Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας (φωτο), κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την πορεία των αιτήσεων για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, των δικαιούχων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που πλήττονται από την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του covid-19.
Ειδικότερα, τόνισε ότι οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα, έχουν ελάχιστα ενισχυθεί από τα προγράμματα χορήγησης ρευστότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, και συγκεκριμένα λιγότερες από 3.000 επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ έλαβαν δάνεια 123 εκατ. ευρώ από τα 5,1 δις ευρώ που διατέθηκαν.
Αναφερόμενος στα κριτήρια υπαγωγής στα προγράμματα αυτά, επεσήμανε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, υστερούν σημαντικά στο κριτήριο του αριθμού των εργαζομένων που έχει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, όπως επίσης και ο μειωμένος τζίρος αποτελεί αρνητικό κριτήριο κατά την αξιολόγηση υπαγωγής. Επίσης, εξαιρούνται του προγράμματος οι επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.
Επιπλέον επεσήμανε ότι από τις αστοχίες αυτές, εξαιρούνται ή κινδυνεύουν να μην επιδοτηθούν, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των τοπικών κοινωνιών
Στην Περιφέρεια Ηπείρου προκύπτουν περισσότερα προβλήματα, διότι, όπως σημείωσε, πέρα από την δαπανηρή συλλογή διαφόρων εγγράφων που εντείνουν τη γραφειοκρατία, το κεφάλαιο κίνησης που θα επιδοτηθεί θα είναι ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 3.000 ευρώ και μέγιστο τα 15.000, ενώ τίθεται και κριτήριο ύπαρξης εσόδων κατ’ ελάχιστο στο ποσό των 6.000 ευρώ.
Η ερώτησή του συνίσταται στα εξής: Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την άρση του αδικαιολόγητου αποκλεισμού των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων λόγω των απαγορευτικών κριτηρίων που έχουν τεθεί;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ