Είναι τιμητικό για το Κέντρο Υγείας Άρτας (στο Παλαιό Νοσοκομείο) να στήνεται διπλό εμβολιαστικό κέντρο κατά του κορονοϊού. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για περιφερειακό Κέντρο που αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του πληθυσμού του νομού μας, αλλά ουδόλως τιμητικό για τους αρμοδίους να στερούν από αυτό, το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία νοσηλευτικό προσωπικό.
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στο Παλαιό Νοσοκομείο (20 Ιανουαρίου 2021), οκτώ νοσηλεύτριες/ες πήραν «φύλλο πορείας» από το Κέντρο, ενώ προσελήφθησαν, έστω με δικαστική απόφαση, εννέα γιατροί. Κατά συνέπεια, το Κέντρο ενισχύεται με περισσότερες ειδικότητες, οι νέοι γιατροί χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό για την εξέταση των ασθενών, ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα απαιτεί σχεδόν 20 άτομα υγειονομικό προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης μόνο για τους εμβολιασμούς (6ήμερη λειτουργία 7πμ έως 10μμ).
Οι νέες αποσπάσεις μοιάζει να συνεχίζουν το πρόγραμμα… ανακύκλωσης του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς προηγήθηκε η επάνοδος 10 νοσηλευτριών που είχαν μετακινηθεί το καλοκαίρι για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Ωστόσο αυτή τη φορά το Κέντρο Υγείας (Παλαιό Νοσοκομείο) έχει επιπλέον υποχρεώσεις: Μοριακά και rapid τεστ, δύο (ουσιαστικά) εμβολιαστικά κέντρα, εργαστήρια (καλύπτει ανάγκες του Νοσοκομείου καθώς και των Κέντρων Υγείας Αγνάντων, Βουργαρελίου και Άνω Καλεντίνης), ενώ απουσιάζει και διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα την διαχείριση να την κάνουν νοσηλευτές…
Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός θα ήταν μια αποδεκτή εξήγηση, σύμφυτη εξάλλου με την «κυβέρνηση των αξίων», αν νοσηλευτικό προσωπικό από άλλες υγειονομικές δομές δεν μετακινούνταν, αδιαφανώς, προς διοικητικές θέσεις και εάν η επιλογή των προς μετακίνηση δεν είχε και το στοιχείο της εκδίκησης ή της κομματικής εμπάθειας. Αν όλα γινόταν στο φως της ημέρας…
Το υπουργείο Υγείας και την 6η ΥΠΕ πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τις αναγκαίες δομές της χώρας, ενισχύοντας τους άξιους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές. Σε μια σύγχρονη πολιτεία, πόσο μάλιστα όταν έχει να αντιπαλέψει πανδημία, δεν χωρούν διαχωρισμοί, αλληλοϋπονομεύσεις και κομματικές τρικλοποδιές.
Η εθνική-υγειονομική βόμβα του κορονοϊού αντιμετωπίζεται επιτυχώς για την κοινωνία μας μόνο με κονδύλια, νέο προσωπικό και αναγνώριση του ρόλου των γιατρών και νοσηλευτών (οικονομική ενίσχυση, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά κα).
*Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος, γραμματέας Τομέας Εργασίας του ΚΙΝΑΛ