Με πρώτους πολίτες και εμπόρους, και ακολούθως με επίσημες ανακοινώσεις των φορέων που τους εκπροσωπούν, έφτασαν από νωρίς τα μηνύματα διαμαρτυρίας για το άτοπο των αποφάσεων αναφορικά με το ξενικό «click away» από το αρμόδιο υπουργείο.
Τα σχόλια πολλά και ποικίλα. Οι πολίτες βλέπουν την δυσλειτουργία του μέτρου που οι υπεύθυνοι του υπουργείου Ανάπτυξης δεν αναγνωρίζουν. Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της Άρτας αποφασίζουν έχοντας στο μυαλό τους μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, ακόμα και πολυεθνικές αλυσίδες προϊόντων, οι οποίες εν τω μεταξύ δεν σταμάτησαν να πωλούν και στο προηγούμενο διάστημα μέσω διαδικτυακών συναλλαγών.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του νέου συστήματος με τον τίτλο «click away», όπως επισήμανε έμπορος της πόλης στον «Τ», δεν διευκολύνουν σε καμία περίπτωση τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις. Απαιτούν εικόνα των προϊόντων που αν δεν υπάρχει σχετική διαδικτυακή σελίδα, ο πελάτης δεν την έχει. Επιπλέον, απαιτείται συναλλαγή με ασύρματο pos, που δεν βγαίνει από την μια ημέρα στην άλλη… «Αν κάνεις αίτηση στην τράπεζα σήμερα θα το παραλάβεις μετά από τουλάχιστον ένα μήνα…», σημειώνουν.
Όσο για τους πολίτες -και κυρίως τους πιο ηλικιωμένους- η διαδικασία μοιάζει πολύπλοκη και αποτρεπτική. Τι απαιτεί; Μήνυμα προς το κατάστημα με το είδος που θέλεις να αγοράσεις. Απάντηση απ’ αυτό με στοιχεία επιχείρησης (επωνυμία, ΑΦΜ, είδος) κόστος προϊόν- τος, ημέρα και ώρα του ραντεβού παραλαβής. Ξανά μήνυμα από τον πολίτη με τον αριθμό 2 (έξοδος για ψώνια) και την διεύθυνση καταστήματος που απευθύνεται για την αγορά με χρόνο διεκπεραίωσης συναλλαγής δυο ώρες. Απαιτεί, επίσης, την δυνατότητα πληρωμής με κάρτα από τον πολίτη σε ασύρματο pos στην πόρτα του καταστήματος ή κατάθεση του αντιτίμου για το είδος αγοράς μέσω τράπεζας σε λογαριασμό του.
Αντιδράσεις
Αντιδράσεις καταγράφονται ήδη από Εμπορικούς Συλλόγους σ’ όλη την Ελλάδα και ανάμεσα σ’ αυτούς την έντονη διαμαρτυρία του μεταφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τους βουλευτές του νομού, Γιώργο Στύλιο, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστο Γκόκα, τον πρόεδρο ΕΣΣΕ, Γιώργο Καρανίκα και τον πρόεδρο του τοπικού Επιμελητηρίου, Ιωάννη Γκολομάζο, ο Εμπορικός Σύλλογος του νομού ζη- τά «την άμεση κατάργηση του τραγελαφικού clickaway και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες».
Στην επιστολή καταγράφεται κάθε αρνητική παράμετρος της διαδικασίας αυτής και ασκείται κριτική για «άνιση μεταχείριση των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων» με αποφάσεις που «προτάσσουν και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολυκαταστημάτων».
Η επιστολή
Η ανακοίνωση ενημερώνει τον πρωθυπουργό «για εξαγριωμένους εμπόρους από την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, έπειτα από τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη για την λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου με τη μέθοδο “click away”, όλοι οι συνάδελφοι είναι εξαγριωμένοι, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης και εξυπηρέτησης πολλών ειδών.
Πρώτο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία, γι΄ αυτό οι συνάδελφοι έμποροι έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υπέρ του καταναλωτή και του κοινού για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, παρά τις οικονομικές συνέπειες που έχουν υποστεί.
Από τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:Ο έμπορος θα είναι στο κατάστημά του ή θα πηγαινοέρχεται σ’ αυτό όσες φορές δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες; Πού θα δει ο πελάτης τα προϊόντα όταν τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουν e-shop (στην Άρτα 3% των καταστημάτων διαθέτει e-shop); Πώς θα διαλέξει χρώμα και μέγεθος ο πελάτης σε ρούχα και παπούτσια (βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός προϊόντος); Τα καταστήματα που δεν έχουν ασύρματο pos πώς θα κάνουν συναλλαγή αφού δεν θα μπορεί ο πελάτης να μπει στο κατάστημα; Γιατί υπάρχει όριο εννέα ατόμων (πρόστιμο αν ξεπεραστεί ο αριθμός) στην ουρά στα εμπορικά καταστήματα και όχι στις τράπεζες; Γιατί οι πληρωμές θα γίνονται με κατάθεση στην τράπεζα ή με το pos και όχι με μετρητά; Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κάρτα ή πρόσβαση στις ήδη επιβαρυμένες τράπεζες, δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων; Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κινητό ή δεν γνωρίζουν πώς να στείλουν sms, δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων; Τελικά οι εμπορικοί κανόνες στην Ελλάδα βγαίνουν με βάση τις συνθήκες της Αθήνας και τις ανάγκες των πολυκαταστημάτων; Γιατί ο υπουργός Ανάπτυξης έχει σαν μέτρο για τους εμπορικούς κανόνες τον συνωστισμό στην Ερμού;».
Υπουργικό δώρο
Στην ίδια ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, επισημαίνει προς τον πρωθυπουργό ότι το clickaway δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμα δώρο του υπουργείου Ανάπτυξης προς τα πολυκαταστήματα.
Τονίζει συγκεκριμένα: «Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις φράκαραν οι εταιρίες κούριερ και δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα εμπορεύματα των πολυκαταστημάτων, το υπουργείο τούς έκανε άλλο ένα δώρο με το όνομα “clickaway”. Τους έδωσε την δυνατότητα να δέχονται τους καταναλωτές στην είσοδο του καταστήματος και να τους παραδίδουν το εμπόρευμα, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα με τις κούριερ και προσθέτει: «Κύριε πρωθυπουργέ, ζητάμε άμεσα την κατάργηση του τραγελαφικού clickaway και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Λόγω, όμως, των κανόνων της δημόσιας υγείας αλλά και για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, προτείνουμε πιο αυστηρά μέτρα για τους καταναλωτές στα καταστήματα όπως ένα άτομο ανά 30 τετραγωνικά μέτρα».
Άδικα μέτρα… χάνουν την υπακοή
Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Όπου τα μέτρα δεν είναι δίκαια, δεν μπορεί να περιμένετε να τηρηθούν. Και όταν οι κυβερνώντες χάνουν την ικανότητα να αφουγκραστούν την άποψη της κοινωνίας, τότε χάνουν και την υπακοή της κοινωνίας. Και μετά θα προσπαθήσουν με την επιβολή κυρώσεων να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Αυτό, όμως, δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην κοινωνική έκρηξη.
Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να διαλέξουν με ποιον τρόπο θα πεθάνουν τα μέλη των οικογενειών τους και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Από κορωνοϊό ή από φτώχεια.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ευσυνείδητος έμπορος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να προσφέρει στην οικογένειά του την καλύτερη ζωή. Στην προσπάθειά του αυτή δεν θα υπολογίσει τους φραγμούς που του θέτουν οι “ειδήμονες”, ούτε τους όρους που του βάζουν αυτοί, που χωρίς σωφροσύνη παίρνουν αποφάσεις και δεν λογαριάζουν τις συνέπειες. Αυτοί που κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόλεμο κατά του ιού, σε πόλεμο εναντίον τους».
Γιάννης Γκολομάζος (πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας)
Τα μέτρα οδηγούν στο «θάνατο του εμποράκου»
Παρέμβαση στο θέμα έκανε με δήλωσή του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Ιωάννης Γκολομάζος, ζητώντας άμεσα το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες ακόμα και με ραντεβού, ειδάλλως- όπως τονίζει- το 2021 δεν θα υπάρχει το 50% των επιχειρήσεων.
Ολόκληρη η δήλωση του Ι. Γκολομάζου, έχει ως εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία και κατά συνέπεια η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για όλους ανεξαιρέτως. Ωστόσο, τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον “θάνατο του εμποράκου”.
Η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, μέσω της μεθόδου “click away”, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Πέτσας και Γεωργιάδης, δεν αντισταθμίζει σε καμία περίπτωση την φυσική παρουσία του καταναλωτή σ’ ένα κατάστημα, ειδικά για τα μικρά καταστήματα της περιφέρειας, τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν σελίδες e-shop με online πληρωμές, ούτε σελίδες για τηλεφωνικές παραγγελίες.
Οι επιχειρήσεις τις περιφέρειας, που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω αυτού του συστήματος, είναι από ελάχιστες έως απειροελάχιστες.
Ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια και να τους δοθεί η δυνατότητα να περιορίσουν τις ζημίες τους και να αντλήσουν έστω και την ελάχιστη αναγκαία ρευστότητα για την επιβίωσή τους, είναι το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, έστω με προκαθορισμένα ραντεβού και με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τουλάχιστον στις περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Άρτα.
Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει το άνοιγμα αυτών των καταστημάτων, διαφορετικά το 2021 δεν θα επιβιώσει ούτε το 50%. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης και ενίσχυσης του συνόλου των πληττόμενων επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς κλάδων και ανεξαρτήτως κριτηρίων και προϋποθέσεων.
Τέλος, καλούμε τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που μας επιβάλλονται, να δράξουν της ευκαιρίας και να αποκτήσουν δωρεάν το δικό τους “ηλεκτρονικό ράφι πωλήσεων” και να κάνουν ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ηλεκτρονική Αγορά Προϊόντων, η οποία είναι διαθέσιμη και λειτουργεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.artamarket.gr στο διαδίκτυο».