Κάποτε οι κάμποι και οι αγρότες παρήγαγαν το ψωμί της ανθρωπότητας. Στις μέρες μας, όμως, όλο και περισσότεροι αγρότες ”αφανίζονται” από τους τόπους τους, ενώ οι κάμποι αντί για στάρια καλύπτονται από…φωτοβολταϊκά ή βιοκαύσιμα.
Καλή η …”πράσινη ενέργεια”, ωστόσο οι αυξανόμενες τιμές και οι ελλείψεις τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια σε πολλές χώρες καθόσον το κόστος βασικών διατροφικών αγαθών άγγιξε το υψηλότερο σημείο τα τελευταία χρόνια.
Παρόλο που τα αποθέματα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά. Οι ΗΠΑ έκαναν την πρόβλεψη ότι η παγκόσμια συγκομιδή σταριού θα είναι κατά 30 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερη από πέρσι. Στο μεταξύ, οι τιμές των προϊόντων έχουν ανέβει αρκετά.
Οι κάμποι που κάποτε παρήγαγαν το ψωμί και την τροφή αυτού του κόσμου, σήμερα αρχίζουν να… παράγουν τα βιοκαύσιμα ή να ”στεγάζουν” φωτοβολταϊκά που -δήθεν-θα μας απεξαρτητοποιήσουν από το πετρέλαιο και θα προσφέρουν λύσεις στην ενεργειακή κρίση.
Χαράζει ένας κόσμος που ο κάθε άνθρωπος θα έχει σίγουρα αυτοκίνητο και ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά όχι…σιτάρι ή καλαμπόκι για να τραφεί. Τα προϊόντα της γης καταναλίσκονται πλέον ως ”καύσιμα” στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και των άλλων καθημερινών αναγκών μας σε ενέργεια.
Αυτή η ”στροφή” συνεισφέρει στην παγκόσμια αύξηση στις τιμές των τροφίμων και των βασικών διατροφικών αγαθών. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι τόσο ”αγαθά” όσο παρουσιάζονται, αν συνεκτιμηθούν και άλλες πλευρές της ζωής των ανθρώπων, της οικονομίας ή της φύσης και της άγριας ζωής.
Για κάθε κιλοβάτ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά, απαιτούνται 15 στρέμματα γης για την τοποθέτησής τους! Τα εδάφη αυτά, αντί να καλλιεργούνται, μετατρέπονται σε αδρανοποιημένες ερήμους από μπετόν, σίδερο και αλουμίνιο. Ο χρόνος ζωής τους, όμως, ως κατασκευές δεν ξεπερνά τα 20 έως 25 χρόνια ζωής.
Και μετά τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άχρηστοι τόνοι σκουριασμένου σίδερου και τσιμέντου;
Σε τέτοιους κάμπους βέβαια, ούτε και η πανίδα μπορεί να έχει θέση. Θα είναι μια ακόμα ”απώλεια”…προς χάρη της ”πράσινης ανάπτυξης”!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here