Στο προσκήνιο και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τη γνωστή θρασύτητα και την ακραία προκλητικότητα που τον διακρίνει, μάς ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σκόπευε μαζί με τον εταίρο του και ηγέτη των “Γκρίζων Λύκων”, Ντεφλέτ Μπαχτσελί, και τον ευνοούμενό του, νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, να κάνει πικ νικ στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.
Και επειδή έχει συνηθίσει την ανθρωπότητα, η οποία βλέπει, ακούει, σιωπά και βουβαίνει, να πραγματοποιεί όσα προηγουμένως ανακοινώνει, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, βρέθηκε μαζί με την κουστωδία του και τη μισή φρουρά που κουβάλησε από το παλάτι του, να κάνει πικ νικ υπό καταρρακτώδη βροχή, στην περίκλειστη πόλη φάντασμα. Γι’ αυτό το λόγο θα φύλαγε φαίνεται επί 46 ολόκληρα χρόνια ένα διαμάντι της Μεσογείου, που άλλοτε έσφυζε από ζωή και το οποίο κατάντησε ένα φάντασμα, που φιλοξενεί μόνο νυχτερίδες κι αράχνες, για να… κάνει πικ νικ!
Αλήθεια, κ. Ερντογάν, δεν έχετε χώρο στο πλουσιοπάροχο παλάτι σας, που το φτιάξατε από τις πλάτες του φτωχού Τουρκικού λαού, για να «χαλαρώσετε» και τράβηξε την προσοχή σας μια νεκρή πόλη – ομοίωμα ενός απέραντου νεκροταφείου; Πολύ παράξενα γούστα έχετε. Πράγματι!
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
Η κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου από του Τούρκους εισβολείς έγινε στις 16 Αυγούστου 1974. Οι κάτοικοι είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη τους κατόπιν διασποράς φόβου και νομίζοντας ότι θα επέστρεφαν πίσω σύντομα. Μετά την κατάληψη, η Αμμόχωστος χτυπήθηκε, λεηλατήθηκε και σφραγίστηκε από τις ορδές του Μπουλέτ Ετζεβίτ.
Από την επόμενη της εισβολής, ξεκίνησε μια εκστρατεία για επιστροφή της Αμμοχώστου στους μονίμους κατοίκους της, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις προσπάθειες, όμως, και τα κατά καιρούς ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου κατέφευγαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν υπήρξε έως σήμερα.
Τα ψηφίσματα 550 και 789
Το ψήφισμα 550 υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 11 Μαΐου 1984, κατόπιν προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το ψήφισμα 550 το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει προηγούμενα ψηφίσματα και ζητά την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Μεταξύ άλλων, ζητά την μεταβίβαση της περιοχής των Βαρωσίων στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και επιστροφή των μονίμων κατοίκων της, στις εστίες τους.
Το ψήφισμα 789 υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 25 Νοεμβρίου 1992. Επαναβεβαιώνει προηγούμενα ψηφίσματα και ζητά και πάλι την μεταβίβαση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και επιστροφή των μονίμων κατοίκων της, στις εστίες τους.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αγνοώντας και περιφρονώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και διεθνών οργανισμών, εις τους οποίους και η ίδια συμμετέχει. Τελευταία δε, όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν βοηθώντας τον ευνοούμενό του, Ερσίν Τατάρ, να εκτοπίσει τον υποστηρικτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, Μουσταφά Ακιντζί, άνοιξε την άλλοτε τουριστική παραλία της Αμμοχώστου και σήμερα μας ανακοινώνει ότι θα κάνει πικ νικ στη νεκρή περίκλειστη πόλη φάντασμα, προσπαθώντας να δημιουργήσει καινούργια τετελεσμένα με απώτερο μακροχρόνιο στόχο, τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου.
Η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων
Τα δρώμενα στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, μετέδωσαν Τουρκοκυπριακά και ξένα ΜΜΕ, τα οποία και αναφέρουν ότι μέρος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας αντιδρά στα τεκταινόμενα του κ. Ερντογάν και του ευνοούμενού του, Ερσίν Τατάρ.
Υποστηρίζουν δηλαδή ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλοιώσει την κοσμικότητα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Προς τούτο βγήκαν στους δρόμους (μαζί με τον προηγούμενο πρόεδρο του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί) το βράδυ της Τρίτης 10 Νοεμβρίου, διαδηλώνοντας την σφοδρή αντίθεσή τους προς τα παράλογα τεκταινόμενα του κ. Ερντογάν. Συνθήματα όπως «Δημοκρατία και βούληση», «Η Κύπρος είναι κοσμική και θα παραμείνει», «Δεν θέλουμε διορισμένο διαχειριστή», επεκράτησαν σ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.
Μ’ αυτό τον τρόπο οι Τουρκοκύπριοι θέλησαν να δείξουν στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι είναι ανεπιθύμητος στην δική τους πατρίδα και στην δική τους περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, της οποίας έχει αφαιρέσει το οξυγόνο της ζωής και την έχει εγκαταλείψει να ασφυκτιά κλεισμένη στο κλουβί της, αναμένοντας την λύτρωση.
* Η Τέρψα Αγαθοκλέους Παπακώστα είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ