Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στη Βουλή κατά τη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων, Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, για τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομίας, μετά από σχετική εισήγηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επεσήμανε ότι το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής δεν αποτελεί μόνο ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά αφορά και στο αναπτυξιακό μοντέλο κάθε χώρας.
Σημείωσε ότι χρειάζεται να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με ολοκληρωμένες στρατηγικές που περιλαμβάνουν αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και Αλληλεγγύη, ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Επίσης υπογράμμισε ότι δεν νοούνται στόχοι, χωρίς τη συμμετοχή των ανθρώπων στις οικονομικές δραστηριότητες, στα προγράμματα σχετικά με τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές πολιτικές, είτε αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, είτε μικρές επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ. Σκοπός είναι η υλοποίηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας, παράλληλα με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, σε αντίθεση με τις επιλογές της Κυβέρνησης, που αφορούν μεγάλα έργα ΑΠΕ και για λίγους.
Επιπλέον τόνισε ότι οι άξονες της πολιτικής πρότασης του Κινήματος Αλλαγής, όπως χαρακτηριστικά παρουσίασε και η Πρόεδρος, στόχο έχουν ένα νέο Ελληνικό Κλιματικό Νόμο, μετά από Πολιτική Συμφωνία και την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή των πολιτών.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι μετά την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι μεταφορές αποτελούν το δεύτερο στη σειρά παράγοντα εκπομπών ρύπων, γι’ αυτό ανάμεσα στους στόχους περιλαμβάνεται και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Απαιτείται, όμως, να γίνει μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση με την προώθηση ήπιων μέσων μεταφοράς, φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Ειδική αναφορά έκανε για την ηλεκτροκίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, με την ανάπτυξη υποδομών βιώσιμης κινητικότητας του Σιδηροδρόμου, του Τραμ και του Μετρό, χωρίς διακοπές και καθυστερήσεις, αλλά και την εφαρμογή ευφυών συστημάτων (smart cities).
Απώτερος στόχος είναι η Πράσινη Ανάπτυξη να προωθηθεί με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με προστιθέμενη αξία από την εγχώρια παραγωγή, αλλά και τις εξαγωγές.
Όπως για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη χώρα μας, αλλά και επένδυση στην εγχώρια παραγωγή μπαταριών, με δεδομένα τα σημαντικά κοιτάσματα νικελίου στη χώρα μας. Αναφέρθηκε δε, επίσης, στο μέλλον που αφορά στο Πράσινο Υδρογόνο με το σχεδιασμό και τις ανάλογες επενδύσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Επιπρόσθετα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους τομείς των ΑΠΕ που συναντάμε στη χώρα μας, και ιδιαίτερα στη Γεωθερμία, όπου ένα βεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο βρίσκεται στις Συκιές Άρτας, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί ακόμα. Η γεωθερμία μπορεί να αξιοποιηθεί για παραγωγικές δραστηριότητες, όπως θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, πτηνοτροφία, αντιπαγετική προστασία.
Τέλος ο κ. Γκόκας τόνισε την επιτακτική ανάγκη θεσμοθέτησης μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης, μέσα από ένα νέο κλιματικό νόμο, όπως το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε, αφού και στο παρελθόν η παράταξη αυτή υπήρξε πρωτοπόρα, με τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε θέματα σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και την Πράσινη Ανάπτυξη.