Αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος Άρτας της ΑΔΕΔΥ, με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του νομού, με την παρουσία και του γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στα ΚΥ Βουργαρελίου και Άνω Καλεντίνης.
Στο Βουργαρέλι
Στο Βουργαρέλι, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, δηλαδή ο διευθυντής του και οχτώ αγροτικοί γιατροί. Είναι αυτοί που καλούνται να εφημερεύουν καθημερινά, να καλύπτουν τις ανάγκες των περιφερειακών ιατρείων αλλά και τις αντίστοιχες εφημέρευσης του νοσοκομείου Άρτας.
«Αντίστοιχη – τονίζεται – είναι και η κατάσταση στο υπόλοιπο προσωπικό με εμβληματικό το νοσηλευτικό τμήμα όπου υπάρ- χουν μόνο εφτά νοσηλευτές και τον τομέα καθαριότητας που καλύπτεται με δυο εργαζόμενες σε εργολάβο καθαρίστριες με συμβάσεις τριών ωρών και αμοιβές της τάξης των 200 ευρώ.
Δεν έχει προκηρυχτεί καμιά θέση ειδικευμένου γιατρού εδώ και χρόνια, δεν έχει έρθει ούτε καν επικουρικό προσωπικό από τις περίφημες προσλήψεις του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες του διευθυντή και των εργαζόμενων, όπως και των κατοίκων της περιοχής. Πλήρης εγκατάλειψη!
Αλλά δεν είναι το μόνο ΚΥ που λειτουργεί μ’ αυτούς τους όρους. Και στο ΚΥ Αγνάντων δεν είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση. Αυτή είναι η εικόνα εδώ και πολλά χρόνια!
Πώς είναι δυνατόν να μπορεί να φέρει εις πέρας τον ρόλο της η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;
Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει και σαν εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες του πληθυσμού ένα ΚΥ που δεν έχει προσωπικό, όταν έχει αφεθεί στη μοίρα του εκεί στα ορεινά Τζουμέρκα; Ποιός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας και τον εμβολιασμό;
Ποιός είναι ο σχεδιασμός της για την λειτουργία και τον ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;».
Στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης
Ακολούθως έγινε επίσκεψη στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης όπου η αποστολή συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα.
«Ο κοινός παρονομαστής των επισκέψεων-υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση- ήταν ένας: Εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, προβληματικές υποδομές, υποχρηματοδότηση.
Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται και το εμβολιαστικό σχέδιο. Όμως οι ηλικιακές ομάδες 75 έως 79 και άνω του πληθυσμού του νομού μας, αδυνατούν να κλείσουν ραντεβού καθώς δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέχρι και τον Μάρτιο.
Τα εμβολιαστικά κέντρα του νομού γι’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι μόλις τρία και μόνο στην πόλη της Άρτας και τα τρία. Πράγμα που πέρα από το γεγονός ότι δεν επαρκούν σε πλήθος για να καλύψουν τις ανάγκες εμβολιασμού, λειτουργεί και παντελώς αρνητικά για την πρόσβαση σ’ αυτά πολιτών του ορεινού και πεδινού όγκου του νομού που αναγκαστικά πρέπει να έρθουν στην πόλη για να εμβολιαστούν.
Άραγε πως θα έρθουν; Με ποιο τρόπο, εν μέσω lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας, με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και χωρίς καμία πρόνοια από την πλευρά του κράτους και της πολιτείας για την κατάσταση αυτή;
Ταυτόχρονα ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 60 έως 64 για όλο τον πληθυσμό του νομού από 15 Φεβρουαρίου γίνεται στο ΚΥ Άνω Καλεντίνης, στο ΚΥ Φιλιππιάδας (και ίσως και στο ΚΥ Αγνάντων). Ωραίος σχεδιασμός! Οι υπερήλικες πρέπει πάση θυσία να έρθουν στην πόλη για να εμβολιαστούν, ενώ οι 60άρηδες πρέπει να πάνε στην Άνω Καλεντίνη και στην Φιλιππιάδα. Πραγματικά εντυπωσιακό!
Και όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στο νομό για να καλυφτούν οι ανάγκες του πληθυσμού, γιατί τα εμβόλια έρχονται με το σταγονόμετρο λόγω της συμφ- ωνίας των πολιτικών της ΕΕ και της χώρας στο ζήτημα αυτό, γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σχεδόν διαλυμένη».
Ανεπάρκεια…
Σχολιάζοντας τα επισυμβαίνοντα, αναφέρουν: «Η πανδημία και τα προβλήματα στην διαχείρισή της, ανέδειξαν τις ανεπάρκειες και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα δημόσια συστήματα υγείας εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Στην Ελλάδα εκείνο που αναδείχθηκε, με εμφατικό τρόπο, ήταν η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμε- τώπιση της πανδημίας. Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και απαξίωσή της, οδήγησαν στο να μη μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της, με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και της σημερινής».
…και ανυπαρξία
Περαιτέρω τονίζουν: «Οικογενειακός γιατρός και Ομάδα Υγείας ανύπαρκτοι, γιατροί ειδικοτήτων δυσεύρετοι, Κέντρα Υγείας κλειστά ή σε υπολειτουργία, την ώρα που οι ιδιώτες, και σ’ αυτόν τον τομέα, θησαυρίζουν, καθώς οι ασθενείς, οι πολίτες, αναγκαστικά και βιαίως, στρέφονται προς αυτούς, πληρώνοντας ακριβές υπηρεσίες.
Οι επιλογές αυτές δεν είναι τυχαίες, αφού οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν επιλέξει τις υπηρεσίες αυτές να τις δώσουν «δώρο» στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος απέχει προκλητικά από την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο στην περίοδο της πανδημίας αλλά και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι πολίτες να πληρώνουν ακριβά για ιατρικές υπηρεσίες στους ιδιώτες αλλά και για διαγνωστικές εξετάσεις, κυρίως, στα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα».
Επίλογος
Επίλογος: «Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με τους τοπικούς μαζικούς φορείς, τις Δημοτικές Αρχές και τις Δημοτικές Παρατάξεις, να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αγωνιστούμε για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και για την ανάπτυξη μιας Δημόσιας και Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απόλυτα αναγκαίας για την υγεία του λαού».
Το κείμενο για το Νομαρχιακό
Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ, υπογράφουν ο πρόεδρος Λεωνίδας Γεωργούσης και η γραμματέας Βάσω Αμπελογιάννη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ