Eνα φρέσκο νερό, μια κρυστάλλινη φωνή στο λαϊκό μας τραγούδι. Τοποθετεί τον εαυτό της στην κλίμακα της λαϊκής τραγουδίστριας, που πλέκει με τη φωνή της δεξιοτεχνικά τα λαϊκά και τα ρεμπέτικα άσματα.
Η Ανατολή είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που είχαν την τύχη να φοιτήσουν στο μαργαριτάρι της πόλης μας: το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Επικοινωνήσαμε μαζί της, μας άνοιξε την καρδιά της, έψαξε πολύ να βρει λέξεις, να τις βάλει στη σειρά για να εκφράσει δυνατά το μέσα της. Κουβαλά εικόνες αναλλοίωτες από την Άρτα, στιγμές ιέρειες, μνήμες γλυκές. Αγάπησε τον τόπο μας, έκανε πολλές φιλίες, έζησε τα πιο ανέμελα χρόνια της, νοτίστηκε από τον Άραχθο και χόρτασε αρώματα από ανθισμένες πορτοκαλιές. Θυμάται μια Άρτα ζωντανή με πολλές μουσικές γωνιές, στις οποίες το ρεμπέτικο είχε τον πρώτο λόγο. Δεν ξεχνά τις γιορτές της πόλης που της φέρνουν πολλή νοσταλγία.
Έδωσε βαρύτητα στο μάθημα της φωνητικής, συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς και διδάχθηκε από εξαιρετικούς καθηγητές. Ονομαστικά ξεχώρισε τους Γιώργο Κοκώνη, Μαρία Ζουμπούλη, Δημήτρη Μυστακίδη, Μιχάλη Καλιοντίδη, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Μανώλη Πάππο και, από τους δικούς μας, τον Γιώργο Φλούδα και τον Χρήστο Σιάννα. Όλοι ανεξαιρέτως μοίρασαν γνώσεις και αγάπη στους συνεργάτες και μαθητές τους, έκαναν το καλύτερο δυνατό με σκοπό να μυήσουν τα παιδιά στα μυστικά της μουσικής και να ταυτιστούν μαζί της. Και δεν είναι τυχαίο -όπως αναφέρει- που σε κάθε ορχήστρα πανελλαδικά υπάρχουν μέλη της που πέρασαν από το πρώην ΤΕΙ Άρτας.
Ηπειρώτισσα από μάνα και με πατέρα καταγωγής εκ Πόντου, βρήκε από μικρή το δρόμο της και τον εαυτό της. Σπουδαία καλλιτέχνης χωρίς φτιασίδια, υπηρετεί με συνέπεια τα παλιά καλά τραγούδια και μας τα σερβίρει σαν υπέροχο γλύκισμα. Και σε καινούργια που συμβαδίζουν με το ύφος της μια χαρά τα πάει. Τα αποδίδει με το σεβασμό που τους πρέπει, βάζει την προσωπική της σφραγίδα, τον τόνο, το ταλέντο της. Με μια ιδιαίτερη χροιά η φωνή της εκπέμπει σοβαρότητα, ζεστασιά και ευγένεια.
Κάνει σε κάθε της εμφάνιση γιορτή τη μουσική. Οι ξεχωριστές της ερμηνείες πλημμυρίζουν τον κόσμο με συναισθήματα και πλάθουν προσωπικούς μύθους. Ντύνει φωνητικά τραγούδια μεγάλων συνθετών, που κουβαλούν αλήθειες, πάθη, αγωνίες, έρωτες, νοσταλγίες ενός ολόκληρου λαού. Ο κόσμος που τη στηρίζει και την ακολουθεί όλο πληθαίνει. Έγινε η αγαπημένη του και δημιούργησε μια ερωτική σχέση μαζί της.
Η κουβέντα μας επεκτάθηκε στα μουσικά σχολεία, τα ωδεία και το μέλλον των παιδιών που θέλουν τη μουσική να την κάνουν επάγγελμα. Χαίρεται πολύ για την επιλογή τους, αν και η δουλειά αυτή -όπως είπε- κρύβει πολλές δυσκολίες.
Οι πληγές του κλάδου από την πανδημία είναι τεράστιες: εκτός από τον οικονομικό μαρασμό, χάθηκε και η ζωντανή επαφή του καλλιτέχνη με τον κόσμο του. Είναι αισιόδοξη, ωστόσο, και περιμένει πώς και πώς να ανταμώσει το κοινό της που τόσο της λείπει! Ευτυχώς για μας, γιατί υπάρχει το ΥouTube, που είναι γεμάτο από τραγούδια της.
Μωρέ, πώς περνάνε έτσι τα χρόνια και δεν κάνουν και καμιά στάση… Σαν χθες μας φαίνεται, νεαρή φοιτήτρια η Ανατολή με τη φωτεινότητα, το ζωηρό βλέμμα και το σεμνό παράστημα τότε, να τραγουδά στο «Κονάκι» των Κωστακιών και να τη συνοδεύουν το βιολί του Γιώργου Φλούδα, το μπουζούκι του Χρήστου Σιάννα, το ακορντεόν του Χρηστάκη και τα άλλα όργανα. Από τότε αυτή η λαϊκή ερμηνεύτρια μάς συνήθισε να μοιράζει υποκλίσεις από σκηνής και ευχαριστίες. Της τα ανταποδίδουμε μ’ ένα χειροκρότημα από καρδιάς!

Ποια είναι
Η Ανατολή Μαργιόλα γεννήθηκε στην Καβάλα, με καταγωγή από τα Γιάννενα και τον Πόντο. Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι. Σπούδασε παραδοσιακό τραγούδι στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Εκεί γνώρισε τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Μανώλη Πάππο, και άρχισε η συνεργασία τους, που μετρά 12 ολόκληρα χρόνια.
Το 2008 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τραγούδησε σε μουσικές σκηνές της πόλης στο πλευρό καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Νίκος Τατασόπουλος, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Κώστας Δουμουλιάκας, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος κα. Συμμετείχε σε δισκογραφικές δουλειές του Γιώργου Νταλάρα και του Δημήτρη Αποστολάκη. Τραγούδησε διασκευές παραδοσιακών και ρεμπέτικων τραγουδιών στους δίσκους των μουσικών ομάδων «Εμπειροτέχνες» και «Λωξάντρα», που πειραματίζονται φέρνοντας ήχους της παράδοσης στο σήμερα.
Η συνεργασία της με τον Βαγγέλη Κορακάκη αποτέλεσε ξεχωριστή στιγμή στη μουσική της πορεία: εκτός από τις επιτυχημένες ζωντανές τους εμφανίσεις, η συνεργασία τους άφησε και δισκογραφικό αποτύπωμα. Το 2012 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Χωματόδρομος», στον οποίο η Ανατολή τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση τα τραγούδια «Ένα χτύπημα ακόμα», «Κουράζονται οι αγάπες» και «Νύχτα βαριά». Το 2015, με πρόσκληση του Θέμη Καραμουρατίδη, τραγούδησε επανεκτελέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη για την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη.
Το 2016 έκανε άλλη μια συμμετοχή στον κινηματογράφο, στην ταινία «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, με μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η ταινία αποτέλεσε την αφορμή για συναυλίες με τη συνθέτρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το 2019 συνεργάστηκε με την Φωτεινή Βελεσιώτου στη μουσική παράσταση «Μούσες του Ρεμπέτικου». Λίγους μήνες αργότερα, με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, παρουσίασε στο Σταυρό του Νότου την παράσταση «Λαϊκό Μαγαζί», μία συνομιλία μεταξύ του μεταπολεμικού λαϊκού τραγουδιού και των νέων τραγουδιών των μελών της ομάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ