Μέρες πριν το 2007 ξανάρχονται στην επιφάνεια ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) στην εταιρεία από τα Ιωάννινα ΑΠΕ ΚΩΤΣΙΝΑ ΙΚΕ για κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στον Άραχθο ποταμό, στο ύψος Δαφνωτής και Πλατανούσας.
Η θέση αυτή προσδιορίζεται λίγο πιο πάνω από την περιοχή Αγίου Νικολάου όταν άλλη εταιρεία είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον κατασκευής μεγάλου φράγματος. Ήταν τότε που πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, Σύλλογοι, τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς εκδήλωσαν με διαδηλώσεις την έντονη αντίδρασή τους απέναντι στον εν λόγω σχεδιασμό. Και ήταν τότε που σε προσφυγή η οποία υποβλήθηκε, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε κάθε σκέψη για υδροηλεκτρικό έργο.
Αν και από τα Ιωάννινα η ΑΠΕ ΚΩΤΣΙΝΑ ΙΚΕ, ωστόσο επανέρχεται, γνωρίζοντας την αντίθεση όχι μόνο των εγχώριων αλλά όλων των Ηπειρωτών. Όπως επίσης γνωρίζει ότι την ίδια αντιμετώπιση θα έχει με την αντίστοιχη που αποπειράθηκε να θυσιάσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους. Ήδη οι πρώτες κινήσεις εξυφαίνονται, με τον Σύλλογο Κεντρικών Τζουμέρκων (πρόεδρος Αντώνης Κοντός) να βγαίνει μπροστά (σχετικό άρθρο του προέδρου στο σημερινό φύλλο του «Τ»).
Σε ετοιμότητα, απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, βρίσκονται εκτός από τους Τζουμερκιώτες και πολίτες όλης της Άρτας αλλά και των Ιωαννίνων που την δεκαετία του 2000 έδωσαν το δυναμικό τους παρόν σ’ όλα τα προσκλητήρια για τη μάχη κατά της οικολογικής καταστροφής.
Η ΑΠΕ ΚΩΤΣΙΝΑ ΙΚΕ, υπέβαλε αίτηση για υδροηλεκτρικό ισχύος 2,8 MW, που μπορεί μεν να φαντάζει μικρό, όμως αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί την αλλοίωση που θα επέλθει στο περιβάλλον εάν λάβει την οριστική έγκριση κατασκευής. Με σκοπό την ματαίωση αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για οργάνωση ακόμα και κινητοποιήσεων, για τις οποίες υπάρχει άλλωστε πολύ μεγάλη εμπειρία από το παρελθόν.
Τόσο ο Σύλλογος Κεντρ. Τζουμέρκων, Αδελφότητες, ακόμα και η Πανηπειρωτική όσο και άλλοι φορείς, εκτιμάται ότι θα ζητήσουν την συνδρομή του ομώνυμου Δήμου, ώστε η αντίδραση να καταστεί δυναμική και να αποκτήσει μεγαλύτερη ευρύτητα. Σε κάθε περίπτωση η… όρεξη που έχει ανοίξει από εταιρείες για άλωση βουνών, ποταμών, κοιλάδων και πεδιάδων με σκοπό να εγκαταστήσουν «βιομηχανίες» κερδών στο όνομα της «πράσινης ενέργειας», ουδένα αφήνει ασυγκίνητο μεταξύ των συνανθρώπων μας που αγαπούν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και το φυσικό περιβάλλον που τις περιβάλλει.
Διότι δεν είναι μόνο τα υδροηλεκτρικά που επανέρχονται με περισσότερο αδηφάγο τρόπο. Το ίδιο ασύδοτη και ανεξέλεγκτη είναι και η επιχείρηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων όπου βλέπουν να υπάρχει πρόσφορο έδαφος, αδιαφορώντας πλήρως για την φυσική μας κληρονομιά.
Οι αιτήσεις που κατατίθενται στην ΡΑΕ ακολουθούν καταιγιστικό ρυθμό, τόσο που έχει χαθεί ο λογαριασμός! Αποκορύφωμα η απόφαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία στράφηκε ακόμα και στη λίμνη Πουρναρίου, παίρνοντας μάλιστα βεβαίωση για εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών ισχύος 103 MW. Είναι οι εταιρείες, οι οποίες βλέποντας ενδυναμωμένο το κράτος κυρίως μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και την διάθεση να ενισχυθούν για την επίτευξη του στόχου κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέσω ΑΠΕ, έχουν εξαπολυθεί σ’ όλη τη χώρα ώστε να έχουν μερίδιο στην πίτα.
Ήταν το θέμα που επρόκειτο να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων σε συνεδρίαση προχθές Δευτέρα, πλην όμως πήρε αναβολή λόγω απουσίας τεσσάρων από τους επικεφαλής της μειοψηφίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ