Ο Ζαγοράκης το 2004 σαν αρχηγός, σαν ηγέτης σήκωσε το ευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου για την εθνική ομάδα της Ελλάδας.
Δέκα χρόνια αργότερα εξαργυρώνοντας την μεγάλη επιτυχία εκλέγεται ευρωβουλευτής.
Το 2021 ύστερα από πρόταση – πρόσκληση του Μητσοτάκη και του υφυπουργού Αθλητισμού, Αυγενάκη, δέχεται να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ. Δέχεται.
Η πορεία του Ελληνικού ποδοσφαίρου θα δείξει αν έκανε την σωστή επιλογή.
Εκλέχτηκε, λοιπόν, ο Ζαγοράκης πρόεδρος της ΕΠΟ, χωρίς όμως να εκλεγούν και οι αρεστοί της κυβέρνησης που αποδοκιμάστηκαν στις εκλογές.
Ο Ζαγοράκης σαν πρόεδρος πρέπει να πείσει και να βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανάπτυξη και στην διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ποδοσφαίρου. Είναι πράγματι ηγέτης; Έχει τα “κότσια” να σπάσει αυγά που θα φέρουν την άνοιξη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο;
Αν ο Ζαγοράκης είναι εγκλωβισμένος στα πολιτικά παιχνίδια του Αυγενάκη, θα αποτύχει. Αν πορευτεί ομαδικά και κάτω από το πρίσμα της UEFA και FIFA και λειτουργήσει σύμφωνα με την ολιστική μελέτη πάντα για το καλό του αθλήματος που εκλέχτηκε να υπηρετήσει, δύσκολα όμως, αλλά θα πετύχει. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είναι ευκαιρία. Ένα παιδί που βγήκε από τις αλάνες έχει το κλειδί στο χέρι.
1.Επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανεξάρτητο χωρίς δεσμεύσεις και παρεμβάσεις.
2.Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με στήριξη και οικονομική ενίσχυση.
3. Αθλητές. Στήριξη στους Έλληνες παίκτες, ενίσχυση της κάρτας υγείας, αποκατάσταση τραυματισμών από αγωνιστικές υποχρεώσεις, έμφαση στις υποδομές και ακαδημίες.
4. Προπονητές. Ενίσχυση του ρόλου του προπονητή, πτυχιούχοι προπονητές σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA, σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
5. Αθλητικές εγκαταστάσεις. Συνεργασία με Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Περιφέρειες και Δήμους για βελτίωση και δημιουργία αθλητικών υποδομών.
Πολλά άλλα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αλλά εδώ θα πούμε ότι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του αθλήματος του ποδοσφαίρου έγκειται στην προσωπικότητα και στην διάθεση του Ζαγοράκη να δουλέψει και να σηματοδοτήσει το αύριο του αθλήματος. Παράλληλα να αποδείξει ότι δεν θα είναι θέμα τύχης (κάτι που μας χρεώνουν μερικοί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου), αλλά συνεργασίας και συνολικής προσπάθειας. Στο τέλος της θητείας θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία. Υπομονή.
*Ο Άλκης Παπαχρηστάκης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και αναπληρωτής γραμματέας Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής