Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανό, επί της οποίας τοποθετήθηκε εκπροσωπώντας τον κ. Υπουργό, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Οικονόμου, σχετικά με το ζήτημα της άμεσης οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών της ΠΕ Άρτας, τόνισε κατ’ αρχήν την δραματική οικονομική κατάσταση και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι εσπεριδοπαραγωγοί στο σύνολό τους.
Αναφέρθηκε στις πολύ χαμηλές τιμές, που δεν κάλυψαν ούτε το κόστος παραγωγής, στις μεγάλες ποσότητες αδιάθετης παραγωγής, στις συνέπειες των βροχοπτώσεων και στις ζημιές του παγετού.
Τόνισε δε, ότι φτάνουμε στο τέλος Απριλίου, πέντε μήνες μετά την πρώτη Επίκαιρη Ερώτηση και τις δύο γραπτές Ερωτήσεις που κατέθεσε, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, και το Υπουργείο έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα μέχρι σήμερα να πάρει πρωτοβουλίες απέναντι σ’ αυτές τις έκτακτες καταστάσεις, πέρα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που αναμένονται και αφορούν μόνο ένα μέρος της ζημιάς, και χαρακτηριστικά τόνισε:
“…Η Άρτα, κύριε Υπουργέ, στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα με παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά και αντίστοιχα προβλήματα και στην εσπεριδοπαραγωγή αλλά και στους άλλους κλάδους, στην κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τις υδατοκαλλιέργειες και στην υπόλοιπη παραγωγή. Είναι σημαντικό να υπάρχουν οι ενισχύσεις στην ώρα τους, όταν αυτές πρέπει να καλύψουν υπαρξιακές ανάγκες, γιατί πώς θα επιβιώσουν και οι αγρότες και οι οικογένειές τους; Πώς θα καλλιεργήσουν;..”
Απευθύνθηκε προς τον κ. Οικονόμου, με σαφή ερωτήματα: “Υπάρχει, κύριε Υπουργέ, η πολιτική βούληση για συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα για την κάλυψη της τεκμηριωμένης απώλειας του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών μέσα από εθνικές ή και κρατικές ενισχύσεις, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το de minimis; Πότε θα ανακοινωθούν αυτά τα μέτρα οικονομικής στήριξης και τι θα περιλαμβάνουν; Πώς εξελίσσεται η διαδικασία από τον ΕΛΓΑ; Τι προβλέπεται να δοθεί από αυτή την πλευρά στους παραγωγούς σαν αποζημίωση και πότε;”
Προσθέτοντας ότι μετά από πέντε μήνες, θα προτιμούσε να μην υπήρχε λόγος για μια τέτοια Ερώτηση, αλλά για γενικότερα θέματα πολιτικής στον Πρωτογενή Τομέα, όπως η αναδιάρθρωση καλλιεργειών, η ανταγωνιστικότητα, η απόδοση ή η άρδευση, σημειώνοντας ότι η κατασκευή αρδευτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ, θα επιβαρύνει τους αγρότες με περισσότερο κόστος παραγωγής.
Ανέφερε επίσης, ότι ενώ προχωρά η νέα καλλιεργητική περίοδος, ούτε οι Πύλες του ΟΣΔΕ λειτουργούν, όπως θα έπρεπε, η κάρτα αγρότη δεν έχει ενεργοποιηθεί και δεν υπάρχει πρόσβαση σε καλλιεργητικά δάνεια.
Αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και άλλες περιπτώσεις ζημιών, όπως αυτές που προέρχονται από νέες ασθένειες και την κλιματική αλλαγή.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης στην πράξη, της συγκρότησης Ομάδων Παραγωγών, με τεχνική, νομική και οικονομική υποστήριξη από την Πολιτεία.
Επεσήμανε ότι ο Πρωτογενής Τομέας δεν έχει προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και δεν στηρίζεται όσο θα έπρεπε, ούτε με ενισχύσεις από τα χρηματοδοτικά προγράμματα στα πλαίσια της πανδημίας, ούτε οι προβλέψεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αντίστοιχες της σημασίας αυτού.
Και στη δευτερολογία του επανέλαβε ότι η απώλεια εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών λόγω των φετινών συνθηκών είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, ζητώντας αυτή να καλυφθεί με δίκαιο τρόπο για κάθε παραγωγή και κάθε παραγωγό, και μέσα από το σύστημα ενισχύσεων να προσεχθούν οι μικροί παραγωγοί.
Από την πλευρά του ο κ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Οικονόμου, σε Απάντηση όλων όσων έθεσε στις ομιλίες του ο κ. Γκόκας, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση για την παραγωγή, όπως περιγράφηκε σε αυτές, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Παραδέχθηκε επίσης ότι το 2020 δεν ήταν μια καλή χρονιά, αφού οι συνθήκες ήταν άσχημες, με αρνητικές συγκυρίες.
Αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά της Κυβερνητικής Πολιτικής για τη στήριξη όσων πλήττονται αυτή την περίοδο και για το σχεδιασμό για τον Πρωτογενή Τομέα.
Όσον αφορά στην ανάγκη λήψης των εξειδικευμένων και συγκεκριμένων μέτρων, παραδέχθηκε και δεσμεύθηκε ότι όσες καλλιέργειες επλήγησαν, είτε εμπίπτουν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ είτε δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όταν εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής .Σημείωσε την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι υποβλήθηκαν 1.900 Δηλώσεις που αφορούν 10.000 στρέμματα και προβλέπεται η καταβολή των αποζημιώσεων, να γίνει ως τον Ιούλιο του 2021. Το ποσό των αποζημιώσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, υπολογίζεται σε 2- 2,5 εκατ. Ευρώ για την περιοχή της Άρτας, όπως ανέφερε.
Για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, ανέφερε ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν, και γίνεται αντίστοιχη προσπάθεια, από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Επίσης , ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθούν αποζημιώσεις λόγω καιρικών φαινομένων, όπως ο παγετός, για όλους του αγρότες, είτε αυτοί εμπίπτουν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, είτε όσοι για κάποιες μέρες δεν εμπίπτουν στον Κανονισμό.
Σχετικά με τις ενισχύσεις λόγω των συνεπειών της κρίσης, είτε με κρατικές ενισχύσεις, είτε με το de minimis, ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα αντίστοιχα αιτήματα, και των εσπεριδοπαραγωγών της Άρτας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτών που έχει πληγεί το εισόδημά τους.
Ο κ. Υπουργός όμως, δεν αναφέρθηκε ούτε στο ύψος αυτής της ενίσχυσης, ούτε στον τρόπο προσδιορισμού της, αλλά ούτε και έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι, όσα ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής, είναι ανεπαρκή. Στοιχεία αναφέρθηκαν μόνο σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, αυτά δεν είναι τα οριστικά, στα πλαίσια όμως του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλυφθεί το σύνολο των απωλειών εισοδήματος. Οι εσπεριδοπαραγωγοί της Άρτας, δεν αντέχουν και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι έτοιμο, ήδη είναι πολύ αργά, και θα πρέπει να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα σε ανακοίνωση συγκεκριμένων ενισχύσεων, πολύ περισσότερων από τα ποσά του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτουν τη συνολική απώλεια εισοδήματος και να καταβληθούν άμεσα. Ο ίδιος, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα μέχρι να υπάρξει πραγματική στήριξη του εισοδήματος των εσπεριδοπαραγωγών, και ικανοποιητική ενίσχυση και κάλυψη της ζημιάς και των αναγκών, που υπάρχουν.