Οι φωνές στις λαϊκές αγορές είναι δυνατές και διαπεραστικές.
«Εδώ το καλό καρπούζι, φρέσκο και λαχταριστό. Ελάτε, κυρίες και κύριοι. Ζουμερά, κατακόκκινα και γινωμένα». «Εμένα, αγαπητέ, θα μου δώσεις καλό και όχι κολοκύθι».
«Μα τι λέτε, μαντάμ, εδώ τα προϊόντα μας είναι οικολογικά και εγγυημένα»!
Καρπούζι: γλυκαίνει και στολίζει τις ημέρες του καλοκαιριού. Μια απόλαυση, ένας έρωτας και η καλύτερη δροσιστική συντροφιά στο βουνό, την παραλία, τη βεράντα. Ο συναισθηματικός μας μαρκαδόρος το υπογραμμίζει έντονα, γιατί ξεχωρίζει από όλα τα άλλα καλοκαιρινά φρούτα. Θα το χαρακτηρίζαμε ένα απλόχερο μεγαλείο από την εύφορη γη κι ένα δώρο της φύσης.
Πυροδοτεί αναμνήσεις από μακρινές εποχές, που μας κληροδότησαν ευτυχείς στιγμές. Αναστέναζαν τα μποστάνια και οι φράχτες από τις παιδικές επιδρομές. Ένα ρέμα σχημάτιζαν τα ζουμιά του στο σαγόνι, στο κορμί, στις αρτηρίες μας. Πότε σκέτο και πότε με τη συνοδεία μιας φρατζόλας. Ο ένοχος της αρπαγής ποτέ δε βρισκόταν και οι κατηγορίες έπαιρναν κι έδιναν. Στις ίδιες εποχές, όπου υπήρχε κρύο τρεχούμενο νερό, σε παράταξη τα «χειμωνικά» για να φαγωθούν δροσερά. Μια ολόκληρη ιεροτελεστία από την πηγή μέχρι το σπίτι, όπου τα περίμενε υπομονετικά το κοφτερό μαχαίρι.
Είναι το αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Όλοι θέλουν κάτι ελαφρύ για το στομάχι τους μέσα στο κατακαλόκαιρο, και γι’ αυτό είναι ψηλά στην κλίμακα των θερινών επιλογών. Είναι μια αποθήκη νερού, δροσιάς και γλύκας, που φροντίζει τη σιλουέτα, έχει λίγες θερμίδες και συντελεί στο αδυνάτισμα. Είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο από τη μάνα γη, που αντιμετωπίζει ασθένειες -όπως λέγεται- της καρδιάς, του προστάτη και ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους που προέρχονται από άσκηση ή άλλη καταπόνηση… (κάπου διακρίνω πονηρά χαμόγελα). Κι επειδή οι πονηροί θέλουν να ακούσουν κι άλλα, είναι και φυσικό Βιάγκρα!
Έχει πολλά σχήματα και πολλές αποχρώσεις. Η εμπειρία λέει ότι η φλούδα τού ώριμου πρέπει να είναι λαμπερή, να σχηματίζει μια κιτρινάδα στο κάτω μέρος που ερχόταν σε επαφή με το ζεστό χώμα και το κοτσάνι του να είναι ξερό. Διαφορετικά, «μάπα» το καρπούζι… Σε σκιερό μέρος του σπιτιού αντέχει μέχρι δύο εβδομάδες από την ημέρα που έφυγε από το χωράφι, και η διατήρησή του στο ψυγείο σε αεροστεγή συσκευασία αντέχει τρεις και τέσσερις ημέρες. Είναι παλιά συνήθεια του Έλληνα να το αγοράζει σε ακέραια μορφή και όχι σε «φέτες», όπως συνηθίζουν να κάνουν οι λαοί της Β. Ευρώπης.
Είναι προσιτό από πλευράς κόστους, τα σημεία πώλησης απλώνονται σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια πολιτιστική ιδιαιτερότητα να τα βλέπεις στοιβαγμένα σε κάποια αυτοσχέδια κιόσκια στην άκρη των δρόμων. Αυτά τα στέκια είναι προνόμιο και κεκτημένο των παραγωγών.
Σας εύχομαι όλες οι αγορές του καλοκαιριού να είναι μελένιες, αλλά να θυμάστε και αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: το καρπούζι και η γυναίκα είναι να σου τύχουν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ