Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορύφωση ενός ασίγαστου πολύμορφου αντιδικτατορικού αγώνα και τον καταλύτη για την πτώση της Δικτατορίας. Αποτέλεσε την αρχή του τέλους της. Συντάραξε το δικτατορικό καθεστώς και αμφισβήτησε ριζικά τις εξαρτημένες υποτελείς σχέσεις της χώρας.
Το Πολυτεχνείο ενσαρκώνει την άσβεστη φλόγα για ελευθερία και δημοκρατία και τους αγώνες της νεολαίας και του ελληνικού λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών. Ήταν η πιο μαζική και καταλυτική αποφασιστική αντιστασιακή πράξη, για την εδραίωση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Η ιστορία του Πολυτεχνείου είναι ζώσα μνήμη, γραμμένη με το αίμα πιστοποιημένων νεκρών, με το αίμα και τον πόνο χιλιάδων τραυματιών, με τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια εκατοντάδων νέων ανθρώπων στα κρατητήρια της Αστυνομίας και του ΕΑΤ ΕΣΑ. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας.
Αυτές οι ιστορικές αλήθειες έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα, με όρους γνώσης, αυτογνωσίας, στη συνείδηση εκατομμυρίων Ελλήνων, που διαχρονικά δίνουν επί 47 συναπτά χρόνια το συγκλονιστικό παρόν σε όλες τις εκδηλώσεις και πορείες κατά την ημέρα μνήμης για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η σημερινή κυβέρνηση, αφού έχασε τον έλεγχο με την πανδημία, επιδίδεται σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές με στόχο να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η απαγόρευση των συναθροίσεων δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Αντίθετα απαντά στην προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες, αλλά και να απευθυνθεί σε ένα συντηρητικό ακροατήριο και στην ακροδεξιά πτέρυγα στο κόμμα του.
Αφού αρνήθηκε να πράξει τα αυτονόητα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επιδιώκει να εμφανίσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας ως ζήτημα καταστολής πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, προσβάλλοντας και τη δημοκρατία και τη μνήμη του Πολυτεχνείου.
Η δημοκρατία όμως δεν αναστέλλεται. Ούτε το Σύνταγμα μπαίνει σε καραντίνα. Είναι προδήλως αντισυνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.
Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Η αντισυνταγματικότητα της απόφασης τεκμηριώθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και πλήθος νομικών.
Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης σε ένα κοινό κείμενο καταδίκης της αντισυνταγματικής και απαράδεκτης απόφασης για την απαγόρευση των συναθροίσεων ήρθε για να υπενθυμίσει ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου για ενότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και αγώνα είναι επίκαιρο.
Η κοινή καταδίκη της αντισυνταγματικής εκτροπής διαμηνύει σε κάθε επίδοξο αρνητή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των ελευθεριών και του Συντάγματος ότι θα βρει απέναντι τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο.
Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προϋποθέτει την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Οι δημοκρατικοί πολίτες δεν θα επιτρέψουν να γίνει η πανδημία ευκαιρία για αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις και πεδίο όπου θα ευδοκιμήσουν ακραίες ιδεοληψίες.
Όσοι εμπνέονται από τις αξίες του Πολυτεχνείου υπερασπίζονται και τη δημόσια υγεία και τη δημοκρατία και τιμούν αυτή τη μέρα του αγώνα, όπως αρμόζει στη συγκυρία, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Νοέμβρης μας συγκινεί, μας εμπνέει, μας κινητοποιεί και μας ενώνει.
Μας επιφορτίζει με την ευθύνη να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη απολυταρχία, στον φασισμό, στους νοσταλγούς της χούντας και την άκρα δεξιά στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο.
* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος
της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία