«Ετοιμάζονται εκλογές», ανέφερε συνομιλητής μου προ ημερών στο τηλέφωνο λίγο ως ερώτηση λίγο ως πληροφορία αλλά και ως φήμη που φτάνει στα αυτιά του…
«Με ρωτάς ή το γνωρίζεις», αντέτεινα. Έτυχα μιας σύντομης ανάλυσης της πληροφορίας όπως και αρκετών παραμέτρων όσων -όπως μου είπε- το εισηγούνται ή υποστηρίζουν θετικά τις εισηγήσεις άλλων πιο ειδικών.
Τέλος πάντων, απάντησα, με ό,τι η ιστορία έχει διδάξει τουλάχιστον στη χώρα μας. Ότι δηλαδή δεν είμαι μάντης και πως οι εκλογές αποτελούν ένα χαρτί -κατ’ άλλους «άσο»- στο μανίκι του εκάστοτε πρωθυπουργού που είθισται να το τραβά κάπως αιφνιδιαστικά. Θυμήθηκα και τις διακοπές που έχασα τον Αύγουστο του 2007, επιστρέφοντας άρον-άρον στην Άρτα γιατί ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προκήρυξε εκλογές με τη μισή Ελλάδα στο κόκκινο των πυρκαγιών, τις οποίες μάλιστα κέρδισε.
Αν, λοιπόν, συζητούνται κάπως σύντομα εκλογές ή σχεδιάζονται κιόλας δεν το ξέρω σήμερα, όπως δεν το ήξερα και τότε κάνοντας άδικα πολλά χιλιόμετρα και κανένα μπάνιο…
Εκείνο που ξέρω, όμως, και μοιράστηκα με τον συνομιλητή μου, είναι ότι την περασμένη εβδομάδα «έτρεξε» μια μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση. Την πραγματοποιούσε η εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς RASS. Οι ερωτήσεις, ωστόσο, αφορούσαν καθαρά σε αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης σ’ όλα τα μέτωπα για κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και όλων των εντός Βουλής κομμάτων.
Οι ερωτήσεις
Οι ερωτήσεις της έρευνας ήταν πολλές. Ξεκινούσαν από το «ποιο θεωρείτε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα» φτάνοντας στο «τι θα ψηφίζατε αν αύριο γίνονταν εκλογές».
Σταχυολογούμε και ορισμένες ακόμη, όπως: «Διαχειρίζεται καλά την κρίση της πανδημίας η κυβέρνηση;», «Πιστεύεται ότι θα την διαχειρίζονταν καλύτερα η προηγούμενη κυβέρνηση;». Αντίστοιχη ερώτηση υπήρξε και για τα Εθνικά θέματα. Ζητούσε ακόμα να αποφανθεί ο πολίτης σχετικά με το ποιος από τους πολιτικούς ηγέτες σήμερα είναι ειλικρινής. Συνέχιζε με την ερώτηση: «Νιώθετε κοντά ή μακριά από τους Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Γιάνη Βαρουφάκη, Κυριάκο Βελόπουλο, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη (αυτή ήταν η σειρά)».
Εμπεριείχε ερώτηση δυο πόλων, ζητώντας η σύγκριση να γίνει μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ποιος από τους δυο πολιτικούς θεωρείτε ότι είναι εξαρτημένος από διάφορα συμφέροντα», κι ακόμα: «Ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τη χώρα στο εξωτερικό, ποιού κόμματος οι προτάσεις για διάφορα θέματα (οικονομία, εργασιακές σχέσεις κλπ) είναι καλύτερες κατά την άποψη του ερωτώμενου πολίτη, πού αυτός τοποθετείται στον άξονα αριστερά-δεξιά, αναφέροντας όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς επιλογής, τί ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές και τί αν γινόντουσαν αύριο».
Τελική ερώτηση
Το τελευταίο ερώτημα της έρευνας – αφού με τις υπόλοιπες είχε καλυφθεί ένα αμιγώς πολιτικό και κομματικό φάσμα σφυγμομέτρησης – αποτελούσε κάτι το διαφορετικό.
Η ερώτηση ήταν: «Θα θέλατε η τηλεργασία και τηλεκπαίδευση να συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας;», με δυο μόνο επιλογές «ναι» ή «όχι». Περισσότερο σε ωθούσε να ρωτήσεις «αυτό τώρα πού κολλάει;», όμως ανεξάρτητα από την απάντηση που έδωσε κάποιος είναι σίγουρο πως η ερώτηση δεν εντάχθηκε στην έρευνα τυχαία…
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ