Κάλεσμα από Επιμελητήριο και Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα) για συμμετοχή παραγωγών στο ερευνητικό πρόγραμμα

Με ανακοίνωσή τους το Επιμελητήριο Άρτας και το Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή στο ερευνητικό έργο

«INNO.TRITION», που είναι ενταγμένο στο Interreg V-A Greece-Italy Programme 2014-2020.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για «καινοτόμο χρήση υποπροϊόντων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυροκομείων στη διατροφή των παραγωγικών ζώων για την παραγωγή λειτουργικών τροφίμων για ζώα». Το έργο, χρησιμοποιώντας συστατικά χαμηλού κόστους από υποπροϊόντα ειδικής επεξεργασίας της φυτικής και ζωικής παραγωγής και συγκεκριμένα της ελαιουργίας, της αμπελουργίας και της τυροκομίας, παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία παραγωγής πρότυπης ζωοτροφής ανώτερης ποιότητας, ώστε οι τελικές καινοτόμες ζωοτροφές να παρέχουν περισσότερα και εξειδικευμένα ευεργετικά συστατικά από τις κλασικές ζωοτροφές στα ζώα, έχοντας παράλληλα και χαμηλότερο κοστολόγιο.

«Στόχος του έργου “INNO.TRITION”- τονίζεται χαρακτηριστικά- είναι η παραγωγή τελικών τροφίμων ζωικής προέλευσης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μέσω εφαρμογής μεθόδων κυκλικής οικονομίας για πρώτη φορά στην Ήπειρο. Με τη σημερινή αύξηση του κόστους ζωοτροφών πάνω από 35%, η εναλλακτική λύση που προτείνεται από το Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα και το Επιμελητήριο Άρτας, για να παραμείνει επικερδής η επιχείρησή σας, ανταγωνιστική η τοπική αγροδιατροφική βιομηχανία και να έχετε εναλλακτικά σιτηρέσια, με αποδοτικότητα και αποτύπωμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, είναι η αξιοποίηση με επιστημονικό τρόπο υποπροϊόντων της αγροτικής παραγωγής, που εμπλουτίζουν τα σιτηρέσια των ζώων, παρέχοντας το πλεονέκτημα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στο κρέας και το γάλα, ώστε να παραμείνει ανοικτός ο δρόμος για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στον πρωτογενή τομέα.

Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των υποπροϊόντων της φυτικής παραγωγής αλλά και του κλάδου της τυροκομίας, γίνεται εργαλείο ανάπτυξης και ένταξης νέων καινοτόμων μορφών διατροφής, που σχετίζονται με την υγεία του ζώου, αντιοξειδωτικούς δείκτες των τελικών τροφίμων, με αποτέλεσμα ποιοτικότερο κρέας και γάλα.

Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, με σκοπό την σύζευξη προσφοράς και ζήτησης υποπροϊόντων ελαιοτριβείων, οινοποιείων και τυροκομείων για την παραγωγή ζωοτροφών.

https://app.interreginnotrition.eu/

Στην πλατφόρμα οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώσουν τους παραγωγούς ζωοτροφών για τη διαθεσιμότητα/ προσφορά των υποπροϊόντων τροφίμων που μπορούν να ανακυκλωθούν σε ζωοτροφές. Αντιστοίχως, οι παραγωγοί ζωοτροφών μπορούν να δηλώσουν τις ποσότητες των υποπροϊόντων που χρειάζονται.

Μετά την ηλεκτρονική συμφωνία μέσω της πλατφόρμας, οι χρήστες μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους για να κανονίσουν τη φυσική μεταφορά και επεξεργασία των υποπροϊόντων των τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο INNO.TRITION μπορείτε να βρείτε στο site: https://www.interreginnotrition.eu/index.php/el/home/».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ