοίξουν τα “πράσινα” πεδία κερδοφορίας μέσω ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και φωτοβολταϊκών, καλούνται οι αγρότες και τα λαϊκά νοικοκυριά να βάλουν για μια ακόμη φορά βαθειά το χέρι στην τσέπη».
Εκλογές και αιτήματα
Στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΑΣΝΑ αποφασίστηκε έως τέλος Οκτωβρίου να διεξαχθούν εκλογές στους Αγροτικούς Συλλόγους Κομποτίου, Πολυδρόσου και Κιρκιζατών, ζητώντς παράλληλα την αναζωογόνηση και των υπόλοιπων Συλλόγων.
Η ΟΑΣΝΑ, σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, πρόκειται να οργανώσει περιοδείες – συσκέψεις ενημέρωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Να βρίσκεται σε συντονισμό με την ΠΕΜ για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, διεκδικώντας: «Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μανταρινοπαραγωγών. Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να επιτρέπει την επιβίωση των αγροτοκτηνοτρόφων και την συνέχιση της αγροτικής -παραγωγικής δραστηριότητας. Επιδότηση ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, αφορολόγητο πετρέλαιο, απόδοση ειδικού φόρου πετρελαίου. Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή γεώτρηση. Λήψη μέτρων προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων που αισχροκερδούν. Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και κρατική σήμανση ζώων. Υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και παροχές υπηρεσιών (ιατρικές κτηνιατρικές) προς τους κτηνοτρόφους. Υποδομές για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών».