Τις δυσμενείς συνθήκες, κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, για όσες βέβαια είναι ανοιχτές, καθώς και την αβεβαιότητα για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του Νομού Πρέβεζας κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα.
Η τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος του Νομού Πρέβεζας αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί από τον κ. Μπάρκα και έχουν στόχο την επικαιροποίηση των θεμάτων που αφορούν στον εμπορικό κόσμο του Νομού Πρέβεζας, ώστε τα πορίσματα των πρωτοβουλιών αυτών να αποτελέσουν τη βάση για μια σειρά δράσεων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τα αρμόδια Υπουργεία. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων του Καναλλακίου, της Φιλιππιάδας και της Πάργας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας και ο Πρόεδρος των Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Πρέβεζας.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, αυτό που επιδεινώνει τους όρους λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, όχι μόνο του Νομού, αλλά ευρύτερα στη χώρα, είναι η έλλειψη ρευστότητας και η συσσώρευση χρεών από την παρατεταμένη υπολειτουργία της αγοράς. Όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται να επανέλθει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν τουλάχιστον μέσα στην πανδημία και ταυτόχρονα να υπάρξει μια πρόνοια θετικής αντιμετώπισης, μέσω κάποιας έκπτωσης, σε όσους είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, έχει κατατεθεί πρόταση για ανακατεύθυνση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τομέων που έχουν χαμηλή απορροφητικότητα, σε προγράμματα που θα ενισχύσουν άμεσα το εμπόριο και ειδικότερα την εστίαση και το λιανικό εμπόριο, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αυτούς τους κλάδους που δοκιμάζονται βαρύτατα. Ανάλογη κίνηση θα υποβοηθούσε τόσο στη στήριξη των θέσεων εργασίας, όσο και στην τόνωση της ρευστότητας, γιατί είναι απαραίτητο οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν τα κεφάλαια να ανοίξουν όταν το επιτρέψει η πολιτεία. Γιατί μέχρι σήμερα, με τα μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία, με κύριο εκείνο της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι αμφίβολο, όπως επισημαίνει η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν με αξιώσεις τις επιχειρήσεις τους όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι το κορυφαίο που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι από τον μειωμένο κατά 50% τζίρο σε σχέση με πέρυσι που εμφάνισε το εμπόριο, το 80% αυτού κατευθύνθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες επιπλέον τυγχάνουν και θετικής αντιμετώπισης ως προς τη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες, ακριβώς λόγω του μεγέθους τους. Αντίθετα, οι μικρές επιχειρήσεις φυτοζωούν. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ώριμη η πρόταση της μη επιστροφής ενός μεγάλου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και η διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια, όπως το σύνολο των κοινοτικών χωρών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημοσιονομική επέκταση το διάστημα αυτό με σκοπό τον μετριασμό των δυσμενών συνθηκών στην οικονομία από την πανδημία.
Με τη σειρά του ο κ. Μπάρκας, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την ανταπόκριση στο κάλεσμά του, σημείωσε ότι οι παραπάνω προτάσεις θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τα αρμόδια Υπουργεία, ενώ παράλληλα είναι δυνατόν να αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης πρότασης για τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας.