Κινητικότητα παρουσιάστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου στην εξαγωγική δραστηριότητα για τα εσπεριδοειδή της Άρτας.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Η κινητικότητα αυτή υπήρξε εντονότερη την 26η Μαρτίου με συνολικά 13 αναγγελίες εξαγωγής να σημειώνονται από μονάδες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων του νομού, προς τουλάχιστον επτά διαφορετικές χώρες του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα πορτοκάλια, ακτινίδια και ορισμένες ποσότητες όψιμων ποικιλιών μανταρινιού (όπως νόβα), διακινήθηκαν σε Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Σερβία.
Την επομένη μέρα, Σάββατο 27 Μαρτίου, οχτώ αναγγελίες εξαγωγής έγιναν από την Άρτα για ποσότητες που διακινήθηκαν σε Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, Πολωνία. Και την Κυριακή 28 του μηνός σημειώθηκαν άλλες πέντε αναγγελίες εξαγωγής για ορισμένες ποσότητες μανταρινιών σε Ουγγαρία, για πορτοκάλια προς Ρουμανία και Πολωνία, καθώς και για ακτινίδια.
Η ζήτηση αυτή, όμως, ήρθε κάπως καθυστερημένα. Τη στιγμή δηλαδή που, εκτός των ακτινιδίων, υπάρχουν πλέον λίγες μόνο ποσότητες εσπεριδοειδών, οι οποίες μπορούν να διατεθούν. Ένα μεγάλο μέρος έχει ήδη καταστραφεί, καθώς παρέμεινε αδιάθετο στα δέντρα και πληττόμενο μετέπειτα από παγετό. Η παραγωγή της Άρτας, εκτός από τα ακτινίδια που έχουν υψηλή παγκόσμια ζήτηση και διατηρούνται στα ψυγεία, διακινείται κυρίως από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, με κορύφωση Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Η περίοδος αυτή συνέπεσε με τις κλειστές αγορές, λόγω πανδημίας, όπως βέβαια και με κλειστή την εστίαση σχεδόν σ’ όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης την απαγόρευση μετακινήσεων, άρα και με κλειστές τις επιχειρήσεις τουρισμού.
Εν τω μεταξύ εκτός από τις αδιάθετες ποσότητες, σοβαρό πλήγμα δέχθηκαν οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών και ως προς τις τιμές διάθεσης μέρους της παραγωγής τους.
Η φετινή εικόνα της φυτικής παραγωγής καταδεικνύεται από τα στοιχεία που αφορούν την προβλεπόμενη παραγωγή, την διακίνηση των ποσοτήτων στην εξαγωγή και τις εσωτερικές αγορές, όπως και την αντίστοιχη που οδηγήθηκε στην χυμοποίηση.
Ακτινίδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγ-ροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας του νομού, στα ακτινίδια καταγράφηκε ολική διάθεση. Οι 40.000 τόνοι που παρήχθησαν την χρονιά που πέρασε, διατέθηκαν στο 100% με μέσο όρο τιμής τα 60 λεπτά (σσ: σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές παραγωγού έφτασαν τα 65 λεπτά). Ως εκ τούτου σε τοπικό επίπεδο η πώληση των ακτινιδίων έφερε οικονομικές εισροές ύψους 24 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μια μείωση στην παραγωγή ένεκα ακαρπίας που προκλήθηκε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών στο στάδιο της ανθοφορίας. Ειδάλλως η συνολική ποσότητα, δεδομένων και πολλών νέων κτημάτων που μπαίνουν στην παραγωγή, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Μανταρίνια
Η παραγωγή μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη που κατά βάση παράγεται στην Άρτα, έφτασε συνολικά στους 30.000 τόνους, από τους οποίους περί τους 9.000 εξήχθησαν μέσω των τοπικών συσκευαστηρίων. Ακόμη 9.000 τόνοι εκτιμάται η παραγωγή που διακινήθηκε μέσω συσκευαστηρίων της Μακεδονίας, ενώ περίπου 4.000 τόνοι απορροφήθηκαν στην εσωτερική αγορά.
Έτσι η εκτίμηση είναι πως περίπου 8.000 τόνοι παρέμειναν στα δέντρα, ενώ παράλληλα οι τιμές διέτρεξαν πρωτοφανή …κατήφορο. Ο μέσος όρος τιμής για την Κλημεντίνη, αναφέρεται σε 24 λεπτά το κιλό, με μεγάλο μέρος της παραγωγής όμως να έχει διατεθεί και με πολύ χαμηλότερη, όταν την προηγούμενη χρονιά η τιμή τους κυμαίνονταν στα 33 με 35 λεπτά το κιλό.
Πορτοκάλια
Η παραγωγή ομφαλοφόρων πορτοκαλιών (ναβαλίνες και μέρλιν) υπολογίστηκε φέτος, σύμφωνα πάντα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στους 38.000 τόνους.
Απ’ αυτούς μέσω των τοπικών συσκευαστηρίων εξήχθησαν 15.000 τόνοι κι άλλοι τόσοι μέσω συσκευαστηρίων της Μακεδονίας. Ακόμη 5.000 τόνοι περίπου διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά. Έτσι απούλητοι έμειναν περίπου 3.000 τόνοι ομφαλοφόρων πορτοκαλιών.
Την ίδια στιγμή από την εκτιμώμενη παραγωγή των 12.000 τόνων κοινών πορτοκαλιών (κοινά-σαλουστιάνα), διατέθηκαν μόλις 1.000 τόνοι ως επιτραπέζια και περίπου 4.000 τόνοι οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση, με μέση τιμή 9 λεπτά το κιλό. Απούλητοι στα δέντρα εκτιμάται από την Διεύθυνση πως έμειναν 7.000 τόνοι.
Απώλεια 10 εκατ. ευρώ
Εις ότι αφορά τα εσπεριδοειδή, κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς, εύκολα προσδιορίζεται η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς της Άρτας κατά την εμπορική περίοδο 2020-2021.
Όπως προκύπτει τόσο από τις αδιάθετες ποσότητες όσο και από τις τραγικά χαμηλές τιμές, η απώλεια χρημάτων που σημειώθηκε ανέρχεται στο ποσό των 9.470.000 ευρώ.
Ένας πρόχειρός υπολογισμός μόνο των αδιάθετων ποσοτήτων με τις τιμές που ίσχυσαν κατά την φετινή εμπορική περίοδο, φτάνει στα 3,09 εκατ. ευρώ.
Όμως απώλεια οι παραγωγοί έχουν υποστεί και μάλιστα σοβαρή από το κατρακύλισμα της τιμής, που πολύ χαρακτήρισαν εξευτελιστική, και όχι άδικα. Έτσι, αν υπολογιστούν οι ποσότητες με το μέσο όρο των τιμών της προηγούμενης χρονιάς, η Άρτα ως παραγωγός περιοχή υπέστη οικονομική ζημία περίπου 10 εκατ. ευρώ.