«Απελευθερώνεται» από την Κλινική covid-19 το νοσοκομείο Άρτας μετά από παρέμβαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου, Ιωάννη Καρβέλη, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου η Πνευμονολογική για να επιστρέψει το νοσοκομείο Άρτας στην προηγούμενη κατάσταση.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Αυτή είναι μια μόνο από τις οδηγίες που δόθηκαν το πρωί της Δευτέρας προς την διοίκηση του νοσοκομείου και τον διοικητή του Ευάγγελο Ντάκουλα, προκειμένου να δοθεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η Παθολογική Κλινική, το οποίο οδήγησε την περασμένη Παρασκευή σε παραίτηση του 50% των γιατρών της. Δηλαδή στην παραίτηση της διευθύντριας Ελένης (Λένας) Αθανασίου και του επίσης παθολόγου ιατρού Βαγγέλη Ρώτα.
Σε επικοινωνία του «Τ» με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, υπογραμμίστηκε πως αφότου ενημερώθηκε έδωσε εντολή για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η άμεση επίσπευση των διαδικασιών σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για την πλήρωση θέσης παθολόγου. Θέση μόνιμου ειδικευμένου γιατρού που έχει αποδεχθεί ήδη η επιλαχούσα και μένει να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ για να πιάσει δουλειά.
Παράλληλα εκ μέρους του κ. Καρβέλη έγινε γνωστό προς την εφημερίδα μας ότι μέχρι τότε, με απόφασή του θα μετακινηθεί ένας από τους δυο γιατρούς παθολόγους του Κέντρου Υγείας Άρτας στο νοσοκομείο για να στηρίξει την Παθολογική Κλινική, στην οποία εν τω μεταξύ ο αριθμός νοσηλευομένων έχει αυξηθεί πολύ. «Όταν ενημερώνομαι για τα προβλήματα που υπάρχουν αναζητώ και δίνω λύσεις», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Το επισήμανα σε επικοινωνία με τον διοικητή νοσοκομείου Άρτας το πρωί (Δευτέρα) παρουσία των δυο γιατρών που υπέβαλαν την παραίτησή τους και το επαναλαμβάνω. Είμαι δίπλα στους γιατρούς για ό,τι χρειασθεί».
Ο διοικητής του νοσοκομείου Άρτας Ευάγγελος Ντάκουλας από την πλευρά του επανέλαβε όλες τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν και δήλωσε σχετικά: «Η διοίκηση του νοσοκομείου είναι σε διαρκή συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και με το υπουργείο για να δοθούν λύσεις». Παράλληλα ο κ. Ντάκουλας επισήμανε ότι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) που λειτούργησε στο χώρο της Μονάδας Οξέων Εμφραγμάτων (ΜΟΕ) θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανά κρούσματα covid με πέντε κρεβάτια. «Δεν αρνηθήκαμε και ούτε πρόκειται σε κανέναν ασθενή την παροχή υπηρεσιών υγείας», επισήμανε.
Το πρόβλημα
Οι δυο παθολόγοι γιατροί υπέβαλαν προς τον διοικητή του νοσοκομείου την παραίτησή τους την Παρασκευή, διότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είχαν επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κλινική, καθώς ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα μετά την ύφεση περιστατικών κορωνοϊού, εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών.
Με κατά μέσο όρο 65 έως και 70 ασθενείς καθημερινά, τα παθολογικά περιστατικά- συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αναφέρονταν στην πρώην Πνευμονολογική κλινική- διασκορπίζονται σε κλίνες από το ισόγειο έως τον 4ο όροφο.
Πιο συγκεκριμένα όταν το νοσηλευτικό ίδρυμα κλήθηκε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του τρίτου σφοδρού κύματος πανδημίας, προχώρησε σε κλείσιμο της Πνευμονολογικής Κλινικής, δημιουργώντας την Μονάδας covid-19 στο χώρο όπου λειτουργούσε η Παθολογική, η οποία μετακινήθηκε στο ισόγειο, καταλαμβάνοντας τον αντίστοιχο της Πνευμονολογικής κλινικής. Με μόλις 24 κρεβάτια ο χώρος αυτός δεν επαρκεί και καθημερινά παρέχονται υπηρεσίες σε ασθενείς με ράντζα κατά μήκος των διαδρόμων. Την ίδια στιγμή, όμως, παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται διασκορπισμένα και σε χώρους άλλων κλινικών, όπως στην Ουρολογική στον 3ο όροφο, στην Ορθοπεδική στον 2ο, στην Καρδιολογική στον 4ο, μηδέ εξαιρουμένης και της Παιδιατρικής κλινικής στον 2ο όροφο! Κι όλα αυτά με υπηρεσίες τις οποίες παρέχουν τέσσερις παθολόγοι, με κατά βάρδια δυο, παράλληλα με την παρακολούθηση του ΤΕΠ (Τμήματος Εκτάκτων Περιστατικών) και το αντίστοιχο ΤΕΠ -covid για την περίπτωση που προσέλθει ύποπτο περιστατικό.
Αυτό σημαίνει ότι το φορτίο όχι μόνο είναι βαρύ αλλά για καιρό τώρα έγινε ασήκωτο εις ότι αφορά τους γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής. Και ενώ η έξαρση της πανδημίας ξεπεράστηκε, το αίτημα για επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, που σύμφωνα με τον διοικητή είχε επισήμως διαβιβαστεί προς το κέντρο, δεν είχε ικανοποιηθεί διότι, όπως είπε προς την εφημερίδα μας «η διαδικασία είναι χρονοβόρα έως ότου φτάσει να εξεταστεί η εισήγηση του ΔΣ του νοσοκομείου από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας».
Ο καιρός περνούσε με τους γιατρούς να εργάζονται σε συνθήκες που ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη αντοχή, οδηγώντας σε παραιτήσεις δυο γιατρούς με μεγάλη προσφορά στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Πάγια θέση
«Η πάγια θέση της Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Άρτας είναι ότι το νοσοκομείο πρέπει να στελεχωθεί με επιπλέον ιατρικό προσωπικό», τόνισε στον «Τ» η διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής και Ιατρικής Υπηρεσίας, πνευμονολόγος Αύρα Λυκούρη, η οποία πρόσθεσε ότι «πρέπει να ανοίξει η Πνευμονολογική Κλινική, επιστρέφοντας στην προηγούμενη κατάσταση».
Παράλληλα, όμως, το δυναμικό και της εν λόγω Κλινικής έχει μειωθεί κατά μια γιατρό (παραίτηση και μετακίνηση σ’ άλλο νοσοκομείο), κάτι που σημαίνει ότι συνακόλουθα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η εν λόγω κλινική, έχοντας απομείνει μόλις με τρεις πνευμονολόγους.
Η κ. Λυκούρη επιπροσθέτως επισήμανε ότι «το νοσοκομείο Άρτας κατ’ αναλογία με τον αριθμό ασθενών που δέχεται και παρέχει υπηρεσίες μόνο μικρό περιφερειακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ως εκ τούτου το ιατρικό προσωπικό είναι ανάγκη να αυξηθεί άμεσα».
Οι παραιτήσεις
Σε κάθε περίπτωση η είδηση της υποβολής παραιτήσεως των δυο γιατρών, ήτοι της κ. Αθανασίου και του κ. Ρώτα, πυροδότησε κύμα ανησυχίας σε τοπικό επίπεδο για την τύχη του νοσηλευτικού ιδρύματος και της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας.
Καθώς οι ερωτήσεις των αναγνωστών διαδέχονται η μια την άλλη, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι παραιτήσεις αυτές έχουν ένα χρονικό περιθώριο ανάκλησης ενός μήνα. Σε κάθε περίπτωση οι δυο γιατροί υπηρετούν με μεγάλη ευσυνειδησία για πολλά χρόνια το ΕΣΥ στο χώρο του νοσοκομείου Άρτας. Άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η στάση τους αν και εφόσον εκλείψουν οι συνθήκες και οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτές τις παραιτήσεις.
ΥΓ: Έως και το μεσημέρι της Δευτέρας, πλην όλων των άλλων Κλινικών, στην Παιδιατρική Κλινική νοσηλεύονταν και έξι ηλικιωμένοι ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής. Οι πληροφορίες του «Τ» επί του πιεστηρίου ανέφεραν ότι επρόκειτο να γίνει προσπάθεια μετακίνησης σε άλλο χώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ