Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αναφερόμενη περίπτωση νοθευμένης φέτας από ελληνική εταιρεία όπως ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Αρχικά τονίζουν τις μεγάλες “μάχες” που έχει δώσει η χώρα μας για την προστασία του καθεστώτος της Ελληνικής φέτας, ως προϊόν Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο σημαίνει ότι κατασκευάζεται από συγκεκριμένα υλικά και με συγκεκριμένες διαδικασίες και ότι είναι εγγυημένο εντός της Ε.Ε.. Επιπλέον σε τέτοιου είδους συμφωνίες υπάρχει η προϋπόθεση ότι και οι δύο συμβαλλόμενοι, Ελλάδα – Κράτη Μέλη της ΕΕ, που εξάγεται η φέτα, τηρούν απαρέγκλιτα τους μεταξύ τους όρους.
Όμως, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες, θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία εξάγει φέτα παρασκευάζοντάς τη, παρανόμως, από ελληνοποιημένο αγελαδινό γάλα, αντί αποκλειστικά από πρόβειο και κατσικίσιο. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εταιρεία είναι, μάλιστα, και μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Επιπρόσθετα αναφέρουν ότι τέτοιου είδους περιπτώσεις σύμφωνα με στοιχεία αρμόδιου Γερμανικού φορέα, λειτουργούν εις βάρος της χώρας και ενισχύουν τα επιχειρήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επιθυμούν το λευκό τυρί που παρασκευάζουν από αγελαδινό γάλα να το ονομάσουν φέτα. Κρίνεται, έτσι, απολύτως αναγκαίο να διαφυλαχθεί από κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας η Ελληνική ΠΟΠ φέτα, μέσω των αρμόδιων εποπτικών αρχών της Ελληνικής Πολιτείας.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το πως θα αντιδράσει στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγγελίας περί νοθείας, ώστε να γίνει αντιληπτό και από τις άλλες ομοειδείς εταιρείες ότι η διατήρηση του κωδικού ΠΟΠ για τη φέτα είναι πρωταρχικός σκοπός. Επίσης ποιες θα είναι οι κυρώσεις και οι συνέπειες των επιχειρήσεων που υπονομεύουν τον “λευκό χρυσό” της Ελληνικής ΠΟΠ φέτας και λειτουργούν επιζήμια για έναν ολόκληρο κλάδο, αλλά και για τη χώρα μας.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ.ΥπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Ο ‘’λευκός χρυσός’’ της ελληνικής ΠΟΠ φέτας πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία!»
Η χώρα μας έχει δώσει διαχρονικά «μάχες» (ιδίως εν όψει διμερών συμφωνιών της ΕΕ και τρίτων χωρών) για την προστασία του καθεστώτος της ελληνικής φέτας, ως προϊόντος Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από συγκεκριμένα υλικά, με συγκεκριμένες διαδικασίες και μεθοδολογία κι ότι παραμένει εγγυημένο και διασφαλισμένο, εντός της Ε.Ε.
Ωστόσο, κάθε τέτοιου είδους συμφωνία, προκειμένου να ευοδωθεί, προϋποθέτει πως και οι δύο συμβαλλόμενοι, Ελλάδα και Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. στα οποία εξάγεται η ελληνική φέτα ΠΟΠ, τηρούν απαρέγκλιτα τους μεταξύ τους όρους.
Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα ΜΜΕ που ασχολούνται με αγροτικά ζητήματα, την τελευταία περίοδο υπάρχουν καταγγελίες για γαλακτοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία επιδίδεται στην παραγωγή εξαγώγιμης (νοθευμένης) φέτας, χρησιμοποιώντας παρανόμως ελληνοποιημένο αγελαδινό γάλα, αντί αποκλειστικά πρόβειου και κατσικίσιου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία τελεί μάλιστα μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των δειγμάτων που απέστειλε ήδη ο γερμανικός αρμόδιος φορέας είναι καταδικαστικά για την εγχώρια εταιρία.
Δεδομένου ότικάθε ατασθαλία από πλευράς μας αδυνατίζει τη θέση μας, ενώ παράλληλα ενισχύει τα επιχειρήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρασκευάζουν λευκό τυρί τύπου «φέτα» από αγελαδινό γάλα και διακαώς επιθυμούν να οικειοποιηθούν τον όρο.
Δεδομένου ότι ο«λευκός χρυσός» της ελληνικής ΠΟΠ φέτας και του τρόπου παρασκευής της θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσίααπέναντι σε κάθε είδους κερδοσκοπία από την πλευρά μας, από τις εποπτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας, με σκοπό τη διαφύλαξη και βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου.
Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις ΠΟΠ που τίθενται για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως φέτα, δεν επιτρέπεται να καταστρατηγούνται ακόμη και στην ίδια μας την χώρα, από την εξαιρετικά διαδεδομένη, όπως ακούγεται, «ελληνοποίηση» εισαγόμενου γάλακτος.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του στις παραπάνω καταγγελίες, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από όλες τις ομοειδείς εταιρίες πως η διατήρηση του κωδικού ΠΟΠ για την ελληνική φέτα αποτελεί σκοπό υπέρτερο των όποιων πρόσκαιρων κερδών τους, που θα βασίζονται σε νοθευμένα προϊόντα;
2. Τι προβλέπεται και ποιες θα είναι οι κυρώσεις και οι συνέπειες για όσες επιχειρήσεις παράγουν και διακινούν ψευδεπίγραφων προϊόντων «ΠΟΠ φέτας», προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα όλων των υπολοίπων;