Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, Ειδικός Αγορητής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής στην Ομιλία του στη Βουλή στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», επεσήμανε ότι επιχειρείται η νομοθετική ρύθμιση δύο ιδιαίτερα σημαντικών και σύγχρονων θεμάτων, της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και της Μικροκινητικότητας, που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και το ένα επηρεάζει το άλλο με τρόπο καθοριστικό, τονίζοντας την προφανή ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που πρέπει να επικεντρώνεται στον ίδιο τον πολίτη και τις ανάγκες του στο νέο περιβάλλον.
Ειδικότερα τόνισε ότι ένα σχέδιο που αφορά στην Αστική Κινητικότητα, στην οργάνωσή της, τους χώρους και τις υποδομές που απαιτούνται, συνδέεται επίσης με πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς, περιβαλλοντικά ζητήματα, αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις. Είναι δε πλέον υποχρεωτικά για Δήμους άνω των 30.000 κατοίκων και τις Περιφέρειες.
Υπογράμμισε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν, σε θέματα συντονισμού μεταξύ Υπουργείων και ιδίως μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, στο ζήτημα της χρηματοδότησης των ΣΒΑΚ, αφού εκτός από την ένταξη στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεν υπάρχει καμία άλλη πρόβλεψη, στην ανάγκη υλοποίησής τους με συνέπεια και όχι με προχειρότητες, μέσα από θεσμοθετημένο έλεγχο, στην γραφειοκρατία για την ολοκλήρωση ενός κύκλου κατάρτισης ΣΒΑΚ, ενώ για αποτελεσματικότερη διαδικασία πρότεινε να αποκεντρωθούν πολλές από αυτές τις διαδικασίες στο επίπεδο της Περιφέρειας.
Σημείωσε δε, ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η συμμετοχή τοπικών φορέων και εκπροσώπων πολιτών στο Δίκτυο φορέων, αλλά και να υπάρξουν δράσεις που οδηγούν σε διάθεση περισσότερου χώρου στον πολίτη (π.χ. πεζόδρομοι), που θα πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση πρασίνου.
Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της ενίσχυσης των ΜΜΜ, την προώθηση των ήπιων τρόπων μετακίνησης, τη χρήση ποδηλάτου, την οργάνωση χώρων στάθμευσης, για την αντιμετώπιση μεταξύ των άλλων της αυξανόμενης κυκλοφορίας των ΙΧ εντός του αστικού και περιαστικού ιστού των πόλεων. Για τα ΜΜΜ, τόνισε ότι τα προβλήματα συνεχίζονται και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ εξακολουθεί να αποτελεί εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Επίσης τόνισε το σημαντικό θέμα της κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας και χαρακτηριστικά πρότεινε “… μαθήματα θεωρητικά και επισκέψεις σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, μαθήματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στο Γυμνάσιο – Λύκειο σε θέματα Κ.Ο.Κ, (πινακίδες, σήμανση), οδικής συμπεριφοράς και διαμόρφωσης κυκλοφοριακής συνείδησης, με επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, ή επιμόρφωση εκπαιδευτών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης…”
Για τις σχετικές διατάξεις σχετικά με τη Μικροκινητικότητα και τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα – ΕΠΗΟ (ποδήλατα, πατίνια, scooters, αμαξίδια, μονόκυκλα ή δικυκλα οχήματα κ.λπ.), τόνισε ότι επιχειρούν να καλύψουν το νομοθετικό κενό που υπάρχει στην κυκλοφορία τους αφού ήδη αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας.
Επεσήμανε ότι η χρήση αυτών των οχημάτων, μπορεί να μειώσει τη χρήση του ΙΧ και να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αναφερόμενος στα ειδικότερα ζητήματα για την κυκλοφορία τους , τόνισε ότι, επειδή μπορούν άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών να οδηγούν ΕΠΗΟ με ταχύτητα 25 χλμ/ω ( τροχοπέδιλα- τροχοσανίδες) και άνω των 12 ετών ποδήλατα και πατίνια, σε οδικό δίκτυο που οι επιτρεπόμενες ταχύτητες είναι 50χλμ/ω, να προβλεφθεί η Πιστοποίηση της δυνατότητας χρήσης ενός ΕΠΗΟ.
Επίσης, ζήτησε το όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές να μειωθεί από 50χλμ/ω σε 30χλμ/ω, όπως και το όριο της θεωρούμενης πεζής κίνησης για τα ΕΠΗΟ ή άλλου οχήματος να είναι μικρότερο των 6 χλμ/ω, την υποχρεωτική χρήση κράνους και την απαγόρευση του κινητού τηλεφώνου εν κινήσει, αφού αποσπά την προσοχή. Για το πρόβλημα της στάσης και των χώρων στάθμευσης των ΕΠΗΟ που εξυπηρετούν Άτομα με Αναπηρία τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες νομοθετικές προβλέψεις με βάση τις Προτάσεις των Συλλόγων Ατόμων με Αναπηρία.
Για επιμέρους ζητήματα του Νομοσχεδίου μεταξύ άλλων: Αναφέρει την πρόταση για την αναδρομική ισχύ της δυνατότητας συνέχισης της απασχόλησης του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών μετά την αίτηση συνταξιοδότησής του, και για όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση ή έχουν συνταξιοδοτηθεί για προφανείς λόγους ισονομίας, Ενώ για τη σύσταση Μητρώου Εποπτών ΚΤΕΟ από ιδιώτες Μηχανικούς Μηχανολόγους, έθεσε ερωτήματα προς τον κ. Υπουργό σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό ελεγκτών, τον φορέα και τον τρόπο Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης, για τη δυνατότητα ελέγχων από ήδη Πιστοποιημένους Φορείς ή για τη δυνατότητα εγγραφής σ’ αυτό μετά από πιστοποίηση και υπαλλήλων των αντίστοιχων Δημόσιων Υπηρεσιών, και ζήτησε διευκρινήσεις που δεν δόθηκαν, για την πρόβλεψη σύναψης προγραμματικών συμβάσεων του Υπουργείου Υποδομών με άλλους φορείς.
Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ισοδυναμιών αδειών οδήγησης, και χαρακτηριστικά σχετικά με την ισοδυναμία της κατηγορίας Β για οδήγηση δικύκλων οχημάτων, τόνισε “..Για εμάς προέχει η ασφάλεια και με αυτό το κριτήριο προτείνουμε:2-3 πρακτικά μαθήματα για την κατηγορία ΑΜ, και περισσότερα πρακτικά μαθήματα για την κατηγορία Α1, όπως και αντίστοιχη βεβαίωση ικανότητας οδήγησης από τον εκπαιδευτή, που θα έχει πιστοποιηθεί για την χορήγηση αυτής της βεβαίωσης, χωρίς επιβάρυνση των υπηρεσιών ή άλλη οικονομική επιβάρυνση του οδηγού. Αντίστοιχα μπορεί να υπάρξει κάποια μείωση στα χρονικά όρια ηλικίας και χρόνου απόκτησης διπλώματος…”
Κλείνοντας, τόνισε ότι το Κίνημα αλλαγής αναγνωρίζει τη σημασία της θεσμοθέτησης του νομοθετικού πλαισίου τόσο για τα ΣΒΑΚ , όσο και για την Μικροκινητικότητα, για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τη διευκόλυνση της μετακίνησης, και ψηφίζει επί της αρχής θετικά, ωστόσο, σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα περισσότερο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κινητικότητα, σε συνδυασμό με τους τοπικούς πολεοδομικούς σχεδιασμούς, τη χωροταξία και τις χρήσεις γης και το γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής. Ενώ στις επιμέρους διατάξεις ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει σύμφωνα με τις απόψεις και τις προτάσεις που διατύπωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ