Ροτορούα. Στη χώρα των Μαορί και της γεωθερμίας
Αναχώρηση για Ροτορούα σε απόσταση 200 χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι πεδινό και λοφώδες. Συνεχές πράσινο, λιβάδια και λίγες καλλιέργειες. Πολλά κοπάδια με αγελάδες να βόσκουν αλλά και άλογα πολύ καλής ράτσας που τα πουλάνε για αγώνες.
Η Νέα Ζηλανδία είναι σκηνικό για πολλές κινηματογραφικές παραγωγές όπως «Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών», το Game of thrones και το Hobbit. Πλησίον του δρόμου βρίσκεται ένα χωριό με τα σκηνικά του Hobbit. Διοργανώνονται επισκέψεις, γεύματα κτλ, με συμμετοχή 90 δολαρίων ανά άτομο.
Στην είσοδο της Ροτορούα πραγματοποιούμε επίσκεψη σε μικρό βοτανικό κήπο με ερπετά και πουλιά της ντόπιας πανίδας. Μοναδικό το Κιού, ένα νυκτόβιο πουλί στο μέγεθος κοτόπουλου που είναι υπό εξαφάνιση. Πολλοί φωνάζουν τους Νεοζηλανδούς Κιού.
Πηγαίνουμε με τελεφερίκ σε ψηλό σημείο στην πλαγιά του βουνού για φαγητό, φωτογραφίες και βίντεο. Η πόλη Ροτορούα με 120.000 κατοίκους είναι δίπλα σε λίμνη όπου πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν κρατήρας ηφαιστείου. Σήμερα είναι λουτρόπολη (περίπου όπως τα Καμένα Βούρλα) και προσελκύει πολύ ιαματικό τουρισμό.
Μικρή βόλτα στην πόλη, όπου σε κεντρική πλατεία βρίσκεται ένας χώρος των Μαορί με την χαρακτηριστική όψη και απέναντι η καθολική εκκλησία. Ενδιαφέρον ο διάκοσμος της εκκλησίας με πολλά στοιχεία από τους Μαορί και ένας Χριστός σε τζάμι με την χαρακτηριστική μπέρτα των φυλάρχων Μαορί. Εμφανής η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην πόλη με πολλά σημεία να βγάζουν ατμούς.
Επίσκεψη στο γεωθερμικό πάρκο όπου και ο μεγαλύτερος πίδακας γκέιζερ του Νότιου ημισφαιρίου. Καθημερινά κάποιες ώρες το ύψος του πίδακα είναι 2έως 3 μέτρα, όμως κάποιες φορές φθάνει και τα 20 μέτρα. Πλησίον υπάρχει λάκκος με αναβράζουσα λάσπη από τα αέρια που εκφεύγουν από το έδαφος.
Χοροί των Μαορί
Στον ίδιο χώρο στη συνέχεια παρακολουθήσαμε παράσταση με χορούς των Μαορί. Τελετουργικό στην είσοδο εμείς δήθεν ως επισκέπτες κάποιου φυλάρχου. Εντυπωσιακός ο χορός Χάκα που τον τραγουδούσαν και χόρευαν πριν τις μάχες. Πολεμικές κινήσεις, αγριεμένα πρόσωπα, η γλώσσα έξω (δείγμα επικοινωνίας). Τον χορό αυτό συνηθίζουν να χορεύουν οι ομάδες της Νέας Ζηλανδίας πριν τους αθλητικούς αγώνες.
Στη Νέα Ζηλανδία διάβασα και ένα από τα γνωστά Νεοζηλανδέζικα μυθιστορήματα «ΧΑΚΑ» της Καρόλ Φερέ. Συναρπαστικό ανάγνωσμα με αστυνομική πλοκή και φόντο τα πανάρχαια βίαια τελετουργικά έθιμα των Μαορί.
Νότιο Νησί Κουίνσταουν
Πρόκειται για την πιο παραθεριστική πόλη του Νότιου Ημισφαιρίου.
Πρωινή πτήση από το αεροδρόμιο του Ώκλαντ προς το Κουίνσταουν περίπου δυο ώρες. Από το αεροπλάνο η εικόνα του νότιου νησιού είναι εντελώς διαφορετική. Ψηλά και απότομα βουνά, λίμνες μακρόστενες, καταπράσινες κοιλάδες. Το νότιο νησί είναι μεγαλύτερο σε έκταση από το βόρειο και πολύ αραιοκατοικημένο. Έχει μόλις το 1 από τα 5 εκατομμύρια κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας.
Η Κουίνσταουν είναι παραθεριστική πόλη (μαζί με την γύρω περιοχή περίπου 30.000 κάτοικοι). Έχει τουρισμό ολόκληρο το χρόνο χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι χτισμένο στο άκρο μιας μακρόστενης λίμνης μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων και μέγιστου πλάτους 3 χιλιόμετρα και πρόκειται για τις πιο χαρακτηριστικές λίμνες της περιοχής.
Επίσκεψη σε παλαιό χωριό χρυσοθήρων (1860-1870) σε απόσταση 8 χιλιομέτρων. Σήμερα έχει την εικόνα των σπιτιών της χρυσοθηρίας ανακαινισμένα και αρκετή τουριστική κίνηση. Στη διαδρομή κάνουμε στάσεις σε μικρή εξαιρετική λίμνη και σε ποτάμι με γιαλό που μοιάζει με τον Άραχθο, με δραστηριότητες ράφτιγκ και καταλύματα για διαμονή.
Το Κουίνσταουν ονομάζεται και πρωτεύουσα της περιπέτειας εξαιτίας των άνω των 30 δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει. Θεωρείται το καλύτερο παραθεριστικό κέντρο του Νότιου Ημισφαιρίου.
Εθνικό Πάρκο Φιόρντλαντ-Μίλφορντ
Στα φιόρδ του νότιου Ημισφαιρίου, κάνουμε διαδρομή 280 χιλιομέτρων σε περίπου 4,5 ώρες κατά μήκος κοιλάδων με λιβάδια, βοσκοτόπους και εκατέρωθεν ηφαιστειογενή βουνά.
Δρόμος 1+1 λωρίδων σε καλή κατάσταση, στο μεγαλύτερο μήκος σε πεδιάδα και ο υπόλοιπος σε ορεινή διαδρομή. Εντυπωσιακό είναι το ετήσιο ύψος βροχής που φτάνει τα 5.000 χιλιοστά (στην Αθήνα είναι 400) και στην περιοχή του Μίλφορντ φθάνει τα 7.000. Βλέπουμε πολλά ζώα στα λιβάδια εκατέρωθεν του δρόμου, όπως πρόβατα, αγελάδες και πολλά ελάφια σαν γαϊδουράκια χωρίς κέρατα.
Το δεύτερο μισό της διαδρομής βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο Φιόρντλαντ. Πρόκειται για μεγάλη περιοχή του ΝΔ άκρου του νησιού που θυμίζει έντονα Νορβηγία με πολλά φιόρδ και στενόμακρες λίμνες. Η διαδρομή στο πάρκο συνεχίζεται σε δάσος που διακόπτεται από ξέφωτα δίπλα σε λίμνες. Στάσεις για φωτογραφίες και σε δύο θέσεις για μικρή πεζοπορία 10 έως 15΄ σε μονοπάτια.
Περίπου 20 χιλιόμετρα πριν το τέρμα στο Μίλφορντ, αντικρύζουμε τούνελ μήκους 1.200 μέτρων. Η κατασκευή του άρχισε το 1935 και ολοκληρώθηκε το 1953 με πολλές διακοπές εξαιτίας ατυχημάτων από χιονοστιβάδες. Μετά τις σήραγγες η διαδρομή είναι κατηφορική με ελιγμούς κατάφυτη από ψηλά δένδρα (οξιές κτλ). Διασταύρωση με ποταμάκια και ρυάκια με κρύο καθαρό νερό.
Το λιμανάκι του Μίλφορντ βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου φιόρδ. Τα φιόρδ δημιουργήθηκαν στην εποχή των παγετώνων από το λιώσιμο των πάγων και εμφανίζονται σαν λίμνες με γλυκό νερό. Έτσι και σήμερα το νερό τους είναι γλυκό και μόνο προς την είσοδο από τη θάλασσα υφάλμυρο. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκαν και οι πολλές μακρόστενες λίμνες που συναντάμε μεταξύ των βουνών.
Η βόλτα με το καραβάκι μέχρι την είσοδο του φιόρδ (περίπου 20 χιλιόμετρα) και επιστροφή συνολικά 1 ώρα και 45 λεπτά. Το πλάτος του φιόρδ είναι 100 έως 300 μέτρα με εκατέρωθεν κατακόρυφους βράχους με βλάστηση. Σε δύο σημεία στις απέναντι όχθες υπάρχουν ομάδες από 20 έως 30 φώκιες.
Σε ολόκληρο το μήκος βλέπουμε πολλά νερά από τις δύο πλευρές. Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί είναι δύο καταρράκτες από τις εκατέρωθεν πλευρές με αρκετό νερό και ύψος πάνω από 100 μέτρα.
Σ’ ολόκληρη την διαδρομή ο ουρανός είναι καταγάλανος και λαμπρός ο ήλιος, πράγμα σπάνιο επειδή συνήθως βρέχει και έχει ομίχλες. Ο ίδιος καιρός ολόκληρη τη μέρα σ’ ολόκληρη τη διαδρομή. Στην επιστροφή επίσκεψη σε φάρμα με αλπάκα, καμηλοειδή πρόβατα που μοιάζουν με τα λάμα των Άνδεων.