Η έλευση του δεύτερου πανδημικού κύματος στην χώρα μας, ως συνέπεια και της αποτυχίας της Κυβέρνησης να προετοιμαστεί εγκαίρως και επαρκώς για την αντιμετώπισή της, συνοδεύεται από βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία. Η διάχυση της κρίσης από το υγειονομικό πεδίο στο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας έχει φέρει ολόκληρους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς κλάδους αντιμέτωπους με το φάσμα της καταστροφής.
Η πίεση που υφίσταται ο εμπορικός κόσμος καθιστά τη στήριξή του αδήριτη ανάγκη. Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο και οδήγησε σε μια αναγκαστική παράταση του lockdown και για την περίοδο των γιορτών. Πρόκειται για μια καταστροφική εξέλιξη για μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι γνωστό ότι αυτές οι επιχειρήσεις περίμεναν την περίοδο των εορτών, που γίνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου τους που φτάνει μέχρι και το 30% του ετήσιου τζίρου τους.
Οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι αυτές που υπέστησαν τις συνέπειες του lockdown. Μόνο ένα γενναίο πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης της ρευστότητας για τους μικρομεσαίους εμπόρους, που ήταν οι μεγάλοι χαμένοι του πλαισίου λειτουργίας της εορταστικής αγοράς, μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.
Η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο ανικανότητας, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Η κυβέρνησε όμως επέλεξε τη μη στήριξη. Η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνθλίβεται ανάμεσα στην έλλειψη ρευστότητας και τη διόγκωση των χρεών.
Δυστυχώς, το βασικό στοιχείο που χαρακτήρισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη των χειμαζόμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν η αποσπασματικότητα και η αναποτελεσματικότητα. Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ΤΕΠΙΧ Ι και ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα κεφάλαια κίνησης, το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, κάλυψαν πλημμελώς τις ανάγκες σε ρευστότητα μόνο ενός ποσοστού από τις επιχειρήσεις, αποκλείοντας χιλιάδες άλλες που επίσης χρειάζονται στήριξη.
Ειδικά για την περίπτωση της Ηπείρου, το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου», καλύπτει μόνο έναν μικρό αριθμό. Τα κριτήρια, εξάλλου, του προγράμματος ήταν τέτοια που οδήγησαν ουσιαστικά σε αποκλεισμό συγκεκριμένων κλάδων, όπως ο κλάδος της εστίασης.
Σε συνδυασμό με την ελλιπή στήριξη, συνεχίζεται η επιπλέον επιβάρυνση των πληττόμενων επιχειρήσεων και στην Άρτα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Η ισοπέδωση της κοινωνίας είναι στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο σχέδιο Πισσαρίδη περιγράφεται με σαφήνεια η στρατηγική αναδιάρθρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να καούν.
Χρειάζονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Σήμερα έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης αυτού του χρέους. Αν η κυβέρνηση δεν πάρει σήμερα πρωτοβουλίες, κινδυνεύουν με λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ