Τον αρχαιολογικό χώρο της Στρογγυλής προτείνει για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, στον κατάλογο περιλαμβάνονται έργα με βάση την σπουδαιότητα αλλά και την ωριμότητα τους. Ενόψει, λοιπόν, της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027), προτείνεται η ένταξη έργου για την ανάδειξη της Ρωμαϊκής αγροικίας που εντοπίζεται βορειοανατολικά της κοινότητας Στρογγυλής, όπου έχουν έρθει στο φως τα κατάλοιπα ενός συγκροτήματος αγροικίας των Ρωμαϊκών χρόνων. Το συγκρότημα συνθέτουν κατοικία με ψηφιδωτά δάπεδα, αποθήκες, εγκαταστάσεις ελαιοτριβείου και ένα οκταγωνικό οικοδόμημα με προσκτίσματα, πιθανώς βαλανείο (λουτρά).
Μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγεται, επίσης, η αναστήλωση όλων των Οθωμανικών μνημείων της Άρτας. Σημειώνεται πως έχει εγκριθεί ήδη ποσό 1,5 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του Ιμαρέτ. Απομένουν, ωστόσο, αναστηλωτικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, όπως και η απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεων χαμάμ πέριξ του μνημείου, που σήμερα βρίσκονται εντός ιδιωτικής έκτασης. Παράλληλα, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της μελέτης που ήδη εκπονείται, προτείνεται για χρηματοδότηση και το έργο αναστήλωσης του Φεϋζουλ Τζαμί.
Πρόταση κατατίθεται, εξάλλου, για συνολική χρηματοδότηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη για την συντήρηση των τοιχογραφιών σε όλα τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας, καθώς και αντίστοιχη για την συντήρηση και ανάδειξη Μεταβυζαντινών ναών. Πρόκειται για την Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα στα Τζουμέρκα (Γουριανά), τον Άγιο Γεώργιο Βουργαρελίου, τον Άγιο Γεώργιο Κομποτίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Κομμένο και αλλού.
Εις ότι αφορά τα Βυζαντινά, με πιστώσεις της Περιφέρειας ή και των Ιερών Μητροπόλεων Άρτης και Πρεβέζης, εκτυλίσσονται εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών στη Μονή Βλαχέρνας, στον Άγιο Δημήτριο Κατσούρη, στον Άγιο Νικόλαο Ροδιάς, κα. Επιχειρείται, παρόλα αυτά, η ένταξη σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ, διότι θα μπορούσε να συμβάλει στην καθολική παρέμβαση σ’ όλα τα μνημεία, συμπεριλαμβανομένων και συντηρήσεων σε τέμπλα ή άλλα στοιχεία των μνημείων, τα οποία χρήζουν φροντίδας. Συνάμα, μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, απαιτείται αλλαγή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, καθώς φωτισμού και θέρμανσης ώστε να μην επιστρέψει η φθορά σε τοιχογραφίες που έχουν συντηρηθεί.
Από τον κατάλογο, βέβαια, δεν εξαιρείται ο Βυζαντινός ναός της Παρηγορήτισσας, ο οποίος μάλιστα εντάσσεται με σκοπό την συντήρηση και ανάδειξη. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη δημοπρατηθεί η μελέτη από την Περιφέρεια Ηπείρου. Όμως η δυνατότητα ένταξης αυτού του έργου, όπως επισημαίνεται από την προϊσταμένη προς τον «Τ», θα κριθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των μελετών (στατικές, κλπ), ώστε να θεωρείται ώριμο μέσα στις χρονικές δεσμεύσεις του νέου προγράμματος.
Προτείνεται, εξάλλου, έργο σύνδεσης των μνημείων βόρειας πλευράς Αμβρακικού, ήτοι: Σαλαώρας, Παναγίας Ροδιάς και Παναγίας Κορωνησίας με μια πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος διαδρομή. Βίκυ Καινούργιου