Από το σχεδιασμό στην πράξη φαίνεται ότι προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να εξετάσει άμεσα ο ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για το χρόνο που χρειάζεται να μεσολαβήσει σ’ ένα σχολικό συγκρότημα όταν προκύπτει θετικό περιστατικό. Το ζήτημα έχουν θέσει εμπλεκόμενες αρχές, ακόμη και γονείς προς τον «Τ», τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από τη μερική αναστολή των τμημάτων σε περιπτώσεις θετικών περιστατικών σε σχολικές μονάδες, απαιτείται να δίνεται χρόνος τουλάχιστον μιας ημέρας με κλειστό όλο το σχολείο.
Τα όποια θετικά μοριακά τεστ διενεργούνται σε ύποπτα περιστατικά, τις περισσότερες φορές γίνονται γνωστά απογευματινές ή βραδινές ώρες. Οπότε οι διαδικασίες αναγκαστικά αρχίζουν να εκτυλίσσονται το ίδιο βράδυ με ιχνηλάτηση από την Διεύθυνση Υγείας, εξέταση των χώρων και σχετική γνωμάτευση για την μερική ή ολική αναστολή.
Ακολούθως για ανάλογη απόφαση βάση της γνωμάτευσης από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και αν πρόκειται για αναστολή τμημάτων πρέπει να αναλάβει συνεργείο απολύμανσης, ενόσω το πρωί αρχίζουν να προσέρχονται μαθητές των άλλων τμημάτων. Αυτό δυσκολεύει και τα συνεργεία καθαρισμού. Επιπροσθέτως, τίθεται θέμα ψυχολογίας των μαθητών. Για τους λόγους αυτούς δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον για μια ημέρα θα πρέπει το σχολικό συγκρότημα να κλείνει εξ’ ολοκλήρου.
Το ζήτημα αυτό υπογράμμισε προς τον «Τ» και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Χριστόφορος Σιαφάκας, ο οποίος επισήμανε ότι «Θα πρέπει να εξετάσει ο ΕΟΔΥ το πρωτόκολλο παρέμβασης. Να γίνεται μια ημέρα μάθημα με τηλεκπαίδευση για όλο το σχολείο, ώστε να ολοκληρώνεται η απολύμανση σ’ όλο το κτίριο με άνεση».