Ο αρχιτέκτονας με καταγωγή από την Άρτα που έκανε την τέχνη του σύγχρονη κουλτούρα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο
Ο «Ταχυδρόμος» με χαρά και υπερηφάνεια στηρίζει και δίνει βήμα πάντα στους νέους επιστήμονες και τις δράσεις τους.
Το μικρό ετούτο αφιέρωμα ανήκει στον Αριστείδη Ντάλα του Στέφανου, που είναι πρωτοανεψιός από το σόι τού πατέρα μου. Δεν παραλείπει να επισκέπτεται τακτικά τον τόπο μας, όπου διαμένουν μόνιμα ο πατέρας και ο παππούς του.
Ο Άρης, νεότατος στην ηλικία (γεννημένος το 1983), αυτοδημιούργητος, εντυπωσιάζει με την πορεία του. Μια πορεία μέσα στα χρόνια της συνεχούς κρίσης, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη. Δεν αποπειράθηκε να γίνει οικονομικός μετανάστης, έμεινε στην πατρίδα και έκανε μια όμορφη οικογένεια στην Τήνο, τόπο καταγωγής της συζύγου του. Έχει τα γραφεία του στο νησί και στην Αθήνα, πλαισιωμένος από δεκάδες συνεργάτες.
Με φρέσκες, καθαρές ιδέες, υψηλού επιπέδου σχεδιασμούς και προτάσεις, καθιερώθηκε στην πρώτη γραμμή των νέων αρχιτεκτόνων. Με απαράβατη αρχή να ερμηνεύει τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και τα όνειρα ζωής τού κάθε τυχερού ιδιοκτήτη. Ξεπέρασε την πρόκληση της περιττής πολυτέλειας και ήλθε να τη μετατρέψει σε ανάγκη. Την τέχνη της αρχιτεκτονικής την έκανε σύγχρονη κουλτούρα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.
Δεν είναι αυτοσκοπός του κάποια έργα τέχνης ή όμορφα φρούρια που να υποστηρίζουν την ιδιωτικότητα και μόνο. Κύριο μέλημά του είναι η κάθε κατασκευή να εναρμονίζεται με το περιβάλλον, να το υπηρετεί με σεβασμό και να αποτελεί στο μάτι μια φυσική συνέχεια. Επιθυμεί πάντα με την αισθητική του να συγκινεί και να προκαλεί ισχυρά συναισθήματα. Εξωτερικός και εσωτερικός χώρος να δένουν απόλυτα, και για να το επιτύχει αυτό στηρίζεται πάντα στο στοιχείο της εμπειρίας -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- και στα φώτα της τέχνης.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του θέλει να είναι γήινα και να μιλούν τη γλώσσα που καταλαβαίνει η ψυχή. Ενώ τα χρώματα αυστηρά να μην υπερισχύουν της αρχιτεκτονικής. Με τις αφαιρετικές και προσθετικές προσεγγίσεις μένει προσηλωμένος στην τοπική παραδοσιακότητα και το αντίστοιχο ανάγλυφο. Απόδειξη αποτελούν οι νησιώτικες κατοικίες -έργα του που καθόλου δεν παρακάμπτουν το λευκό, αλλά το υπηρετούν με τη δική του οπτική.
Και τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που έχει κατασκευάσει, κατάφερε να τις κάνει να διαφέρουν μεταξύ τους, να είναι ελκυστικές και να μην ακουμπάν σ’ αυτό που λέμε ομοιογένεια. Δίνει στον επενδυτή πραγματικά κάτι νέο και πρωτότυπο, με απώτερο σκοπό η διαμονή τού πελάτη να μην αποτελέσει μια απλή ανάμνηση, αλλά ανάγκη επιστροφής. Με άλλα λόγια το συναίσθημα να το κάνει προορισμό. Σεμνός, χαρισματικός, εργασιομανής, με Ηπειρώτικη στόφα, ο Άρης μπήκε στο χώρο για να μείνει ως ο αρχιτέκτονας που υπόσχεται πολλά για το μέλλον.
Δημήτρης Ντάλας
Ο διάλογος μεταξύ αστικού τοπίου και φυσικού περιβάλλοντος οδηγεί σε νέες σκέψεις και ιδέες
Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αριστείδη Ντάλα στοχεύει στο να θέσει την ελληνική αρχιτεκτονική σε νέα πρότυπα, λειτουργώντας με δύο κέντρα, σε Αθήνα και Τήνο.
Δουλεύοντας σε δύο τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, τα ερεθίσματα που λαμβάνει η ομάδα είναι διαφορετικά. Κοινή αρχή της αρχιτεκτονικής προσέγγισης αποτελεί η άρρηκτη σύνδεση του κάθε έργου με τον τόπο του και η προσπάθεια για επαναδιατύπωση των σχέσεων φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος Ο διάλογος μεταξύ αστικού τοπίου και φυσικού περιβάλλοντος οδηγεί σε νέες σκέψεις και ιδέες που συντίθενται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη φύση του έργου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει ως αφετηρία τις πρωταρχικές αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το έργο εντάσσεται στο τοπίο και συνδιαλέγεται με αυτό, διατηρώντας πάντα ακέραιη την δυναμική του.
Με την χρήση σύγχρονων τεχνικών και τεχνογνωσίας, η κατασκευή στο ελληνικό τοπίο παύει να είναι συμβατική, αποκτά ακαμψία, προσανατολισμό και ουσία. Έχοντας πάντα υπόψη ότι κάθε αρχιτεκτονικό έργο είναι μια σύνθεση αισθητικής και λειτουργικότητας και έχοντας ένα πλήρες δίκτυο εξειδικευμένων μηχανικών, αρχιτεκτόνων εσωτερικού χώρου, και καλλιτεχνών, εκτελεί έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πελάτη, με σεβασμό στις πρακτικές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Εκτός από το ότι η ίδια η αρχιτεκτονική εταιρεία είναι δομημένη ως ομάδα από την αρχή, η ιδέα για την «ομάδα» επεκτείνεται και πέρα απ’ ό,τι συμβαίνει αυστηρά μέσα στο γραφείο. Όπως φαίνεται, χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι εκτός από τον αρχιτέκτονα για ένα επιτυχημένο έργο. Οι εργολάβοι, άλλοι μηχανικοί, project manager, εργάτες του εργοταξίου και, τέλος, κάθε μεμονωμένος πελάτης με το προσωπικό του όραμα, είναι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία μιας ποιοτικής αρχιτεκτονικής.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Αριστείδης Σ. Ντάλας γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Σπουδάζει αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), απ’ όπου αποφοιτεί το 2007 και συνεχίζει τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός υπότροφος στο διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών “Αρχιτεκτονική και Σχεδιασμός του Χώρου”, κατεύθυνση “Σχεδιασμός -Χώρος-Πολιτισμός”.
Ιδρύει το αρχιτεκτονικό του γραφείο στην Αθήνα το 2008, ενώ παράλληλα, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΜΠ και ως βοηθός καθηγητή στο μάθημα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Από το 2014 μέχρι σήμερα, διατηρεί γραφείο και στην Τήνο. Κάθε έργο που αναλαμβάνει το αντιμετωπίζει ως μια νέα πρόκληση και το επιλύει, όχι απλά ως μια διεκπεραιωτή διαδικασία υπηρεσιών μηχανικού, αλλά ως μία σύνθεση λειτουργικότητας και αισθητικής ειδικά προσαρμοσμένη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κάθε ιδιοκτήτη – κατοίκου -χρήστη.
Τα έργα του έχουν δημοσιευθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν αποσπάσει βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, ενώ ο ίδιος έχει διακριθεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής τις δύο τελευταίες τριετίες (6η, 7η και 8η Biennale) μεταξύ των καλύτερων Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.