Οσο ωραίο…οικολογικό χρώμα κι αν έχουν τα λογής-λογής Πράσινα Ταμεία δεν παύουν να είναι …ταμεία!
Εξ αυτού και μόνο του λόγου η διαφάνεια επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν οι πόροι τους εξασφαλίζονται από το υστέρημα μιας χειμαζόμενης χώρας, από το υστέρημα των ίδιων των πολιτών της… Εύχομαι τα καλύτερα για το ”Πράσινο Ταμείο” που έχει θεσμοθετηθεί από το υπουργείο, ωστόσο έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω στο μέλλον την πορεία και την κατεύθυνση των εκροών του!
Τις εισφορές, πάνω -κάτω τις ξέρουμε τώρα πια…Ακόμα και οι κυνηγοί εισφέρουν ένα σημαντικό ποσό στον «λογαριασμό» με τις εκδόσεις και ανανεώσεις της άδειας θήρας. Τους προορισμούς των…εκροών δεν έχουμε δει ακόμα, αν και πολλοί από μάς τους υποψιαζόμαστε.
Πράσινο το ταμείο του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), πράσινα και τα ταμεία των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), πράσινο και το διεθνές χρώμα του χρήματος. Μέσα σε τόσο ”πράσινο” όμως, υπάρχει και…μια μαύρη τρύπα! Κάθε χρόνο, ας πούμε, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος διενεργεί έναν ασφυκτικό διαχειριστικό έλεγχο στο ταμείο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με τον πιο αυστηρό και τυπικό τρόπο. Καλά κάνει, έτσι ακριβώς πρέπει.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ίσχυσε ποτέ για τις ΜΚΟ, έστω κι αν αυτές είναι που απολαμβάνουν την ροή πόρων του εθνικού και κοινοτικού προϋπολογισμού, για την εκτέλεση προγραμμάτων και ερευνών περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Και βέβαια, η κοινωνία ποτέ δεν κατάλαβε επαρκώς από πού αντλούν τους οικονομικούς πόρους τους, αλλά ούτε και πώς χρησιμοποιούν ή κατανέμουν αυτούς τους πόρους σε ”απολογιστικό” επίπεδο. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι οι περισσότερες ΜΚΟ αποφεύγουν με επιμονή την δημοσιοποίηση στοιχείων αυτού του είδους, αντιμετωπίζοντάς τα ως εσωτερικά ”επτασφράγιστα” μυστικά.
Για να μην αδικώ κανέναν, πολύ θα ήθελα να ξέρω πόσα πχ έλαβε η Ορνιθολογική για το πρόγραμμα του Αιγαιόγλαρου ή ο Αρκτούρος για την αρκούδα… Όπως πολύ ενδιαφέρον θα είχε να μάθει κανείς ποιές μεγάλες εταιρείες είναι χορηγοί μεγάλων ΜΚΟ, τι ποσά εισφέρουν στα ταμεία τους ή με…τι επιχειρηματικές δραστηριότητες καταπιάνονται οι ”χορηγοί”.
Τίποτα όμως! Ούτε και η μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις περιείχε τέτοια στοιχεία. Είχε τα πιο απίθανα πράγματα, αλλά ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο για την εισροή και την διάθεση των πόρων.
Ήταν και παραμένουν… ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα, ακόμα και τώρα που όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες απειλούνται ότι θα δουν τα φορολογικά τους στοιχεία ”αναρτημένα” σε δημόσια θέα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here