Από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιαδή, δόθηκε η υπ’ αριθμ.: 3302/13-01-2021, απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας στις 14-12-20.
Με την ερώτησή του ο κ. Γκόκας είχε μεταφέρει την αγωνία και την απόγνωση των εργαζομένων και των επαγγελματιών του εμπορικού κόσμου που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση μετά από τα συνεχιζόμενα απαγορευτικά και τη μέθοδο του click away, που απευθυνόταν ουσιαστικά στα λίγα και μεγάλα πολυκαταστήματα. Επιπλέον ανέφερε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση, χωρίς να δίνει η Κυβέρνηση καμία προοπτική ουσιαστικής ενίσχυσης του κλάδου.
Στην απάντηση της Ερώτησης, ο κ. Υπουργός διαβίβασε σχετικά έγγραφα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Στο υπ. αριθμ.: 239946/22-12-20 έγγραφο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτυπώνεται και με νούμερα η πενιχρή στήριξη των επιχειρήσεων του Νομού Άρτας, όπου από το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν εγκριθεί μόνο 55 περιπτώσεις σε σχέση με τις 12.874 της Επικράτειας και όσον αφορά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) οι εγκριθείσες επιχειρήσεις είναι 106 σε σχέση με τις 19.060 της Επικράτειας.
Στη συνέχεια από το υπ. αριθμ.: 137365/ 23-12-20 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ ενημερώνουν τον κ. Γκόκα για τα ποσά που διατέθηκαν, μέσω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από την αρχή της πανδημίας, που βέβαια έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανατροφοδότηση των πόρων.
Επιπρόσθετα στο υπ. αριθμ.: 138604/29-12-20 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή τον πληροφορούν ότι ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατέφυγαν στο κλείσιμο των καταστημάτων και αργότερα στη μέθοδο του click away, χωρίς όμως να εξηγείται πως θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτές τις μεθόδους οι μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας. Ερωτήματα που στην ουσία έμειναν αναπάντητα. Ενώ το λιανεμπόριο είναι και πάλι κλειστό.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι δεν δόθηκαν για ακόμα μία φόρα σαφείς απαντήσεις σε σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τόσες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να επιβιώσουν με αυτά τα δεδομένα.
Τέλος ο κ. Γκόκας δηλώνει τη στήριξή του στα αιτήματα και τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου της Ηπείρου, όπως εκφράζονται στην Επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, αλλά και στις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, για τα οποία προ ολίγων ημερών κατέθεσε σχετική Αναφορά, επιμένοντας ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, που αργοπεθαίνουν, χρειάζονται άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αλλά και ρύθμισης της λειτουργίας τους, για την επιβίωσή τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σ’ αυτές. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων και των άλλων επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, και να προχωρήσει σε λύση για το άνοιγμά τους.