Ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Σπ. Λιβανός, απάντησε στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας στις 29-12-2020 και αφορούσε στην στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών της ΠΕ Άρτας.
Πριν την Ερώτηση αυτή, ο κ. Γκόκας είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό κ. Μ. Βορίδη, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 3-12-2020. Επίσης στις 5 Φεβρουαρίου κατέθεσε νέα Ερώτηση για την δραματική κατάσταση των εσπεριδοειδών, με βάση και τα νέα προβλήματα που αφορούν στη μειωμένη ζήτηση, τις χαμηλές τιμές αλλά και τις ζημιές στην παραγωγή και των πορτοκαλιών
Ειδικότερα, ο κ. Γκόκας, στην τότε Ερώτησή του, τόνιζε την απόγνωση των παραγωγών μανταρινιών, ειδικότερα των παραγωγών της ποικιλίας Κλημεντίνη, αφού η παραγωγή έμενε αδιάθετη και το αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων ήταν περιορισμένο. Επίσης, επεσήμαινε ότι υπάρχουν καταστροφές στις καλλιέργειες από την ανάπτυξη μυκήτων, λόγω των βροχοπτώσεων, αλλά και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.
Για τους λόγους αυτούς, ζητούσε από τον τότε αρμόδιο Υπουργό,κ. Βορίδη, απαντήσεις για τις μέχρι τότε ενέργειές του αλλά και σε ποιές ενέργειες σκόπευε να προβεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραγωγών μανταρινιών και την οικονομική ενίσχυσή τους, καταθέτοντας σειρά ειδικών ερωτημάτων.
Για όλα αυτά, δόθηκε η υπ’ αριθμ. Πρωτ.: 1577/363455 Απάντηση του σημερινού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανού. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι πράγματι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Άρτας, κατά το έτος 2020 οι τιμές των μανταρινιών – κλημεντίνες παρουσίασαν απότομη πτώση από 0,40€/κιλό σε 0,25 €/κιλό λόγω μειωμένης ζήτησης, ενώ κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του έτους 2019 η διακύμανση της τιμής ήταν πιο ομαλή.
Επιπλέον,κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον θετικό και ουσιαστικό ρόλο των Οργανώσεων Παραγωγών και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, αλλά δεν εξειδικεύει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους. Ενώ γίνεται αναφορά και στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά γενικότερα θέματα του πρωτογενή τομέα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.
Επίσης στην απάντηση, υπάρχει περιγραφή για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που προβλέπονται.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν σε εσπεριδοκαλλιέργειες (κλημεντίνες) της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Άρτας λόγω των βροχοπτώσεων ,τονίζει ότι αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α . Ενώ για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛ.Γ.Α., με βάση τα νέα δεδομένα ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής, δεν αποσαφηνίζεται το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα τεθούν οι βάσεις για την κάλυψη νέων κινδύνων από τον ΕΛ.Γ.Α., με αναμόρφωση του Κανονισμού,και ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπόνησης μελετών που επεξεργάζονται τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι ζημιές από ασθένειες δύναται να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, υπό τους όρους όμως και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και στις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας . Η διαδικασία αυτή, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι χρονοβόρα και συνήθως όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Για το ζήτημα της ένταξης των παραγωγών σε ενισχύσεις και αξιοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το De minimis , αναφέρεται γενικά στις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο σχετικό Κανονισμό.
Ενώ για τις περιπτώσεις κατά παρέκκλιση χορήγησης εθνικής ενίσχυσης που επιτρέπεται από τις Ενωσιακές διατάξεις, η Απάντηση αναφέρει ότι , αυτές, εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη βάση προσκομιζόμενων στοιχείων από τους ενδιαφερομένους, ώστε να ληφθούν, εάν απαιτείται, μέτρα.
Μετά την απάντηση αυτή, και την κινητοποίηση των αγροτών στην Άρτα, την Παρασκευή 12-2-2021, ο κ. Γκόκας Δήλωσε :
“Μετά από δυόμιση μήνες, οι απαντήσεις του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραμένουν γενικές και αόριστες, ως προς το βασικό ζητούμενο που είναι η ενίσχυση των παραγωγών και η στήριξη του εισοδήματός τους, για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους και για τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν.
Έχω ζητήσει και με την τελευταία Ερώτησή μου συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα για τα μανταρίνια, και πλέον και για τα πορτοκάλια. Μέτρα όμως στήριξης των αγροτών της Άρτας δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι του Νομού μας βρίσκονται σε απόγνωση. Το κόστος παραγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και την κτηνοτροφία είναι ήδη υψηλό και αυξάνεται συνέχεια. Το κόστος των ζωοτροφών σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι τιμές και στα αγροτικά προϊόντα, μανταρίνια και πορτοκάλια, και στα κτηνοτροφικά προϊόντα, είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Επιπλέον στα εσπεριδοειδή δεν υπάρχει ζήτηση, ενώ οι καιρικές συνθήκες έφεραν ασθένειες και καταστροφή των προϊόντων.
Τα προβλήματα για τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα είναι προβλήματα όλου του Νομού μας.
Το Υπουργείο καθυστερεί. Δεν αρκούν γενικόλογες διαπιστώσεις και αναφορές. Δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα που υπάρχει. Τα στοιχεία υπάρχουν, είναι δεδομένα. Πρέπει άμεσα το Υπουργείο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, για την επιβεβλημένη κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων της Άρτας, και της στήριξης τους εισοδήματός τους.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ